Wevelgem en HOGENT ontwikkelen een methodiekenbundel met spelletjes om kinderen inspraak te geven in beleid

Een kindvriendelijke stad of gemeente, die laat kindjes hun zegje doen over projecten. Maar hoe betrek je hen? In Wevelgem ontwikkelden ze samen met HOGENT een methodiekenbundel met spelletjes. “Zo spelenderwijs en op uniforme manier kinderen laten participeren.”

Bordjes en flesjes en lachende kindjes met een koerspetje. Het ziet er geestig uit, daar in de Kleine Porsies in Wevelgem. Een spelletje, zo lijkt het, maar er zit veel meer achter dan alleen maar wat kinderlijk vermaak.

Al spelende proberen de begeleiders te weten te komen hoe de jonge tieners denken over de plaatselijke speelpleinwerking Katjeduk. Ze doen het niet zomaar, maar op basis van de wetenschap. De gemeente riep namelijk de hulp in van HOGENT om een methodiekenbundel samen te stellen. “Zo wilden we als kindvriendelijke gemeente kinderen spelenderwijs laten participeren”, zegt schepen van Jeugd Bas Surmont (CD&V).

Uniek

Niet dat dat vroeger niet gebeurde. “We probeerden altijd rekening te houden met de ideeën van de jongste inwoners, maar elke dienst deed dat op zijn manier”, klinkt het. “Met deze bundel hebben onze medewerkers een uniforme houvast om dat te doen. Dat is bij mijn weten uniek in Vlaanderen.”

De bundel bevat één groot spel dat gebaseerd is op het koersgebeuren – toepasselijk voor de gemeente. “Dat grote spel kan gebruikt worden bij een intensief participatieproject, waarbij input, verwerking en output aan bod komen. Maar ook kleinere spelletjes uit de bundel kunnen gebruikt worden om de kinderen te bevragen.”

De bundel komt samen met een box. Die kunnen alle diensten te allen tijde gebruiken om jongeren te betrekken bij een project. “Dat deden we al voor speelpleintjes om te zien wat de kinderen verlangen, maar dat kan ook over bijvoorbeeld fietspaden of groenaanleg”, besluit schepen Surmont. (JDr)

The post Wevelgem en HOGENT ontwikkelen een methodiekenbundel met spelletjes om kinderen inspraak te geven in beleid is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

#iedereenwestvlaming

Met het kwakkelweer zijn er veel mensen die nog snel op zoek gaan naar de zon. Maar het aanbod is beperkt.
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

Staf en nieuwe voorzitter Club Roeselare klaar voor jubileum: “Ons niet aan avonturen wagen”

Club Roeselare hield zondag zijn spelersvoorstelling, maar er was veel meer nieuws op het Rodenbachstadion. Want er is ook een nieuwe voorzitter, een nieuwe technische staf, men viert straks het 25-jarig bestaan en toekomstgericht willen ze ook een nieuwe vip- en ontvangstruimte bouwen. Er zit dus nog veel muziek bij de ‘Club van ’t Stad’.
The post Staf en

Lees meer »

Mauro (13) uit Deerlijk mag zich nu ook opmaken voor een rol in ‘Kruimeltje en de strijd om de goudmijn’: “Ik zie het helemaal zitten”

Enkele weken nadat hij te horen kreeg dat hij de rol van Janneman Darling, de oudste broer van Wendy, mag vertolken in de musical ‘Peter Pan’ van Deep Bridge, mag Mauro Degroote (13) uit Deerlijk zich nu ook opmaken om aan te treden in ‘Kruimeltje en de strijd om de goudmijn’ van REP Entertainment in Nederland.
The post Mauro

Lees meer »

“Hier is volop paniek”: Vlaamse toeristen wegens bosbrand op Grieks eiland Kos geëvacueerd, brand is onder controle

Op het Griekse eiland Kos werden gisteren toeristen geëvacueerd uit meerdere grote hotels vanwege een naderende bosbrand. “Het is hier volop paniek,” vertelde Elise Michielsen (19), een studente uit Merksplas. “We hebben snel een koffertje moeten pakken met onze belangrijkste spullen.” De ruim honderd brandweerlieden die de grote bosbrand bestrijden kregen de brand deze nacht onder controle volgens de Griekse

Lees meer »

Café Den Hert verhuist voor één dag naar Heule-Watermolen

Het populaire Heulse allround café Den Hert, bekend voor zijn weekendambiance, sluit vrijdag 5 juli voor één dag zijn café. Ze verhuizen naar Heule-Watermolen ter gelegenheid van de jubelfeesten. Dit weekend verkiezen ze daar tijdens de 80ste Watermolenfeesten het 60ste Tineke van de Watermolen.
The post Café Den Hert verhuist voor één dag naar Heule-Watermolen appeared first on KW.be.

Lees meer »

De uitdagingen zijn enorm, maar de nieuwe baas van het leger zwijgt

Meer militairen, meer munitie, meer materiaal en meer middelen. Bij het begin van zijn missie als nieuwe chef Defensie verwees luchtmachtgeneraal Fred Vansina tot in den treure naar het verlanglijstje van zijn voorganger admiraal Michel Hofman. Maar wat hij precies wil en hoe hij het leger de volgende jaren zal inloodsen, daarover bleef hij bijzonder discreet.

Lees meer »