Welkom op ‘t Vossenerf: Op vakantie tussen de Holsteinkoeien

Kris Decapmaker (42) en Charlotte Sys (42) wonen met hun twee kinderen Lander (19) en Laure (17) op ’t Vossenerf in Klemskerke. Het familiebedrijf ziet er vandaag helemaal anders uit dan twee generaties geleden, maar de toewijding aan de stiel bleef. “Op zondag eens een paar uurtjes kunnen uitblazen, dat is voor ons al een luxe.”

Kris en Charlotte leerden elkaar 24 jaar geleden kennen op een KLJ-fuif in Diksmuide. “Nadat we getrouwd waren, hebben we eerst een jaartje in de Duiveketestraat gewoond. Hier op het ouderlijke hof is er altijd geboerd geweest. Eerst door mijn grootvader Achiel, daarna door mijn vader Fernand. Zelf heb ik vier zussen, waardoor de opvolging lange tijd onzeker was. Maar kijk, de liefde doet rare dingen met een mens”, glimlacht Charlotte.

Vakantiewoningen

’t Vossenerf is een akkerbouw- en melkveebedrijf waar wintertarwe, suikerbieten, aardappelen, graszaad, maïs en voederbieten worden geteeld. In 2004 namen Kris en Charlotte het familiebedrijf over en begonnen ze met het verwerken van melk tot ambachtelijk ijs. In 2012 kwam daar de verhuur van vakantiewoningen bij. “Die verbreding was achteraf gezien de enige juiste keuze”, vertelt het koppel. “De tarweprijzen stonden in die periode historisch laag, terwijl de kosten maal drie gingen. Dat had dus sowieso niet blijven duren.”

Evenwicht

Kris en Charlotte hebben ook 17 jaar lang een tearoom met honderd zitplaatsen uitgebaat op de boerderij. “In de zomer stonden de mensen hier soms te wachten tot er een plaatsje vrij was. Maar op den duur hadden we zelf geen leven meer. Tot ‘s avonds laat zaten we vast aan de tearoom, en dan moesten we nog het land op om de koeien te melken. Het hooi haalden we ‘s nachts binnen.”

Drie jaar geleden maakten Kris en Charlotte daarom de keuze om de tearoom stop te zetten. “Een gemakkelijke keuze was dat niet”, zegt Kris. “Maar uiteindelijk was het wel de juiste. Vandaag hebben we als gezin een beter evenwicht gevonden.”

Jonge gezinnen

De vijf moderne vakantiewoningen op ‘t Vossenerf zijn het hele jaar door beschikbaar, maar de drukste periode is volgens Kris en Charlotte van Pasen tot half november. “Met een piek in de zomermaanden: in juli en augustus zijn we meestal volzet”, zegt Charlotte. ‘t Vossenerf is vooral in trek bij jonge gezinnetjes. “De kinderen kunnen hier naar hartenlust ravotten op het erf: er staat een trampoline, er is een grote zandbak en we hebben gocarts. En een lekker ijsje, natuurlijk”, knipoogt Kris.

Automatenshop

Dertig verschillende smaken maar liefst. De automatenshop aan de 270 meter lange inrit van de hoeve is 7/7 open. “We zijn daarmee gestart in de coronaperiode, toen de automatenshops overal als paddenstoelen uit de grond schoten”, glimlacht Kris.

Ook aardappelen zijn in de automatenshop verkrijgbaar, en een verfrissend drankje voor de vele fietsers en wandelaars die in de zomer voorbijkomen. Zo is het aangenaam verpozen op de picknickbanken, met zicht op de Holsteinkoeien. “Wat altijd terugkeert in de reviews van onze gasten, is het onthaasten. Terug naar het leven van vroeger. En als de kinderen zich niet verveeld hebben, is de vakantie voor de ouders sowieso al geslaagd”, glimlacht Charlotte. Het strand ligt op een goeie vijf minuten wandelen.

“De gemeente doet haar best om Vosseslag wat meer op de kaart te zetten, al blijft het zo’n beetje een enclave tussen Bredene en De Haan. Maar dat is ook juist de charme ervan: de mensen komen hier voor de rust en de stilte. Meestal hebben ze wel de fietsen mee voor een uitstapje naar Brugge of Oostende.”

