Start verbouwingen gemeentehuis voor nieuwe lokalen Scouts Tiegem: “Dit is nodig, want de huidige locatie is erg verouderd”

Deze week begon men met de verbouwingen in het voormalige gemeentehuis van Tiegem. Nu de cultuur- en toeristische dienst verhuisd zijn naar het gemeentehuis aan De Vierschaar 1, kan het gebouw heringericht worden tot jeugdlokalen voor de Tiegemse Scouts. “Dit is nodig, want de huidige scoutslokalen zijn erg verouderd”, aldus oud-scout en schepen van Jeugd Yannick Ducatteeuw (Inzet). “Op deze nieuwe locatie zullen de meer dan honderd leden het nodige comfort hebben.”

Het vraagstuk om in nieuwe lokalen te voorzien voor Scouts Tiegem gaat al een tiental jaar mee. “Ik ben dan ook verheugd als schepen van Jeugd dat we hier concreet werk van gemaakt hebben en dat de werkzaamheden van start kunnen gaan.”

Perspectief

Maar eerst moet het gemeentehuis dus grondig gerenoveerd worden. “De grootste bouwkundige werken zijn het vernieuwen van de vloeren en plafonds, het vervangen van de oude trap door een nieuw, brandveilig trappengeheel in beton en het plaatsen van twee toiletten. Het bestaande dakgebinte van de zolder zal hersteld worden en voorzien van dakramen omdat deze ruimte ook gebruikt zal worden door de Scoutsleden. De zolder wordt ook geïsoleerd en de dakbedekking vernieuwd. Daarnaast zal de elektriciteit in het gebouw vernieuwd worden en wordt er een nieuwe hoogrendementsketel geplaatst. In totaal zal de Scouts dan beschikken over zes lokalen en een materiaalkot”, geeft schepen van Patrimonium en Financiën Louis Degroote (Samenéén) mee. De kostprijs van alle werken samen bedraagt 374.606 euro, inclusief btw. Het einde van de werken is voorzien begin 2025 en de verhuis zal vermoedelijk in die zomer gebeuren.

De Scouts is blij met het perspectief om de verhuis te kunnen maken naar een degelijk lokaal. “De afbraak is nu een kleine maand gestart en de communicatie met de gemeente verloopt vlot”, zegt hoofdleider Jorn Sintobin (22). “Nu vertrekken we op kamp naar Beerzel, nog nagenietend van onze sfeervolle streekbieravond.” Hoofdleider Arnaud Dermaut vult aan dat ze heel blij zijn dat de gemeente investeert in de jeugd. “Na tien jaar uitkijken, is het dan eindelijk zover en krijgen we een schitterende centrale plaats in de gemeente”, aldus Arnaud (22). “Ondertussen proberen we het nog zo goed mogelijk te organiseren op de oude locatie”, verzekert hoofdleidster Fien Geeraert (22). “Sowieso kijken we heel hard uit naar de nieuwe locatie.”

Architect Pierre Holvoet van Net Architectuur klinkt tevreden om samen met aannemer Maes & Coucke dit project in uitvoering te hebben. “Een mooi project met behoud van de historische ruimtes.”

Streepje geschiedenis

Het is ondertussen bijna 25 jaar geleden dat – na een periode van afwezigheid – de Scouts opnieuw boven de doopvont werd gehouden. “In die 25 jaar is de Scouts ontegensprekelijk uitgegroeid tot – en het doet mij een beetje pijn als KLJer – de grootste jeugdbeweging van Tiegem”, aldus schepen Degroote. “Gedurende een kwarteeuw kregen zij onderdak in de gebouwen in Oostdorp 15-19, een gebouw daterend van 1870 dat eerst dienst deed als gemeenteschool, later als kaarsenfabriek, café en sinds 1978 als jeugdheem. Tijdens de periode 1963 tot 1972 deden de gebouwen zelfs dienst als gemeentehuis van Tiegem. We kunnen stellen dat de cirkel nu rond is en dat het startschot is gegeven voor de grondige en duurzame verbouwingswerken van het gemeentehuis van Tiegem – tot voor kort gebruikt door de diensten cultuur en toerisme – naar de nieuwe Scoutslokalen. Als huidig gemeentebestuur zijn we bijzonder opgetogen dat we dit gebouw, met een rijke geschiedenis en een grote waarde voor Tiegem, niet leeg laten staan of laten verkommeren. De structurele transformatie die het gebouw ondergaat, zal qua invulling symbool staan voor de Tiegemse geschiedenis én zal het uithangbord zijn van de Tiegemse jeugd.”

