Stad Menen schrapt alle wateractiviteiten deze zomer: “Water niet schoon genoeg”

Geen pedalo’s, geen watertanks, geen waterplezier in Menen. Alle activiteiten onder de noemer Aqua Solar worden geschrapt. Het zat er wat aan te komen na de problemen met het water in de Oude Leiearm. Ook nu is de waterkwaliteit te laag.

“We zullen week per week bekijken en afstemmen met organisatoren. We zullen telkens controles uitvoeren en op basis daarvan groen licht geven”, vertelde schepen Mieke Syssauw (Open VLD) vorige maand nog. Triatlonclub Lentriac had net aangekondigd dat ze hun triatlonwedstrijd op 25 augustus niet wilden laten doorgaan door de slechte staat van het water in de Oude Leiearm.

Geen Aqua Solar

Bij de stad wilden ze de hoop nog niet opgeven. Deze zomer zou de Oude Leiearm onder de noemer Aqua Solar opnieuw een paradijs voor waterrecreatie worden. Pedalo’s, SUPs en hoogtepunt op 17 augustus met Dobbero – vorige zomer waren die watertanks waarin geaperitiefd kon worden een succes. Maar het bleek de kroniek van een aangekondigde afgelasting.

Het stadsbestuur besliste na nieuwe negatieve resultaten van de waterkwaliteit om alle wateractiviteiten deze zomer af te gelasten. “Helaas zijn de laatste resultaten niet goed genoeg. Slechts één van de twee gemeten waarden is momenteel goed. Hierdoor is het water op de Oude Leiearm niet schoon genoeg voor recreatie”, aldus schepen van Evenementen Kasper Vandecasteele (Vooruit).

Twee parameters

Al enkele jaren is er een probleem met afvalwater dat via een overstort in de oude Leie wordt geloosd. Dat kwam de voorbije maanden nadrukkelijk tot uiting door de laag kippenvet die bovendreef. Ook was er op 2 juni massale vissterfte op de Oude Leiearm. Het bedrijf Farmchix, verantwoordelijk voor het kippenvet, beloofde intussen een eigen waterzuiveringsinstallatie te bouwen.

Niet dat de problemen enkel aan die ene firma te wijten waren. Een precieze oorzaak voor die slechte waterkwaliteit is moeilijk te bepalen. Wat maakt die kwaliteit zo slecht? Bij de stad houden ze rekening met twee parameters die van belang zijn voor zwemwaterkwaliteit. Uit de laatste drie metingen bleek het niveau van intestinale enterokokken aanvaardbaar. Bij de escherichia coli – een darmbacterie die onder meer urineweginfecties en darmklachten kan veroorzaken – werd de norm ruimschoots overschreden.

Ook bij de Vlaamse Milieumaatschappij werden na de vissterfte metingen gedaan. Daar werd organische belasting teruggevonden en een verhoogde fosforconcentratie. Dat wijst op een overstortwerking van huishoudelijk afvalwater vanuit het industrieterrein. “Bij verder onderzoek van de stalen in het labo werd de aanwezigheid aangetoond van poly ethylene glycol (PEG) en van verschillende vetzuren”, aldus woordvoerster Katrien Smet. “Op basis van deze stalen kunnen we niet met zekerheid aangeven wat de oorzaak is van de vissterfte.” (JDr)

Ontdek alle activiteiten op www.menen.be/boulevardsolar.

The post Stad Menen schrapt alle wateractiviteiten deze zomer: “Water niet schoon genoeg” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Groot waterlek aan ondergrondse hoofdleiding: zes huizen zonder water, straatvak blijft deels dicht dit weekend

Op de Zedelgemsesteenweg (N368) op de grens tussen Ichtegem en Aartrijke ontstond zaterdagochtend een groot waterlek. Het bleek om een lek op de hoofdleiding ondergronds te gaan. De straat werd een drietal uur volledig afgesloten. Om 12 uur was het lek gedicht. “Maar tijdens het weekend blijft een rijvak afgesloten”, meldt De Watergroep.
The post Groot waterlek aan ondergrondse

Lees meer »

Triatleet Jasper Devos (18) plaatst zich voor EK in Turkije

Op de T3 kwalificatiewedstrijd in Willebroek is Avelgemnaar Jasper Devos (18) knap tweede algemeen, en eerste junior geworden. Wout Ghielens was amper amper seconden sneller. Daarmee is de toekomstige student bio-ingenieur rechtstreeks geplaatst voor het Europees kampioenschap in Turkije. “Dit is een resultaat dat mijn verwachtingen overstijgt”, glundert Jasper.
The post Triatleet Jasper Devos (18) plaatst zich voor EK

Lees meer »

The New York Times: “Biden overweegt om zich terug te trekken”

Huidig Amerikaans president Joe Biden (81), die kandidaat is voor een tweede ambtstermijn, zou dan toch twijfelen of hij zich niet moet terugtrekken na het voor hem desastreus verlopen debat vorige week donderdag. Dat schrijft The New York Times op basis van een “belangrijke bondgenoot” die wenste anoniem te blijven.

Lees meer »

Speedgebruiker loopt tegen de lamp bij controle op step aan station van Ieper

Acht maanden was hij clean, maar toch herviel G.V. in zijn speedgebruik. En hoewel hij onder voorwaarden stond, liep de man tegen de lamp. De rechtbank in Ieper veroordeelde de man nu tot een celstraf van 2 jaar, waarvan een groot deel voorwaardelijk.
The post Speedgebruiker loopt tegen de lamp bij controle op step aan station van Ieper appeared

Lees meer »

Politieke aardverschuiving in Verenigd Koninkrijk: oppositiepartij Labour verplettert Conservatieven, premier Sunak kondigt ontslag aan

Zoals verwacht vond vannacht een politieke aardverschuiving plaats in het Verenigd Koninkrijk. Nadat de rechtse Conservatives van huidig premier Rishi Sunak veertien jaar lang aan de macht waren, wint oppositiepartij Labour de Britse verkiezingen. En nog geen klein beetje. Nadat de exitpolls “een verpletterende overwinning” voorspelden, staat de partij van Sir Keir Starmer met nog maar 5 van de 650

Lees meer »

KIJK. Liesbeth Homans vergeet microfoon uit te zetten in Vlaams Parlement: “Pak uw rommel eens mee”

N-VA-parlementslid Liesbeth Homans is vandaag aan het slot van de installatievergadering van het Vlaams Parlement aangeduid als parlementsvoorzitter. Homans vergat haar microfoon uit te zetten terwijl ze plaatsnam voor een toespraak. “Pak uw rommel eens mee”, zegt ze tegen Filip Dewinter (Vlaams Belang). Daarna beseft ze dat iedereen haar opmerking kon horen.

Lees meer »

Veurnse winkelstraten in fleurig zomers jasje

Stad Veurne en handelsvereniging Veurne Toe koer namen samen het initiatief om de Veurnse winkelstraten nog aantrekkelijker te maken met een kleurige, fleurige invulling.
The post Veurnse winkelstraten in fleurig zomers jasje appeared first on KW.be.

Lees meer »