Zomerreeks ‘Op het kanaal’ (1): pal tussen de industrie vind je verkleedspeciaalzaak (met vintage opnamestudio)

Voor onze nieuwe zomerreeks lieten we ons meevaren op het kanaal van Roeselare naar Ooigem, van de Kop van de Vaart tot aan de Leie. En we lieten ons vooral verrassen door wat er te zien valt vanop een plezierboot. Wat viel ons op vanop het water? Dat lees je hier de komende weken. Voor de eerste aflevering starten we dus aan de Kop van de Vaart. Tussen de veevoederfabrikant, grondwerkers en pastaproducenten vind je er ook één opvallende zaak: verkleedwinkel Showtimestore met achteraan een vintage opnamestudio…

We maakten een tocht van vier uur heen en terug, met uiteraard een stop om iets te drinken, want ook de horeca heeft zich door de jaren heen langs de vaart genesteld. Het kanaal Roeselare-Ooigem is 16,5 kilometer lang en op twee snelvaartvakken na mag je er niet sneller dan tien kilometer per uur varen. We deelden onze tocht op in diverse etappes die we voor het gemak van brug tot brug laten lopen. Dat we net op de dag van de opening van de Izegemse centrumbrug en het bijhorend Brugpark onze tocht maakten, is misschien wel illustratief.

“Webshops? Wij maken het verschil met onze service; we helpen hier de mensen” (Veerle Houwen, Showtimestore)

Kapitein Wouter Pattijn (zie hieronder) loodste ons met zijn boot, een Mastercraft X25 voor de liefhebbers en met als bootnaam ’t Patientje, over het kanaal. Hij is voorzitter van de Izegemse Watersportvereniging, maar daarover meer in een van de volgende afleveringen.

Aan de Kop van de Vaart was er enkele jaren een zomerbar, maar nu de werken er achter de rug zijn, is dat stukje weer toegankelijk voor het verkeer. Het begin van het kanaal situeert zich eigenlijk pal tegen het centrum van de stad. Maar daar hoort ook industrie bij. Visueel niet het mooiste stukje Roeselare uiteraard en ook vaak wat stofferig. Maar tussen die industrie spring verkleedspeciaalzaak Showtimestore langs de Trakelweg in het oog. En wij stapten daar (na onze tocht uiteraard) even binnen. We kregen er toch wel een uniek verhaal met een muzikale achtergrond te horen. Uitbaters Veerle Houwen en Kristof Maes speelden jaren geleden samen in een discocoverbandje. “Veerle had van die leuke outfits aan, de mensen kwamen aan ons vragen om die te kopen. En we zagen daar wel brood in”, zegt Kristof Maes die uit Menen afkomstig is. Veerle: “We zijn hier 17 jaar geleden vooraan gestart met een klein winkeltje. Mijn pa had hier zijn antiekzaak gehad, na zijn overlijden hebben wij dit pand gekocht. Maar het succes zorgde ervoor dat we uitbreidden en we ondertussen de hele hangaar hebben ingenomen met Showtimestore.”

Grasland verdwenen

Meer zelfs, Kristof heeft zijn muzikale kriebels nog niet opgeborgen, hij heeft er een indrukwekkende opnamestudio: Closed Session Recording Studio. Als hij ons meetroont naar zijn muzikaal walhalla, kom je op een plek die wij alleen kennen vanuit de films. “We maken hier professionele opnames, soms ook met publiek.”

Het gezin woont ook achteraan de zaak. “Het kanaal geeft je wel een gevoel van rust, maar door de jaren heen zijn we natuurlijk te midden allerlei nieuwe bedrijven komen te liggen. Vroeger stond hier aan de ene kant een villaatje, de andere kant was grasland. Maar in feite liggen we pal in het centrum, te voet sta je hier in vijf minuten aan het station.”

Showtimestore verkoopt en verhuurt dus verkleedkledij en accessoires. “We hebben natuurlijk de concurrentie van de webshops. Maar wij maken het verschil met onze service. De mensen kunnen hier de kledij of een pruik passen, we verhuren ook,… En bovenal helpen we de mensen met al hun wensen.”

Wist je dat? Het kanaal met de hand is gegraven…

Aan het kanaal Roeselare-Ooigem werd tien jaar gegraven, van 1862 tot 1872. En dat gebeurde met de hand. Twee aannemers klaarden die klus, maar het zou dus tien jaar duren vooral het kanaal, dat toen nog smaller was, open ging. Het was een smid uit Brugge die het stuk tussen Izegem en Roeselare voor zijn rekening nam. Maar die had de taak duidelijk onderschat, want hij was pas later klaar dan de collega die het (langere) stuk tussen Izegem en Ooigem voor zijn rekening namen. Over wat er met de gewonnen aarde gebeurd is, bestaat geen documentatie.

Vader en zoon Pattijn als kapitein op de boot van Roeselare naar Ooigem (en terug)

Vader en zoon Wouter en Laurens Pattijn uit Rumbeke zijn begeesterd door het water. De familie beschikt over een boot waarachter aan waterskiën of wakeboarden kan gedaan worden. “Onze kinderen (ook andere zoon Maxim en dochter Amber, red.) zijn er al van jongsaf mee opgegroeid”, zegt de voorzitter van de Izegemse Watersportvereniging (IWV).