Waarop schepen Ducatteeuw bekrachtigt dat dit “een project is dat niet alleen een investering is in stenen en cement, maar in de eerste plaats een investering is in de jeugd.”

The post Start verbouwingen gemeentehuis voor nieuwe lokalen Scouts Tiegem: “Dit is nodig, want de huidige locatie is erg verouderd” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Nieuwe Nederlandse regering legt de eed af

223 dagen na de verkiezingen heeft Nederland een nieuwe regering. Zestien ministers en dertien staatssecretarissen legden dinsdag de eed af in de Oranjezaal van Paleis Huis ten Bosch. Ze werden een voor een voorgesteld aan koning Willem Alexander door de nieuwe eerste minister Dick Schoof, tot voor kort nog een partijloze ambtenaar.

Lees meer »

Wevelgem en HOGENT ontwikkelen een methodiekenbundel met spelletjes om kinderen inspraak te geven in beleid

Een kindvriendelijke stad of gemeente, die laat kindjes hun zegje doen over projecten. Maar hoe betrek je hen? In Wevelgem ontwikkelden ze samen met HOGENT een methodiekenbundel met spelletjes. “Zo spelenderwijs en op uniforme manier kinderen laten participeren.”
The post Wevelgem en HOGENT ontwikkelen een methodiekenbundel met spelletjes om kinderen inspraak te geven in beleid appeared first on KW.be.

Lees meer »

CEO kledingketen C&A stapt op

10:37 Giny Boer is na ruim drie jaar niet langer de CEO van de Nederlandse kledingketen C&A. Ze vertrekt terwijl de modesector woelige tijden beleeft en ze haar e-commerceambities moest inslikken.

Lees meer »

Biden blundert opnieuw en beschrijft zichzelf als zwarte vrouw

De Democraten hebben Bidens prestatie tijdens het eerste presidentiële debat naar aanloop van de Amerikaanse verkiezingen nog maar nauwelijks kunnen verteren, of de president blundert opnieuw. Op Independence Day struikelt hij meermaals over zijn woorden, tot het punt dat hij zichzelf een zwarte vrouw noemt.

Lees meer »

Belgisch biotechbedrijf doet belangrijke ontdekking in strijd tegen Alzheimer: “Deze moleculen kunnen geheugen en hersenactiviteit verbeteren”

Het Leuvense reMYND heeft een belangrijke ontdekking gedaan in de strijd tegen de ziekte van Alzheimer, de meest voorkomende oorzaak van dementie. Het biotechbedrijf richt zich op het bestrijden van hersenziekten. De wetenschappers hebben kleine moleculen ontdekt die de symptomen kunnen verlichten en de ontwikkeling van de ziekte kunnen afremmen. En dat zonder de normale hersenfuncties te beïnvloeden. Hun bevindingen

Lees meer »

JCI Harelbeke laat tekening van Arthibau schilderen voor goede doel: “Leuk dat de kinderen zelf kleuren mogen kiezen”

Vandaag, zondag 30 juni, daagt JCI Harelbeke iedereen uit om te schilderen op het Marktplein in Harelbeke. De bedoeling is een tekening van kunstenaar Arthibau, alias Bruno Duvillier, in te schilderen voor een goed doel. Dat kan nog tot 17 uur deze namiddag.
The post JCI Harelbeke laat tekening van Arthibau schilderen voor goede doel: “Leuk dat de kinderen

Lees meer »

Ligo stoomt anderstalige jongeren klaar richting werk

Negen anderstalige jongeren kregen in het nieuwe onderwijsproject BENO de kans hun Nederlands, wiskunde en digitale vaardigheden te verbeteren en van verschillende beroepsopleidingen te proeven. Onlangs sloten de jongeren in Ieper hun traject af met een afscheidsfeest.
The post Ligo stoomt anderstalige jongeren klaar richting werk appeared first on KW.be.

Lees meer »