Kapel van Zusters Karmelietessen in Blankenberge wordt ontmoetingsplaats: “Eerst zijn er grondige verbouwingswerken gepland”

Vzw Oranje zal samen met de buurtbewoners een nieuwe invulling geven aan de kapel van het klooster van de Zusters Karmelietessen langs de Koning Albert-I laan in Blankenberge. De ruimte kreeg ook de nieuwe naam ‘De Karmijn’ die onthuld werd tijdens een buurtfeest donderdagavond. “Een van de eerste initiatieven die we hier willen organiseren is een markt met producten van lokale handelaars”, zegt coördinator Anneleen Vanoost.

De vzw kocht het klooster en de kapel aan in 2021. Na enkele aanpassingswerken wordt het klooster sinds oktober 2022 gebruikt als een woondienst voor 18 mensen met een ondersteuningsnood.

Buurtbewoners beslissen mee

Tijdens een rondvraag bij de buurtbewoners in 2023 werd gepeild hoe zij de toekomst van de kapel zien. Het is de bedoeling dat zij mee helpen beslissen welke invulling deze ruimte krijgt. “Uit de gesprekken blijkt dat er nood is aan een plek die inzet op lokale verbinding. Zo kwamen in mei en juni heel wat studenten langs om hun examens voor te bereiden in het ‘blokkot’.”

“Begin volgend jaar willen we een lokale markt organiseren met producten van handelaars uit de buurt via het project ‘Buurten op den Buiten’ van de Koning Boudewijnstichting”, verduidelijkt Vanoost.

Sociale kruidenier

Samen met het lokaal bestuur van Blankenberge bekijkt Oranje vzw welke werkingen er nog een plaats kunnen krijgen binnen het gebouw. Zo zal de sociale kruidenier, waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten en aan democratische prijzen kunnen winkelen, hier ook ondergebracht worden.

“We willen ervoor zorgen dat iedereen in deze kapel terecht kan en zich er ook goed voelt. De wisselwerking met de buurt is voor ons heel belangrijk en daarom willen we blijvend luisteren naar jullie voorstellen.”

Verbouwen

Voordat de toekomstplannen concreter vorm krijgen worden eerst grondige verbouwingswerken uitgevoerd. “Daarvoor wordt nog budget gezocht via diverse kanalen. We voorzien toiletten en een keukenblok met aangename zitplaatsen. We willen ervoor zorgen dat bepaalde ruimtes binnen de kapel gehuurd kunnen worden door buurtbewoners, verenigingen en ondernemers die in Blankenberge initiatieven willen opzetten. Ik denk daarbij aan een pop-up of kleinschalig event. We horen dat er ook nood is aan vergaderruimtes.”

De nieuwe naam en logo van de kapel moeten een stimulans zijn voor deze initiatieven. De Karmijn verwijst naar de dieprode kleur die aanwezig is in het glas-in-lood in de kapel. Het eerste deel van het woord Karmijn onderstreept dan weer de link met de Zusters Karmelietessen.

The post Kapel van Zusters Karmelietessen in Blankenberge wordt ontmoetingsplaats: “Eerst zijn er grondige verbouwingswerken gepland” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Provençaalse sferen tijdens Franse markt op 5, 6 en 7 juli in Kortemark: “Dit wordt een nieuwe traditie”

Wie het slechte voorjaar snel wil vergeten en reikhalzend uitkijkt naar de zomer, kan op vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 juli terecht op de Franse markt, georganiseerd door Sfeer in Groot-Kortemark, de vereniging die – de naam zegt het zelf – wat meer leven in de Kortemarkse brouwerij wil brengen.
The post Provençaalse sferen tijdens Franse markt

Lees meer »

“Buitenwipper perste familie Schumacher voor 15 miljoen euro af met foto’s van pas gevallen F1-held”

De Duitse politie heeft een buitenwipper en zijn zoon aangehouden voor het afpersen van de familie van zevenvoudig Formule 1-wereldkampioen Michael Schumacher (55). Dat meldt de Duitse krant ‘Bild’. De mannen, afkomstig uit Wuppertal, zouden 15 miljoen euro hebben geëist en in het bezit zijn van beelden van Schumacher vlak na het ski-ongeluk waar hij nu nog steeds de gevolgen

Lees meer »

Tweejaarlijkse Duynewake rond de Visserskapel in Bredene: “Kostbare parel als thema”

Op zaterdag 6 juli vindt de tweejaarlijkse Duynewake plaats, inclusief vissersmis en wake aan de vloedlijn. Nieuw dit jaar is dat het christelijke feest, dat afwisselend met het vrijzinnige Feest van de Zeegeus wordt georganiseerd, zich deze keer vooral in het groene decor van de Visserskapel zal afspelen.
The post Tweejaarlijkse Duynewake rond de Visserskapel in Bredene: “Kostbare parel

Lees meer »

Twee Belgen die verdacht worden van moord op Vlaams koppel op Tenerife, verzetten zich niet langer tegen uitlevering aan Spanje

De twee Belgische verdachten, Michael A. (44) en zijn zoon Lucas A. (23), verzetten zich volgens hun advocaten niet langer tegen een uitlevering aan Spanje. Dat bericht ‘La Dernière Heure’. Spanje vraagt de uitlevering in het kader van het onderzoek naar de verdwijning van Marc Olbrechts (71) en de dood van Laura Trappeniers (67) op het Spaanse eiland Tenerife.

Lees meer »

Vrouw doodgestoken in portaal bij woning Amsterdam

Een vrouw is vanochtend iets voor 10.00 uur doodgestoken in een trapportaal bij een woning in Amsterdam, meldt de politie. Dat gebeurde in de straat Hagenau in Amsterdam-Noord. Een 22-jarige Amsterdammer is aangehouden en wordt gehoord, nog onbekend is wat zijn relatie met de vrouw is.

Lees meer »

Mobiele escape game rond dementie in Izegem

De werkgroep dementievriendelijke gemeente organiseert van 26 juni tot en met 6 juli een mobiele escape game rond dementie. ‘De tuin van Victoria’ geeft je een beter inzicht om dementie te begrijpen en vindt plaats in Kasteel Wallemote in de Kokelarestraat 85.
The post Mobiele escape game rond dementie in Izegem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nieuw vrijetijdsaanbod voor jongeren in De Lovie vzw: “We willen zorg op maat bieden aan wie er nood aan heeft”

De Lovie vzw is een sociale organisatie actief in heel de Westhoek. Ze ondersteunen kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke handicap, andere beperking of verhoogde kwetsbaarheid. Om tegemoet te komen aan de nood aan vrijetijdsbesteding voor jongeren met ASS of een gedragsproblematiek en voor jongeren met een beperking werd een nieuw aanbod uitgewerkt onder de noemer JokiFun en Tjsakut

Lees meer »

KSV Rumbeke is razend ambitieus met tien nieuwkomers: “Vanaf minuut één op kop staan”

KSV Rumbeke greep in de vorige campagne nipt naast een promotieticket naar derde amateurklasse na een sterke interprovinciale eindronde met slechts één verliesbeurt. Daardoor blijft Essevee bijzonder ambitieus. Dat bleek ook tijdens de spelersvoorstelling. Met de tien gerichte versterkingen mikt de ploeg van coach Fanny Schamp resoluut voor een plek bovenaan het klassement.
The post KSV Rumbeke is razend

Lees meer »