Pitemse hondenschool moet na zestig jaar op zoek naar nieuwe uitvalsbasis: “Alle suggesties zijn welkom”

Hondenschool De Sint-Elooisvrienden in Pittem is op zoek naar een nieuw stekje. De school huurt sinds jaar en dag een flink stukje grond achter het containerpark in de Fonteinestraat, maar kreeg dit voorjaar te horen dat de eigenaar de grond wil verkopen aan een projectontwikkelaar. Een nieuw plekje vinden is echter niet evident, want de noden van de club zijn niet min. “Alle suggesties zijn welkom”, benadrukt secretaris Magda Coudenys.

Naast een parking en een houten gebouwtje dat dienst doet als kantine beschikken de Sint-Elooisvrienden in de Fonteinestraat over drie terreinen van elk 800 vierkante meter. Vijf dagen op zeven wordt er training gegeven, vaak zelfs op alle drie de terreinen tegelijk. De hondenschool telt veertien trainers en heeft ruim tachtig actieve leden. “Op dinsdag en vrijdag hebben we agility (behendigheid, red.) training met wedstrijdspelers, op woensdag en zondag is er gehoorzaamheidstraining en agility voor beginners en op donderdag is er doggy dance”, legt hondentrainster en secretaris Magda Coudenys uit. Ze draait al mee in het bestuur sinds 2007. “Tijdens het seizoen doen we bovendien elke week mee aan wedstrijden binnen onze federatie.”

Een actieve club met een erg lange geschiedenis, maar begin dit jaar kreeg het bestuur minder goed nieuws. “De erfgenaam van de eigenaar verkoopt alles”, gaat Magda verder. “De oude hoeve staat nu al op een immowebsite. We hebben de eerste plannen zelfs al kunnen inkijken, samen met de ontwikkelaar. Op de plek van onze terreinen zouden er vijf huizen komen. Een deadline voor de verhuis hebben we nog niet gekregen, maar feit is dat we dus een nieuwe thuis moeten zoeken. Ik heb voor alle duidelijkheid wel begrip voor de beslissing van de eigenaars. We wisten dat het er ooit wel eens van zou komen, want huren is nu eenmaal huren. Jaren geleden al, lang voor er sprake was van verkavelen, heb ik de vorige burgemeester gevraagd of de gemeente niet ergens een plekje over had voor ons, maar toen is er helaas niets uit de bus gekomen. Nu begint de tijd echt wel te dringen.”

3.000 vierkante meter

Zomaar een nieuw plekje vinden wordt echter niet makkelijk, want de school heeft best wel veel ruimte nodig. “We zoeken iets van zowat 3.000 vierkante meter. Er moet namelijk plaats zijn voor een parking, een kantine of containerunit met berging, oefenterreinen en een wedstrijdterrein van 20 op 40 meter. We hebben leden uit heel West-Vlaanderen, maar liefst blijven we uiteraard in Pittem of Egem. Als de gemeente ons uit de nood kan helpen, zou dat fantastisch zijn, want sommige collega’s in andere gemeenten hebben een plaatsje op gemeentelijk terrein. Maar ook privépersonen of bedrijven die ergens een stukje grond liggen hebben, mogen zeker contact opnemen. Hoe meer mogelijkheden, hoe liever. Liefst zouden we eigenlijk iets kopen, omdat alleen op die manier onze toekomst echt verzekerd is.”

Burgemeester Denis Fraeyman (CD&V) is op de hoogte van de vraag. Maandagavond bracht oppositiepartij NPE de kwestie zelfs op de gemeenteraad. Christophe Vancoillie (NPE) vroeg zich af of het gemeentebestuur al stappen had gezet om de vereniging te steunen in hun zoektocht. Fraeyman bevestigde dat. “Dit is voor alle duidelijkheid geen gemeentelijk project, maar we helpen uiteraard graag bij de zoektocht. Een half jaar geleden had ik al contact met de club en sindsdien kijken we uit naar mogelijkheden, maar evident is de zoektocht niet. De noden zijn per slot van rekening niet min. We zijn nog steeds zoekende en suggesties zijn zeker welkom.” (SV)

Wie Magda en de Sint-Elooisvrienden uit de nood denkt te kunnen helpen, kan contact opnemen met de school via 0472/94.62.60.

The post Pitemse hondenschool moet na zestig jaar op zoek naar nieuwe uitvalsbasis: “Alle suggesties zijn welkom” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Leerlingen VBS Nieuwkerke schrijven boek met Marc de Bel

Dankzij de financiële steun van het dynamoproject van Cultuurkuur schreven de leerlingen van VBS Nieuwkerke van het vijfde en zesde leerjaar samen met Marc de Bel een boek. “Dankzij de firma Clarebout Potatoes en de gemeente Heuvelland drukten wij Het beest van Heuvelland”, vertelt juf Annemie Delerue.
The post Leerlingen VBS Nieuwkerke schrijven boek met Marc de Bel appeared

Lees meer »

Anderhalf miljard euro aan kleingeld in omloop, en toch hebben winkels geen wisselgeld: overheid roept op om met munten te betalen

De overheid wil de miljoenen muntstukken die ongebruikt bij de mensen thuis liggen, in omloop krijgen. Ze roept de burger daarom op om de centjes te verzamelen en ermee te betalen in de winkel. Dat is de centrale boodschap van een campagne op sociale media – #spendyourchange – die de federale overheidsdienst Financiën maandag lanceert.

Lees meer »

Luxemburg krijgt Belgische groothertogin: groothertog Henri maakt weg vrij voor nieuw tijdperk

De Luxemburgse groothertog Henri (69) bereidt zijn troonsafstand voor. Hij schuift zijn oudste zoon Guillaume (42) komende herfst naar voren als zijn opvolger, in afwachting van een definitieve machtsoverdracht. Luxemburg krijgt daarmee opnieuw een ‘Belgische’ groothertogin: Stéphanie (40), de tegenpool van haar omstreden schoonmoeder, groothertogin María Teresa. “In het paleis zullen heel wat medewerkers opgelucht ademhalen.”

Lees meer »

Gebakkelei over jaarrekening en investeringen op gemeenteraad van Koksijde

Net voor de start van de zomervakantie lichtte burgemeester Marc Vanden Bussche op de gemeenteraad de jaarrekening 2023 toe, wat leidde tot stevig gebakkelei met N-VA-oppositieraadslid Sander Loones, die op zijn beurt weerwerk kreeg van raadslid Elwin Van Herck (Koksijde Vooruit).
The post Gebakkelei over jaarrekening en investeringen op gemeenteraad van Koksijde appeared first on KW.be.

Lees meer »

Buurtcomité Wijk Duinenrand Middelkerke viert vijfjarig bestaan: “Activiteiten plannen die de hele buurt ten goede komen”

Het buurtcomité Wijk Duinenrand in Middelkerke viert haar vijfjarig bestaan met een subsidie van 5.000 euro van het project ‘Buurten op den Buiten’. De nieuwe wijk, gelegen aan de Jutterstraat en Kruiersstraat in Middelkerke, bevindt zich tussen de Duinenweg en de Oostendelaan, achter garage Roland en het WZC De Ril.
The post Buurtcomité Wijk Duinenrand Middelkerke viert vijfjarig bestaan:

Lees meer »