België start voor het eerst met herstel oesterriffen in de Noordzee

Ons land start met de aanleg van oesterriffen in de Noordzee. Zo wil België de biodiversiteit in de Noordzee herstellen. De dienst Marien Milieu van de FOD Volksgezondheid gaat daarvoor een samenwerking aan met wetenschappers en bedrijven, BELREEFS.

De inzet van het project is het herstellen van de biodiversiteit in de Noordzee, oesters vervullen daarin een belangrijke rol. Oesters zijn namelijk ‘ingenieurs’ van het mariene ecosysteem. “Ze creëren hotspots van biodiversiteit, ze voorzien namelijk voedsel en schuilplaatsen aan andere soorten. Bovendien spelen ze een rol in de koolstof- en stikstofcyclus en filteren ze zeewater”, zegt Senne Aertbeliën van de dienst Marien Milieu.

Grindbedden diep in zee

De Europese platte oester is bijna volledig verdwenen in het Belgische deel van de Noordzee. Het grootste deel van Europa’s uitgestrekte oesterriffen verdween in de late 19e eeuw door overbevissing en andere menselijke activiteit in de Noordzee. Bovendien dunde een parasiet, die rond 1979 overwaaide uit Californië, de Europese populatie nog meer uit. In Frankrijk, Nederland en België bleven zo amper nog natuurlijke oesterbanken over.

BELREEFS zal oesterbanken aanleggen in hun natuurlijke habitat: grindbedden diep in de zee. De onderzoekers brengen eerst de zeebodem in groot detail in kaart. De oesters zullen meerdere jaren intensief gemonitord worden. Voor die complexe operatie werkt de overheid samen met het Brussels Instituut voor Natuurwetenschappen en enkele bedrijven: baggeraar Jan De Nul , Shells & Valves – een expert in aquacultuur – en Mantis Consulting, een adviesbureau in duurzaam ondernemen.

Niet om op te eten

Tot slot: wie hoopt de natuurlijke Noordzee-oesters binnenkort ook te kunnen proeven, is er aan voor de moeite. De oesters zijn niet bestemd voor consumptie. “Absoluut niet zelfs. Dit project is zoals het aanplanten van een bos”, besluit Aertbeliën.

The post België start voor het eerst met herstel oesterriffen in de Noordzee is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Xi en Poetin pleiten op top in Kazachstan voor “multipolaire wereldorde” als alternatief voor Amerikaanse dominantie

De Russische president Vladimir Poetin en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping hebben donderdag gepleit voor een “multipolaire” wereldorde, weg van het Amerikaanse unilateralisme. Poetin en Xi kwamen bijeen in Astana, hoofdstad van Kazachstan, waar een top plaatsvond van de Shanghai-samenwerkingsorganisatie (SSO), een organisatie die verschillende landen verenigt die op gespannen voet staan met het Westen.

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Nieuwe Britse defensieminister belooft meer hulp bij bezoek aan Odesa

De nieuwe Britse minister van Defensie, de vrijdag benoemde John Healey, heeft Oekraïne onder meer artilleriegeschut, munitie en raketten beloofd. Hij deed dat tijdens een bezoek aan de zuidelijke stad Odesa, meldt zijn ministerie. Met zijn bezoek aan Oekraïne, slechts twee dagen na zijn benoeming, maakte Healey duidelijk dat ook de Labourregering van de nieuwe premier Keir Starmer Oekraïne steunt

Lees meer »

Pop-upcinema ‘Lumière aan zee’ in Knokke-Heist succesvol gestart: “Mooiste verhalen naar breed publiek brengen”

De officiële opening van de pop-upcinema ‘Lumière aan zee’ in Cultuurcentrum Scharpoord in Knokke-Heist woensdagavond was een groot succes. De rode loper lag uitgerold, klaar om de enthousiaste bezoekers te verwelkomen. Nog tot en met 25 augustus biedt Lumière aan zee een zorgvuldig gecureerd aanbod van familiefilms, arthouse, blockbusters en gerestaureerde klassiekers.
The post Pop-upcinema ‘Lumière aan zee’ in

Lees meer »

EXCLUSIEF. Spermadonor die 550 kinderen verwekte, reageert op Netflix-docu: “Ik doneer nog, ja, maar enkel broers en zussen”

Maar liefst 550 kinderen werden verwekt met zijn zaad, en daarom is Jonathan Meijer (42) het onderwerp van de Netflix-docureeks ‘The Man with 1000 Kids’. Maar hoewel de Nederlander een donorverbod opgelegd kreeg, vindt hij alle aandacht overdreven. “Die docu is pure sensatie”, reageert Meijer in een exclusief gesprek met HLN over zijn beweegredenen. En jawel, hij doneert nog steeds

Lees meer »

De Panne erkend als Sportbedrijf

Het lokaal bestuur van De Panne kreeg de erkenning Sportbedrijf 2024-2025 om zijn inzet voor de gezondheid van alle werknemers door het stimuleren van sport en beweging.
The post De Panne erkend als Sportbedrijf appeared first on KW.be.

Lees meer »