Rik Gadeyne (61) met pensioen als directeur van Sint-Martinusinstituut in Koekelare: “Het was een plezier dit te mogen doen”

Torhoutenaar Rik Gadeyne is zopas met pensioen gegaan als directeur van het Sint-Martinusinstituut in Koekelare, het zogenoemde SMIK. Hij oefende die functies halftijds uit. De andere helft werd bekleed door Wim Mattheus, die de school nu fulltime leidt. Voor Rik breekt er een zee van vrije tijd aan.

Rik (61) woont met zijn vrouw Christa Pacco (62), die ook in het onderwijs staat, in de Haverstraat op de wijk Don Bosco. Ze hebben een zoon Thomas (36), een dochter Sarah (33), tweede kleinkinderen Kira en Sam (een tweeling van 2,5) en drie pluskleinkinderen.

Lesgeven aan het VLTI

Rik, als boerenzoon oorspronkelijk afkomstig uit Veldegem, is regent land- en tuinbouw. Hij moest daarvoor studeren in Mechelen en zat er op kot. Hij begon les te geven aan het Torhoutse Vrij Land- en Tuinbouwinstituut, waar ook zijn vrouw leerkracht was: Nederlands en Engels.

“Zelf gaf ik vooral landbouwvakken”, vertelt Rik. “Aanvankelijk theorie en later ook praktijkvakken. Ik hou mooie herinneringen aan mijn lange loopbaan aan het VLTI over. Toen de nieuwe richting paardrijden en -verzorgen begon, mocht ik ook daarin lesgeven, onder andere stallenbouw en lederbewerking. In de jaren negentig heb ik aan het toenmalige Vormingsinstituut het diploma van hoefsmid behaald. Nu nog verzorg ik in bijberoep de hoeven van paarden, weliswaar enkel op zaterdagvoormiddag.”

Weerbare mensen

Na verloop van tijd werd Rik halftijds beleidsmedewerker bij Stefaan Samaey, de toenmalige coördinerende directeur van de Scholengemeenschap Houtland. De andere halftime bleef hij aan het VLTI lesgeven in de richting paardrijden -en verzorgen: stallenbouw, lederbewerking, ziekteleer en hoefverzorging.

“Je kunt alleen maar je best doen voor de leerlingen en leerkrachten en dat heb ik ook geprobeerd”

In 2014 werd hij aan de zijde van Luc Van de Sompele halftijds directeur van SMIK, een functie die hij vanaf 2016 fulltime vervulde en de voorbije twee en een half jaar weer halftijds. “Het Sint-Martinusinstituut is een warme, landelijke school die sterk verweven is met de plaatselijke leefgemeenschap van Koekelare”, zegt Rik. “Het was een plezier en een eer om er directeur te mogen zijn. Als er al eens iets tegenzat, dan bleef ik daar meestal rustig onder. Ik lig niet snel ergens wakker van. Je moet nu eenmaal beseffen dat je nooit alles in de hand hebt en nooit iedereen tevreden kunt stellen. Je kunt alleen maar je best doen voor de leerlingen en leerkrachten en dat heb ik ook geprobeerd. Ik vond het belangrijk om leerlingen te laten uitgroeien tot weerbare, gedegen mensen.”

Naar Uitkerkse Polder

Rik heeft vanaf nu vrije tijd te over, al zal hij naar eigen zeggen zeker niet in het befaamde zwarte gat vallen. “Ik zal me niet vervelen”, klinkt het overtuigd. “Ik blijf op zaterdagvoormiddag mijn taken als hoefsmid behartigen en voorts hou ik van motorrijden, fotograferen, koken, letterkappen in steen en met de kleinkinderen bezig zijn. Voorts ben ik zot van paarden en geïnteresseerd in alles wat techniek betreft. Stilzitten is totaal niets voor mij.”

“Wat ik zalig vind? Zondag bij het ochtendkrieken op een mooie dag met de motorfiets naar de Uitkerkse Polder rijden, er paarden aantreffen en ze fotograferen. Dat is gewoon de max.”

