Landbouwbedrijf Den IJsbol in Diksmuide verwent toeristen en vaste klanten: “IJs met melk van eigen koeien”

De zomer is het uitgelezen moment om te ontstressen. En wat is er leuker dan na een lange wandeling even te verpozen bij een lokale landbouwer. Wij gaan elke week op bezoek op een locatie die inzet op hoevetoerisme. Deze week: Den IJsbol in Beerst.

Zoals de naam al doet vermoeden, kunnen er bij Den IJsbol in Diksmuide heerlijke hoeve-ijsjes worden geproefd, maar er is meer. Het familiebedrijf werd destijds opgestart door Rik Ghyselen en Christelle Warlop. Vandaag is de hele familie bij de zaak betrokken. Den IJsbol wordt nu gerund door Stijn en Isabel Ghyselen-Bulcke en Dieter Ghyselen. Isabel vertelt het verhaal van samenwerken, samen beleven en samen taken op zich nemen. Een verhaal waarin ouders, zonen en schoondochter samen op één lijn staan en het bedrijf draaiend houden. “Ik kom uit een boerengezin en zou nooit zelf boerin worden”, lacht Isabel. “Ik studeerde ergotherapie en werkte ook een jaar in die sector, maar toen ontmoette ik Stijn, een boer, en de teerling was geworpen.”

Gemengde landbouw

“Stijn en ik namen samen met Dieter, de jongste broer van Stijn, de boerderij Den IJsbol over van hun ouders Rik en Christelle. Na de overname nam ik samen met mijn schoonmoeder Christelle de melkverwerking in handen, terwijl de mannen aan de slag gingen met de melkkoeien, het vleesvee en de akkerbouw.”

“Ik zou nooit zelf boerin worden, tot ik Stijn tegen het lijf liep…”

Den IJsbol is dus een actief landbouwbedrijf met melkvee, vleesvee en akkerbouw. “In de hoevewinkel kan je zuivel, ijs en hoevevlees van Belgisch witblauw-runderen kopen. Daarnaast is hier ook een ontvangstruimte voor groepsbezoeken en evenementen. We hebben ook twee locaties voor hoevetoerisme: Hof ter Blote voor kleine groepen vanaf 2 tot 28 personen van Rik en Christelle, en Hof ter Beerst voor grote groepen tot en met 35 personen van Wendy Ghyselen en Kristof Coffyn, de zus en schoonbroer van Stijn. Ikzelf en Christelle, die bijspringt waar nodig, zorgen voor de melkverwerking, het maken van het ijs en desserts en de wekelijkse markten. Stijn en Dieter doen alles rond de boerderij, Rik zorgt voor de akkerbouw.”

Korte keten

“Den IJsbol bestaat sinds 1986. We staan in Oostende op de markt op donderdag, in Koksijde op vrijdag en in De Panne op zaterdag, telkens met wafels, zuivel en pannenkoeken. Daarnaast hebben we in de Nieuwpoortlaan, aan de vaargeul en tussen Raversijde en Mariakerke vaste ijsplaatsen.”

“Voor ons ijs gebruiken we enkel melk van onze eigen koeien”

De familie deelt hun korteketenverhaal graag tijdens een degustatie of heerlijke maaltijd op de boerderij. Den IJsbol maakt ook elke week verse boter die ze verkopen op de markt en verwerken in hun wafels en pannenkoeken. Voor hun ijs wordt enkel melk van eigen koeien gebruikt. Natuurlijker en verser kan dus niet. Den IJsbol is dan ook de plek bij uitstek voor streekproducten in de regio rond Beerst. In de zomer gaat Den IJsbol naar de toeristen toe. “Wij trekken met ons ijs naar de zee en met ons gebak naar de kustmarkten. De Diksmuidelingen kunnen in de zomer genieten van ons ijs op onze ronde, van maandag tot en met donderdag. Gezinnen kunnen genieten van een rustige vakantie op de vakantiehoeves. Toeristen kunnen genieten van een warme ontvangst op onze boerderij voor een rondleiding gecombineerd met heel wat lekkers”, vertelt Isabel. “Stijn staat al 25 jaar in Nieuwpoort. Kinderen die vroeger met hun ouders kwamen, zien we nu zelfs met hun eigen kinderen komen. Zalig is dat! Maar het is ook een teken dat de tijd veel te snel gaat. We hebben ook klanten die van Nieuwpoort komen, zij kennen onze producten vanop de markt. We zien veel toeristen, maar ook veel mensen die terugkeren. Op de wekelijkse markten zien we een wat ouder publiek dat door weer en wind komt, maar er is een kentering en we zien dat ook het jonger publiek terug naar de markten komt.”

