Uitzonderlijke hoeveelheid beenderen gevonden bij graafwerken op Concertplein in Koekelare: “Meerdere zakken vol”

Arbeiders die een geul groeven op het Concertplein in Koekelare deden woensdagmiddag een akelige ontdekking. Ze stootten op menselijke resten en haalden daarna een uitzonderlijke hoeveelheid beenderen boven. Die zijn afkomstig van een oud kerkhof rond de Sint-Martinuskerk.

Op het Concertplein zijn arbeiders woensdag begonnen met het graven van een werfput en een geul om daar een nieuwe zwaardere gasleiding in te steken. Daarbij maakten ze gebruik van een kleine graafmachine en schoppen. Plots stootten ze op een lugubere ontdekking: ze haalden enkele botten en beenderen naar boven, duidelijk afkomstig van menselijke resten. Daarop legden ze de werken stil en verwittigden de gemeente, waarna ook de politie Polder ter plaatse kwam.

Meerdere zakken vol

Al gauw bleek na een onderzoek door de politie dat het niet om criminele feiten gaat en de beenderen erg oud zijn. Daarop werd ook de dienst Onroerend Erfgoed verwittigd maar die kon niet ter plaatse komen. Wel werd opdracht gegeven om de werken aan de werfput zelf stil te leggen. De geul zelf mocht wel verder uitgegraven worden. Daarbij werden echter steeds meer beenderen boven gehaald. Seppe De Clerck van de groendienst werd ter plaatse gestuurd om de beenderen te verzamelen. “De arbeiders gingen voorzichtig verder te werk maar om de haverklap riepen ze dat ze iets gevonden hebben”, zegt Seppe. “Omdat het geen zicht was voor passanten verzamelde ik alle beenderen in zakken en dozen om ze te stockeren voor verder onderzoek. Al gauw had ik drie zakken en een doos vol. Grote beenderen en stukken schedel.”

Oud kerkhof

De beenderen zijn afkomstig van het oude kerkhof dat vroeger rond de Sint-Martinuskerk lag. Volgens de archieven zou dit kerkhof verwijderd zijn in 1975 bij de aanleg van het Concertplein en het Meunyckenplein. Normaal worden de restanten van een kerkhof daarbij geruimd maar wellicht gebeurde dit niet zorgvuldig. Wat er nu met de beenderen zal gebeuren zal het Agentschap Onroerend Erfgoed beslissen. Het kan dat ze daarbij een archeologisch onderzoek bevelen waardoor de werken langer worden stilgelegd, maar zeker is dat niet. In ieder geval mochten de werken na het graven van de geul woensdagmiddag niet meer verder gaan. (JH)

The post Uitzonderlijke hoeveelheid beenderen gevonden bij graafwerken op Concertplein in Koekelare: “Meerdere zakken vol” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Jitske Van de Veire vertelt in tranen over scheiding van haar ouders in podcast van papa Peter: “Mijn zorgeloosheid was weg”

Onderneemster Jitske Van de Veire (31) voert het meest eerlijke gesprek met haar vader Peter Van de Veire (52) in diens podcast ‘De zandloper’. Ze praat over haar kindertijd, de scheiding van haar ouders en hoe ze nu in het leven staat. “Ik neem het jullie niet meer kwalijk. Maar toen begreep ik niet dat mensen kinderen maken en niet

Lees meer »

Nederlandse ministers mogen pas eed afleggen na screening door Staatsveiligheid: waarom gebeurt dat niet bij ons?

Vandaag worden in Nederland de ‘bewindspersonen van de regering beëdigd’. De kandidaat-ministers die straks de eed zullen afleggen, zijn vooraf gescreend door Staatsveiligheid. Eén kandidaat-minister werd op basis van die screening zelfs geweerd. In ons land wordt vreemd genoeg niet nagegaan of kandidaat-ministers en staatssecretarissen integer en betrouwbaar zijn. Ook niet als die kandidaten straks toegang krijgen tot gevoelige informatie.

Lees meer »

Ruim aanbod aan zoetigheden en hartelijke gerechtjes in koffiebar Soes: “Onze droom wordt nu werkelijkheid”

Het centrum van Deerlijk heeft er met Soes een nieuwe stijlvolle zaak bij. De stemmige koffiebar van Benoit Loosvelt en Annelien Vermeulen, met een ruim aanbod aan zoetigheden en hartelijke gerechtjes, opende onlangs de deuren.
The post Ruim aanbod aan zoetigheden en hartelijke gerechtjes in koffiebar Soes: “Onze droom wordt nu werkelijkheid” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Eva De Bleeker dan toch kandidaat-voorzitter Open VLD

Vlaams Parlementslid Eva De Bleeker is dan toch kandidaat om de nieuwe voorzitter van Open VLD te worden. Dat heeft ze gezegd bij VTM Nieuws. “We moeten de partij weer op de rails krijgen. Goed linken met de afdelingen en zien dat de neuzen in dezelfde richting zitten.”

Lees meer »

Meer Fransen trekken naar de stembus: opkomst fors hoger dan normaal

De opkomst voor de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk lag zondagmiddag rond 25,9 procent. Dat is een pak hoger dan de 18,4 procent op hetzelfde tijdstip in 2022, volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. In 1997, toen de laatste vervroegde parlementsverkiezingen werden gehouden, lag de participatie op 22,74 procent op het middaguur.

Lees meer »