Twee jaar cel voor twintiger die moeder foltert met waterboarding na ruzie over avondeten: “Ze kwam in mijn comfortzone”

Na een ruzie over het avondeten sleurde M.S. (26) zijn moeder naar de badkamer, waar hij haar ‘waterboardde’ met een natte badjas. Pas toen hij merkte dat ze moeilijk ademde, hield hij op. Het was lang niet de eerste keer dat de twintiger zijn moeder te lijf ging. De rechter gaf hem twee jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk.

De feiten speelden zich af op het appartement van het 53-jarige slachtoffer in Blankenberge. Op 16 januari was haar zoon M.S. daar aanwezig en kreeg hij ruzie met zijn moeder over het avondeten. Hij gaf zijn moeder een duw waardoor ze viel. Even later sleurde hij haar bij de haren naar de badkamer waar hij een badjas over haar hoofd gooide en die voor een hele tijd besprenkelde met water. Hij stopte pas met ‘waterboarden’ (foltertechniek waarbij het slachtoffer het gevoel krijgt te verdrinken, red.) toen hij merkte dat zijn moeder moeilijk kon ademen. De vrouw was vijf dagen werkonbekwaam.

De moeder verwittigde de politie en sindsdien zit M.S. achter de tralies. Tijdens zijn verhoor minimaliseerde hij de feiten en schoof hij de schuld af op zijn moeder. “Ze kan zich moeilijk beheersen als ze gedronken heeft”, klonk het. “Ze stond plots in mijn comfortzone en wou mij niet met rust laten.” Naar eigen zeggen herinnerde M.S. zich niet zoveel meer omdat hij ‘te veel valium had ingenomen’. Hij ontkende wel dat hij zijn moeder in de badkamer waterboardde. Volgens M.S. dikte zijn moeder haar verhaal aan omdat ze hem buiten wou.

Eerdere feiten

Onderzoek wees uit dat de twintiger, die in Sint-Pieters-Woluwe woont, wel vaker gewelddadig tekeer ging tegen zijn moeder. Zo trapte hij op 1 oktober vorig jaar de voordeur van haar appartement in en na een discussie over luide muziek verkocht hij haar op 3 januari een rake klap. En op 9 december vorig jaar – nota bene op haar verjaardag – vuurde hij met een luchtdrukwapen tegen haar buik. Naar eigen zeggen gebeurde dit per ongeluk terwijl hij ‘op blikjes aan het schieten was’.

Op het proces bleef M.S. het waterboarden ontkennen. De verdediging verwees daarbij naar een foto uit het dossier waarop de moeder droge haren had. De rechtbank vond dit niet overtuigend, aangezien niet duidelijk was hoelang na de feiten de foto precies genomen werd. In de badkamer werd een doorweekte badjas, handdoek en badmat aangetroffen. En bovendien werd M.S. in juni 2021 al eens veroordeeld tot achttien maanden celstraf met uitstel veroordeeld voor geweld tegen zijn moeder. Door dat vonnis stond hij op het moment van zijn folterpraktijken nog onder voorwaarden.

Verslaafd

M.S. is verslaafd aan alcohol en kalmeermiddelen, maar toonde zich bereid om dit aan te pakken. Daarom legde de rechtbank de helft van zijn celstraf voorwaardelijk op. De jongeman zal de komende vijf jaar onder meer een alcoholverbod moeten respecteren. Hij moet ook in therapie. (AFr)

The post Twee jaar cel voor twintiger die moeder foltert met waterboarding na ruzie over avondeten: “Ze kwam in mijn comfortzone” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

In het hoofd van de ontroostbare Jasper Stuyven: alsof zijn hele wijnkelder plotsklaps vernietigd werd, en dat tien keer na elkaar

Zelfs toen hij in het eigen Leuven net naast het WK-podium viel, was het verdriet niet zo immens als in Troyes. Jasper Stuyven leek op elf kilometer van de streep richting die verlossende ritwinst in de Tour te stomen, maar werd 780 meter voor de finish gevat… Ontroostbaar in de derde graad. Onze journalist, die Stuyven al jaren van nabij

Lees meer »

Bezoekers zien tot eigen verbazing hoe grote krokodil over omheining begint te klimmen in dierentuin

Dat was even schrikken voor enkele bezoekers in het Malcolm Douglas Crocodile Park in Australië. Ze zagen tot hun eigen verbazing hoe een grote krokodil erin slaagde om een omheining te beklimmen. “Het is duidelijk dat het dier nu wil gevoederd worden”, aldus een van de dierenverzorgers. “Mocht de krokodil tot in de voedingsruimte geraken terwijl de deuren nog open

Lees meer »

Publicatie ‘Het geheugen als gebouw’ versterkt gelijknamige expo in Zwerfruimte Poortersloge in Brugge

Voor de groepstentoonstelling ‘Het geheugen als gebouw’ brengt Cultuurcentrum Brugge zes kunstenaars met Brugse roots samen in Exporuimte Poortersloge, tijdens Triënnale Brugge 2024 voor de gelegenheid omgedoopt tot Zwerfruimte Poortersloge. Bij de tentoonstelling hoort ook een boek met dezelfde titel.
The post Publicatie ‘Het geheugen als gebouw’ versterkt gelijknamige expo in Zwerfruimte Poortersloge in Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Juf Trui feestelijk uitgewuifd in De Plataan

Juf Trui Deseure nam deze week afscheid van haar leerlingen, collega’s en ouders en gaat met pensioen. In GO-basisschool De Plataan in de Mandellaan in Roeselare wordt Trui omschreven als dé juf van het eerste leerjaar.
The post Juf Trui feestelijk uitgewuifd in De Plataan appeared first on KW.be.

Lees meer »

Orbán ontmoet president Poetin in Moskou voor omstreden gesprek over oorlog in Oekraïne: “Vrede komt er niet zomaar, je moet ervoor werken” 

De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft in Moskou met de Russische president Vladimir Poetin over de oorlog in Oekraïne gesproken. Orbán heeft het over een "vredesmissie", maar het bezoek stuit op heel wat kritiek bij Europese leiders. Zij benadrukken dat de Hongaarse premier niet kan spreken in naam van de Europese Unie, zelfs niet nu Hongarije voorzitter is van de

Lees meer »

Drie piepjonge Franse autodieven op heterdaad betrapt in Kortemark: blanco autosleutels en decoder in auto gevonden

De politie kon dinsdagochtend vroeg drie jonge Franse autodieven arresteren toen die na een dubbele poging om een wagen te stelen wegvluchtten in Kortemark. In hun wagen werden blanco sleutels voor wagens van Franse merken én een decoder om signalen van ‘keyless-entry’ auto’s om te zetten. Vorige week werden zo nog drie auto’s op één nacht gestolen in Veurne. “Het

Lees meer »