Stad Veurne steunt ‘ByeByeGazon: “Goede voorbeeld geven”

Het Veurns stadsbestuur wil alle inwoners van Veurne stimuleren om bij te dragen tot een meer hittebestendig en biodivers klimaat door iedere tuin wilder en natuurlijker te maken. Dat is de kernboodschap van de actie #ByeByeGazon. Ook al zit MaaiMeiNiet er op, elke extra inspanning loont!

Een gemillimeterd gazon heeft zo goed als geen natuurwaarde. Door al dat bespuiten, bemesten, verticuteren en maaien, zit er amper nog leven in en onder dat strakke biljartlaken, dat het rijke bodemleven letterlijk de kop indrukt. Waar vinden al die vlinders, bijen en andere bestuivers nog voldoende bloemen en kruiden om hun nectar uit te halen?

De oplossing is simpel: geef gewoon een stukje van je gazon terug aan de natuur. Zelfs als je maar één vierkante meter niet meer afrijdt, maakt dit al een groot verschil. Door niet te maaien, krijgen heel wat planten in het gras de kans om te bloeien. Zo leg je een rijkelijk buffet aan voor bijen, kevers, vlinders, hommels … Je kunt tot wel 10 keer meer bijen aantrekken door niet elke week te maaien. Die extra insecten in jouw tuin lokken op hun beurt tal van vogels en zijn cruciaal voor onze biodiversiteit. Bovendien is langer gras beter bestand tegen de droogte en hitte. Én de bloemen tussen het gras zorgen ook nog eens voor geur en kleur in jouw tuin.

Biodiverser

Ook de stad Veurne zet de schouders onder #ByeByeGazon en zal heel wat groenzones een stuk biodiverser maken. Zo zullen bepaalde graszones minder worden gemaaid. Dat geldt voor de begraafplaatsen Noordstraat, Vinkem en Eggewaartskapelle, voor de groenzones tussen de Zannekin- en Berkenlaan, tussen de Dodemannen- en de Wulpendammestraat, aan de Tulpenweg, en naast het station Koksijde, in het Vaubanpark en in de graszones tussen de bocht en doorsteek Steenweg – Monnikenhoek, tussen de Esdoorn- en Acacialaan, de Populieren- en de Bloemenlaan en aan de Cobergherstraat – Moeresteenweg.

Minder maaien

Schepen van Leefmilieu Pascal Sticker (Veurne Plus): “Als stad wensen we het goede voorbeeld te geven en bijdragen tot een hittebestendiger en biodiverser klimaat, vandaar dat ook een aantal stukken van de openbare graszones niet meer zo frequent zullen gemaaid worden. Als nu ook zoveel mogelijk inwoners een stukje van hun grasperkje hun gewone gangetje laten gaan, wordt de stad weer een speeltuin voor de vlinders en de bijen.”

The post Stad Veurne steunt ‘ByeByeGazon: “Goede voorbeeld geven” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Leefbaar Groot Kortemark gaat in beroep tegen nieuwe stortvergunning voor Silvamo

De actiegroep Leefbaar Groot Kortemark gaat in beroep tegen de verlenging van de stortvergunning die Vlaams minister Zuhal Demir afleverde aan het bedrijf Silvamo. “Met de nieuwe vergunning wordt de poort opengezet om vervuilde PFAS-gronden te storten”, hekelen actievoerders Tim Deweerdt en Wouter Onraedt..
The post Leefbaar Groot Kortemark gaat in beroep tegen nieuwe stortvergunning voor Silvamo appeared first

Lees meer »

LIVE SPANJE-FRANKRIJK. Pedri neemt Kroos niets kwalijk en weet het zeker: “Onze Spaanse droom blijft duren”

La Roja versus Les Bleus. In München strijden Spanje en Frankrijk dinsdagavond om het eerste finaleticket op het EK voetbal. De Spanjaarden verschijnen wel gehavend aan de start: ze missen Pedri met een knieblessure en verdedigers Carvajal en Le Normand zijn geschorst. Frankrijk treedt wel op volle sterkte aan. Wie plaatst zich voor de eindstrijd in Berlijn?

Lees meer »

Exitpoll voorspelt politieke aardverschuiving in Verenigd Koninkrijk: Labour haalt monsterscore, Tories lijden zware nederlaag

In Groot-Brittannië zijn de stembureaus voor de parlementsverkiezingen gesloten. De sociaaldemocraten van Labour hebben overtuigend de stembusgang gewonnen en 410 van de 650 zetels in het Lagerhuis binnengehaald. Dat blijkt donderdagavond uit een gezamenlijke exitpoll van de grote Britse media. De conservatieve Tories van premier Rishi Sunak worden afgestraft en stranden op 131 zetels. De Liberal Democrats behalen 61 zetels,

Lees meer »

Welkom op ‘t Vossenerf: Op vakantie tussen de Holsteinkoeien

Kris Decapmaker (42) en Charlotte Sys (42) wonen met hun twee kinderen Lander (19) en Laure (17) op ’t Vossenerf in Klemskerke. Het familiebedrijf ziet er vandaag helemaal anders uit dan twee generaties geleden, maar de toewijding aan de stiel bleef. “Op zondag eens een paar uurtjes kunnen uitblazen, dat is voor ons al een luxe.”
The post Welkom

Lees meer »