Opvolging

Vroeger vertrok met de Vosseslagfeesten de stoet van Mong De Vos vanop het erf van Kris en Charlotte. “De kinderen hebben allebei nog meegelopen in de fakkeltocht die dan ‘s avonds uitging”, klinkt het.

Zelf zijn ze 365 dagen op een jaar bezig. “Op zondag eens een paar uurtjes kunnen uitblazen, dat is voor ons al een luxe”, zegt Charlotte. “Maar door die combinatie van landbouwactiviteit en logies blijft het leefbaar. Ons bedrijf is vandaag financieel gezond.”

En met zoon Lander is de opvolging alvast verzekerd. “Hij is al van kleins af gebeten door de boerenstiel”, zegt Charlotte. “Onze dochter Laure is daarin zijn tegenpool.”

The post Welkom op ‘t Vossenerf: Op vakantie tussen de Holsteinkoeien is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Bouchez kroont zich tot MR-koning

18:55 Het ijzer smeden als het heet is. Dat deed Georges-Louis Bouchez door de voorzittersverkiezingen bij de MR te vervroegen. Hij is de enige kandidaat, zoals ook Conner Rousseau bij Vooruit de enige kand…

Lees meer »

Lichtgewonde bij steekpartij in Schaarbeek

Bij een steekpartij de in de Brusselse gemeente Schaarbeek is zaterdagavond een persoon lichtgewond geraakt. Dat meldt Bruzz en de lokale politie Brussel Noord (Schaarbeek/Evere/Sint-Joost-ten-Node) bevestigt het nieuws. De juiste omstandigheden van de steekpartij worden nog onderzocht.

Lees meer »

Brigitte (54) en zoon Alex (22) openen nieuwe bakkerij op de Hille in Wingene: “Dit is altijd onze droom geweest”

Terwijl overal in Vlaanderen de bakkers verdwijnen, komt er op de Hille in Zwevezele (Wingene) net een nieuwe bakker bij. Brigitte Croenen (54) en haar zoon Alex Dewilde (22) openen in oktober de deuren van hun nieuwe winkel B&A Desserts, nadat ze eerder al een atelier openden in Beernem. Vanaf vrijdag 5 juli kan je er terecht voor ambachtelijk ijs

Lees meer »

“Ik zou het zo erg vinden als iemand hierin gelooft”: VTM NIEUWS-anker Cathérine Moerkerke over deepfake van haar die circuleert

Toch even schrikken voor VTM NIEUWS-anker Cathérine Moerkerke: op sociale media verschijnen beelden van haar waarin ze vertelt hoe een mobiele app je miljonair kan maken. Zulke deepfakes, bewerkt met artificiële intelligentie, komen steeds vaker voor en zijn gemaakt om je bankrekening te plunderen. Wie zit hierachter? En hoe herken je ze? Parketmagistraat Catherine Van De Heyning ziet een gevaarlijke

Lees meer »

Feestelijke opening van N35 na 25 jaar aanslepend dossier

Op 5 juli is het project voor de heraanleg van de N35, de belangrijke verkeersader die door Veurne, Koksijde en De Panne, eindelijk afgerond. Aan Sporthal Den Oosthoek werd de N35 feestelijk geopend en wijdden de lokale besturen en bewoners het heraangelegde fietspad in met een fietstochtje tot aan de rotonde in de Slableedstraat in Veurne.
The post Feestelijke

Lees meer »

Welke grasmat? Zeg gerust ‘weide’ tegen speelveld van Eendracht Aalst: “De situatie in het Pierre Cornelisstadion is absurd”

Nee, er zal niet meteen gevoetbald kunnen worden in het Pierre Cornelisstadion. De thuisbasis van Eendracht Aalst ligt er momenteel wel heel belabberd bij. Het gras is er — net zoals op jeugdcomplex Zandberg — al lange tijd niet gemaaid. Het lange gras waait er lustig mee met de wind. Een rondgang door het stadion levert nog wel meer vreemde

Lees meer »

Meer Fransen trekken naar de stembus: opkomst fors hoger dan normaal

De opkomst voor de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk lag zondagmiddag rond 25,9 procent. Dat is een pak hoger dan de 18,4 procent op hetzelfde tijdstip in 2022, volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. In 1997, toen de laatste vervroegde parlementsverkiezingen werden gehouden, lag de participatie op 22,74 procent op het middaguur.

Lees meer »