Pas ontdekte briefwisseling van Ensor op expo ‘Vive la Sociale’ in Oostende

De kunstexpo ‘Vive la Sociale ‘met werk van Herr Seele en Kama in de Oostendse Villa Volta presenteert vanaf vandaag ook negen onuitgegeven, handgeschreven brieven van James Ensor.

De negen brieven, neergeschreven op de achterzijde van zes postkaarten en drie brieven, werden per toeval opgediept door een wakkere Wesley Vyvey van de verkoopzaal ‘De Zoeten Inval’ ook bekend als ‘De Snuffel’ bij het leeghalen van een inboedel.

Vandaag zijn de nooit eerder gepubliceerde en met de hand netjes neergepende velletjes door iedereen te raadplegen in een van de exporuimtes van Villa Volta. Het betreft vooral correspondentie van de Oostendse meester aan een aantal auteurs en ze handelen over het al of niet deelnemen aan komende tentoonstellingen van onder meer de kunstenaarskring ‘Vie et lumière’. Die werd opgericht in 1904, met als een van de inspirerende krachten kunstschilder Emile Claus. Andere leden waren onder andere Anna Boch, Georges Lemmen en James Ensor. De brieven worden nu verder onderzocht door Gregory Boite, bibliotheekmedewerker in Mu.ZEE.

Luxe-editie

Ondertussen trok de expo ‘Vive la Sociale’ van Herr Seele en Kama met als special guest Cowboy Henk tot vandaag ruim 2.500 bezoekers. Ook tal van bekende en minder bekende Oostendenaren figureren op pastiches van bekende Ensorwerken.

Ondertussen verscheen ook de hardcover luxe-editie van ‘Vive la Sociale’ op 250 exemplaren. Een uitgave van Uitgeverij Hoekaf en vzw Herr Seele. Een speciale editie van het boek in een foedraal en beperkt tot 15 exemplaren en door de auteurs rijkelijk gesigneerd kost 150 euro.

De expo vindt plaats in Villa Volta, waar ooit Herr Seeles grootmoeder woonde. Dat is in de Euphrosine Beernaertstraat 150 in Oostende. De expo loopt nog tot 22 september e.k.

(ML)

The post Pas ontdekte briefwisseling van Ensor op expo ‘Vive la Sociale’ in Oostende is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kortrijk laat 3D-print maken van ‘Kist van Oxford’

De stad Kortrijk laat een 3D-print maken, van de ‘Kist van Oxford’. Dat is een kist met de oudste afbeelding van de Guldensporenslag in 1302. De originele kist stond 2 jaar lang tentoongesteld in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Kortrijk, maar vertrekt morgen terug naar Oxford, in Engeland. De stad vindt de kist heel belangrijk voor de geschiedenis, en laat daarom een

Lees meer »

Vlaams Belang duidt Tom Lamont aan als lijsttrekker: “Oostende mag geen speelplaats zijn voor criminelen”

Vlaams Belang Oostende heeft Tom Lamont aangeduid als lijsttrekker voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Het kersvers Vlaams parlementslid wil het vertrouwen in de politiek herstellen door middel van bindende referenda en hamert op het onveiligheidsgevoel.
The post Vlaams Belang duidt Tom Lamont aan als lijsttrekker: “Oostende mag geen speelplaats zijn voor criminelen” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Niet voor hartlijders: ondanks erbarmelijk voetbal gaat Engeland na strafschoppen door naar de halve finales

Engeland overtuigde andermaal niet, maar staat wél in de halve finales van het EK. Ze bleven het koelbloedigst in de strafschoppenreeks tegen Zwitserland, Trent Alexander-Arnold vlamde de beslissende elfmeter voorbij Sommer. Ondanks de povere prestatie was Gareth Southgate, de bondscoach van Engeland, een tevreden man. “Mijn spelers waren geweldig”, klinkt het.

Lees meer »

Start-up The Nutty Farmer wint award voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemer: “Meer jobs en winst voor boeren in Burkina Faso”

De food start-up The Nutty Farmer uit Zwevegem heeft de award voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemer 2024 van gemeente Zwevegem in de wacht gesleept tijdens de Tranzformer awards.
The post Start-up The Nutty Farmer wint award voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemer: “Meer jobs en winst voor boeren in Burkina Faso” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Diamant voor Frans en Magda uit Ingelmunster

Op zaterdagavond 29 juni vierde het diamanten echtpaar Frans Vanmarcke en Magda Bruggeman uit de Rozestraat feest in ’t Goed ter Couteren in de Handelsstraat.
The post Diamant voor Frans en Magda uit Ingelmunster appeared first on KW.be.

Lees meer »

Woordvoerster van Franse regering en team aangevallen tijdens campagnemoment

Prisca Thevenot, woordvoerster van de Franse regering, is woensdagavond aangevallen in Meudon, ten zuidwesten van Parijs. Volgens AFP werden de Française en “haar team” geviseerd door een twintigtal personen toen ze er verkiezingsaffiches ophingen. Zondag vindt de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen plaats, in een zwaar gepolariseerd politiek klimaat.

Lees meer »

Burgemeester Bart De Wever en schepenen trakteren Antwerpenaren op eerste Zeeuwse mosselen: “Dit jaar zijn er minder door de vele regen”

Op de Grote Markt in Antwerpen werden voorbijgangers woensdagmiddag getrakteerd op Zeeuwse mosselen. Het was de aftrap van het seizoen van de Zeeuwse bodemcultuurmosselen. "Promotie is nodig", zegt mosselkweker Alex van Houte van Aqua-Triton Mossel. "Want er worden steeds minder mosselen gegeten en een groot deel van de percelen in de Oosterschelde zullen dit jaar minder mosselen opleveren door de

Lees meer »

Oostduinkerke krijgt als eerste kustgemeente nieuwe strandafvalbakken

Oostduinkerke werd als eerste kustgemeente geselecteerd om nieuwe strandafvalbakken te plaatsen in het kader van het Europese project ‘Plastic Free Coastline’. Provinciebedrijf Westtoer, OVAM, Proper Strandlopers en acht kustgemeentes zetten samen de schouders onder dit initiatief om onze stranden proper te houden.
The post Oostduinkerke krijgt als eerste kustgemeente nieuwe strandafvalbakken appeared first on KW.be.

Lees meer »

Sammy Swaenepoel niet langer op kieslijst van Vooruit-Groen in Izegem: “Niet akkoord met LGBTQ+-beleid”

Kapper Sammy Swaenepoel (44) is niet langer kandidaat op de lijst van Vooruit-Groen bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober in Izegem. Hij stapt op uit onmin met de gang van zaken omtrent het LGBTQ+-beleid binnen de partij. “Ik ben naïef en goedgelovig op de lijst terecht gekomen, nu stap ik er gekwetst en teleurgesteld op en dit na twee jaar inzet

Lees meer »