Den Ijsbol vind je in de Oostendestraat 95 in Beerst. Meer info: www.ijsbol.be, 0474 38 79 87 en de Facebookpagina’s van Den IJsbol, Hof ter Beerst en Hof ter Blote.

The post Landbouwbedrijf Den IJsbol in Diksmuide verwent toeristen en vaste klanten: “IJs met melk van eigen koeien” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

? “Nogmaals. Evenepoel moet op het eindpodium mikken”

De kop is er (nu al) af voor Remco Evenepoel. Zijn eerste zege in de Tour de France. Een bijzonder mooie eerste Belgisch succes in deze Ronde, ook. Michel Wuyts: “Evenepoel is een wonderknaap. Een uitzonderlijk grote mijnheer. Na Merckx – en straks met Merckx – onze grootste tijdrijder ooit. Nogmaals: deze Evenepoel moet op het eindpodium mikken.” Onze analist

Lees meer »

Westerscheldetunnel in Zeeland wordt tolvrij vanaf 1 januari

Wie met zijn auto of motor door de Nederlandse Westerscheldetunnel wil rijden, zal vanaf 1 januari geen tol meer moeten betalen. De Provinciale Staten van de Nederlandse provincie Zeeland hebben namelijk unaniem ingestemd met het tolvrij maken van de tunnel voor automobilisten en motorrijders. Vrachtverkeer zal voorlopig wel nog moeten betalen om de oversteek te maken.

Lees meer »

Albert en Paola stralen op huwelijksverjaardag

Koning Albert (90) en koningin Paola (86) vieren vandaag hun 65ste huwelijksverjaardag. Ter gelegenheid van hun briljanten jubileum hebben ze via het koninklijk paleis een nieuwe foto laten verspreiden. Daarbij zitten ze samen op een bankje.

Lees meer »

“De Tour is alleen maar voor witte renners, zei hij. En zie nu”: deze Belg is de beste vriend van Biniam Girmay, de eerste zwarte Tourritwinnaar ooit

“Zo emotioneel als gisteravond aan de telefoon heb ik hem nog niet vaak geweten”, zegt Lieven Corthouts (49). Onze landgenoot heeft het over Biniam Girmay (24), zijn beste vriend én de man die gisteren als eerste zwarte renner ooit een rit in de Tour de France won. Hun bijzondere vriendschap ontstond toevallig op weg naar een koffiebar: “‘Lieven, ik vertrouw

Lees meer »

Is ‘Vive le Vélo’ echt wel de kaskoe van de koers? “Zowat elke euro wordt nog altijd geïnvesteerd”

Zondag start de Tour pas echt, want dan sluiten ook Karl Vannieuwkerke (53) en zijn ‘Vive le Vélo’ weer aan. In het zog van de wielertalkshow zijn meteen ook de nieuwe T-shirts en sweaters in de winkel beland. Gemaakt door ‘Vive la Vie’, het bedrijf van Karls ex-vriendin Caroline Vereenooghe (38) dat twee zomers geleden van makkelijk geldgewin werd beschuldigd.

Lees meer »

Kapster Xantippe krijgt Lifetime Achievement op Brugge Awards

In het Beurs Meeting en Congres Center (BMCC) vond de gala-avond van de tweede editie van de Brugge Awards plaats. ‘Onderneming van het Jaar’ is ECS European Containers. Christine Waeyaert van kapsalon Xantippe krijgt de ‘Lifetime Achievement Award’. Ook Cactus Muziekcentrum is als ‘Brugs Ambassadeur’ bij de winnaars.
The post Kapster Xantippe krijgt Lifetime Achievement op Brugge Awards appeared

Lees meer »

Voor één keer spreken we de inwoners van de meest chique wijk van het land: Knokke-Zoute. “Het is een stukje paradijs voor wie het nog kan betalen”

Knokke wil het unieke karakter van het Zoute bewaren: aan de kronkelende smalle paadjes en witte villa’s met rode dakpannen mag niet geraakt worden. Kortom, het Zoute wordt mogelijk nóg wat exclusiever. Maar wie zijn de mensen die er wonen nu écht? Welke clichés kloppen en welke niet? In witte sneakers en met een hemelsblauw linnen hemd trokken we op

Lees meer »