“Met Wim Mattheus als directeur is het SMIK in goede handen en daar ben ik blij om. Hij kent de school goed en is een topper.” (JS)

The post Rik Gadeyne (61) met pensioen als directeur van Sint-Martinusinstituut in Koekelare: “Het was een plezier dit te mogen doen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Alpe­cin-Deceuninck-manager Philip Roodhooft stelt gerust na val Philipsen: “Hij heeft niks gebroken”

Het is een absolute baaldag geworden voor Alpecin-Deceuninck. Japser Philipsen (26) had zijn zinnen gezet op de etappezege, maar de ‘Vlam van Ham’ kwam in de slotfase ten val en kon niet meedingen naar de overwinning. Manager Philip Roodhooft vreesde eventjes voor een opgave, maar Philipsen kan morgen zijn Tour verderzetten. “De schade beperkt zich tot vandaag niet kunnen sprinten.”

Lees meer »

Oppositie bekritiseert indexatie rusthuisdagprijs in Alveringem: “Graag eens indexatie overslaan”

De kostprijs van het woonzorgcentrum in Alveringem verhoogt weer. Het OCMW-bestuur past de dagprijs aan volgens de consumptieprijsindex van april 2024. De oppositie vraagt zich af waar dat eindigt. “Een OCMW-uitbating moet ietwat sociaal blijven. Ik betreur dat dit onbespreekbaar is”, zegt PRO-raadslid Emma Breyne.
The post Oppositie bekritiseert indexatie rusthuisdagprijs in Alveringem: “Graag eens indexatie overslaan” appeared first

Lees meer »

Loes Van den Heuvel is nog steeds trots op ‘De Kampioenen’: “Met die heruitzendingen verdienen we nét genoeg om te overleven”

“Als ‘F.C. De Kampioenen’ in Hollywood was gemaakt, dan was ik nu rijk.” Al verdient Loes Van den Heuvel (67) toch ook een aardig centje bij met de zoveelste herhalingen. En ze blijft trots op de reeks, die voor haar heel wat meer inhoudt dan enkel comedy. In Story maakt ze de vergelijking met haar beroemde personage. “Ik had ‘s

Lees meer »

Na feiten in Oostende: trio riskeert tot zeven jaar cel voor meer dan 60 gauwdiefstallen

Drie Bulgaren – twee mannen en een vrouw – moeten zich voor de Brugse rechtbank verantwoorden voor liefst 62 gauwdiefstallen in Oostende, Brugge, Kortrijk en Leuven. Ze viseerden vooral de inhoud van de handtassen van winkelende dames. De procureur vroeg tot liefst zeven jaar effectieve celstraf. “Dergelijke feiten vormen een ware plaag”.
The post Na feiten in Oostende: trio

Lees meer »

Nathalie (53) maakt levensgrote poppen van haar vier kinderen en rijdt ermee rond: “Naar hun stamcafé, of naar de kliniek waar ze geboren zijn”

Voor haar afstudeerproject in de beeldhouwklas van de academie in Eeklo maakte Nathalie De Weweire (53) levensgrote poppen van haar vier inmiddels volwassen kinderen. De koppen ervan zijn in harde gips gemaakt, de lichamen maakte Nathalie uit hun eigen oude donsdekens. “De bedoeling is dat ik er een tijdje mee rondrijd en mijn auto, met de poppen op de achterbank,

Lees meer »

Kunstdorp Houtave is toe aan negende editie

Op zondag 7 juli vindt van 11 tot 18 uur de negende editie van Kunstdorp Houtave plaats. Keramisten, schilders, metaalartiesten, tekenaars, papierwerkers, grafici… Meer dan veertig kunstenaars stellen hun werken tentoon in de verkeersvrije dorpskern van ‘het Montmartre van de polders’.
The post Kunstdorp Houtave is toe aan negende editie appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Warmte van gezin kunnen we nooit vervangen”: pleegkinderen komen (lange tijd) in ziekenhuis terecht door plaatstekort

Een kinderziekenhuis kan de warmte van een gezin nooit vervangen, terwijl dat net is wat een kind nodig heeft. Dat zegt professor en kinderarts Ann De Guchtenaere van het UZ Gent, dat net als andere ziekenhuizen af en toe pleegkinderen (lange tijd) opvangt door een groot tekort aan crisisopvangplaatsen. Concreet zoekt Pleegzorg Vlaanderen meer dan 400 zulke plaatsen voor dringende

Lees meer »