Binnenschepen als vertrouwde gasten op het kanaal

Binnenschepen zoals deze Henriette zijn uiteraard vertrouwde gasten op het kanaal. Dit schip van het bouwjaar 1938 is 39 meter lang en kan bijna 350 ton goederen mee aan boord nemen. Het feit dat schepen tot aan de Kop van de vaart konden leveren, zorgde er onder meer voor dat veevoederbedrijven er floreerden en dat zo in de regio ook meer aan veeteelt werd gedaan.

Bedrijf Masselis ‘ingepakt’ door Nick Ervinck

In 2012, bij de viering 150 jaar na de start van de graafwerken aan het kanaal, werd ook een kunstproject opgezet. Maselis, waarvoor de kolenlading van de eerste boot ooit die op het kanaal de bestemming was, nam daaraan deel. Het was de Lichterveldse kunstenaar Nick Ervinck, van wie er nu een kunstwerk hangt in het gloednieuwe stadhuis in Roeselare, die het bedrijf inpakte.

The post Zomerreeks ‘Op het kanaal’ (1): pal tussen de industrie vind je verkleedspeciaalzaak (met vintage opnamestudio) is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Sibelco in Dessel gaat water in groeve bufferen voor periodes van droogte

Aan de groeve van zandontginningsbedrijf Sibelco in Dessel is een kantelstuw geïnstalleerd om water te bufferen voor periodes van droogte. Normaal loopt het water van nature over in de Witte Nete, en dat zal ook blijven gebeuren. Maar in natte periodes kan het water nu opgeslagen worden, zodat het bijvoorbeeld door landbouwers gebruikt kan worden bij waterschaarste.

Lees meer »

KIJK. Strippers, cowboyhoeden én Snoop Dogg: zo vierde Khloé Kardashian haar 40ste verjaardag

Khloé Kardashian kon haar ogen niet geloven wanneer ze de noten van ‘The Next Episode’ hoorde. Niemand minder dan Snoop Dogg staat op het podium om haar te verrassen voor haar 40ste verjaardag, met paaldansende strippers met cowboyhoeden. Een gepaste outfit, gezien het thema van het feest Dollywood was, geïnspireerd op het themapark van countryzangeres Dolly Parton.

Lees meer »

Effectieve renovatie Plaatsmolen in Pittem kan binnenkort starten: “We zitten op schema voor november 2025”

De voorbereidende werken voor de renovatie van de Plaatsmolen in Pittem, die in november van start gingen, werden in februari alweer stilgelegd door een gebrek aan materialen. Volgens cultuur- en erfgoedschepen Heidi Lievrouw (CD&V) zal de molenbouwer binnenkort echter de effectieve werken opstarten en dus blijft de deadline van november 2025 haalbaar.
The post Effectieve renovatie Plaatsmolen in Pittem

Lees meer »

Bewoner (26) van huis dat getroffen werd door vuurwerkbom blijft in cel: man ontkent betrokkenheid in cocaïnehandel

De 26-jarige bewoner van het huis in Brugge dat eind februari getroffen werd door een explosie, blijft in de cel. De twintiger werd vorige week opgepakt en wordt ervan verdacht al jarenlang cocaïne te verkopen, al is daar volgens de man niets van aan. “Hij blijft ontkennen”, zegt zijn advocaat Ellen Eneman.
The post Bewoner (26) van huis dat

Lees meer »

Een rollercoaster aan emoties: ontgoochelde Engelse fans vernemen buiten het stadion gelijkmaker van Bellingham

In sommige gevallen tot honderden euro’s betalen voor een wedstrijdticket en dan toch nog de fantastische omhaal van Jude Bellingham missen. Het overkwam enkele Engelse fans, die vroegtijdig het stadion verlieten bij een 0-1-achterstand tegen Slovakije. Balen en tegelijkertijd vieren. Intussen klinkt de kritiek in de Engelse pers – ondanks de kwalificatie – steeds luider. Buiten bij Rio Ferdinand…

Lees meer »

Sammy Swaenepoel niet langer op kieslijst van Vooruit-Groen in Izegem: “Niet akkoord met LGBTQ+-beleid”

Kapper Sammy Swaenepoel (44) is niet langer kandidaat op de lijst van Vooruit-Groen bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober in Izegem. Hij stapt op uit onmin met de gang van zaken omtrent het LGBTQ+-beleid binnen de partij. “Ik ben naïef en goedgelovig op de lijst terecht gekomen, nu stap ik er gekwetst en teleurgesteld op en dit na twee jaar inzet

Lees meer »

Niet één, maar twee zebrapaden in de Oostrozebekestraat in Ingelmunster

In Ingelmunster diende Vooruit een aanvraag in om een zebrapad te verkrijgen ter hoogte van het Kruidvat in de Oostrozebekestraat. Schepen Trui Lambrecht zei dat er ook een zebrapad in dezelfde straat komt, ter hoogte van de centrumparking.
The post Niet één, maar twee zebrapaden in de Oostrozebekestraat in Ingelmunster appeared first on KW.be.

Lees meer »