Patrick Keersebilck neemt afscheid van Cactusfestival: “Trots dat ik Brugge op de muzikale kaart kon zetten”

Van 12 tot en met 14 juli vindt in het heraangelegde Minnewaterpark in Brugge het jaarlijks Cactusfestival plaats. Deze 41ste editie is ook het afscheid van Bruggeling Patrick Keersebilck, die in oktober als directeur van Cactus Muziekcentrum met pensioen gaat.

Patrick Keersebilck (64) startte zijn carrière bij Cactus in 1987, na zijn studies Cultureel Werk. Inmiddels programmeerde en coördineerde hij 38 van de 41 edities van het Cactusfestival.

Bent u blij of triest met jouw afscheid?

“Vooral trots! Ik kan terugblikken op een mooie carrière, waarbij ik mijn ambitie kon waarmaken: Brugge als cultuurstad, en meer specifiek ook concertstad, mee op de kaart zetten. Even overwoog ik in de jaren 80 om, zoals vele leeftijdsgenoten, te verhuizen naar het toen hippere Gent of Antwerpen. Ik ben blij dat ik uiteindelijk in Brugge bleef en mee kon timmeren aan die weg.”

In oktober volgt Tim Beuckels je op. Waaraan moet de ideale directeur van Cactus voldoen?

“Goed kunnen multitasken én stressbestendig zijn. Er zit onvoorspelbaarheid in de dynamiek van Cactus, dat zelfs met zijn erkenning door de Vlaamse Overheid voor 90 procent afhankelijk is van eigen inkomsten.”

“We moeten jaar na jaar zowel met Cactusfestival als Cactus Club een goed evenwicht vinden tussen het programmeren van artistiek relevante acts – de basis van onze erkenning én bands die voor voldoende ticketinkomsten zorgen. Daar bovenop komt in het geval van Cactusfestival nog: zullen de weergoden ons goedgezind zijn?”

“Cactus is een op en top Brugs verhaal”

“Gelukkig kan mijn opvolger terugvallen op een geëngageerd team, voor wie het Cactus Muziekcentrum veel meer is dan een werkplek. Het succes van Cactus is het resultaat van de inzet van dit team, aangevuld met een groep erg gemotiveerde vrijwilligers en een ondersteunend bestuur. Samen maken zij Cactus tot wat het vandaag is: een echte én hechte community. Het is een echt Brugs verhaal gemaakt door mensen die hier leven.”

Is het dankzij ex-groepslid Kurt Vile, die vorig jaar op Cactus te horen was, dat je The War On Drugs kon, boeken?

“De groep vroeg zelf om op het Cactusfestival te mogen spelen! The War On Drugs vult makkelijk het Sportpaleis in Antwerpen, maar koos toch voor Cactus. Nog maar eens een bewijs dat het festival internationaal bij artiesten op de kaart staat.”

“De setting, de gemoedelijke, kleinschalige maar toch professionele aanpak en de voor artiesten op het podium voelbare nabijheid van het publiek spelen hierin zeker een rol. Tof om mijn carrière te kunnen beëindigen met een zo goed als uitverkochte festivaleditie, die we op zondag kunnen afsluiten met een dergelijke klepper.”

Opvallend zijn de vele Belgische bands, die we al tijdens De Warmste Week op ’t Zand konden horen.

“Voordien was al beslist dat enkele van die bands Cactusfestival zouden spelen. Er is ons gevraagd of we er geen bezwaar tegen hadden dat ze ook op DWW zouden optreden, iets wat voor hen ook promotioneel belangrijk is.”

“ Vrijdag zetten we in op de huidige Belgische scène. Met Bazart en Brihang halen we de meest populaire Belgische acts in huis. Compact Disk Dummies staan dan weer voor de grote doorbraak. Die dag starten we met een grote belofte: Kids With Buns.”

Ben je zelf tevreden over de affiche voor 2024?

“Jazeker. Het is grotendeels wat ik oorspronkelijk voor ogen had. Met nog iets meer groepen op de affiche waar ik zelf fan van ben, was die tevredenheid wellicht nog iets groter. Bands die in de running waren, maar die finaal om verschillende redenen niet bevestigden, maar dat hoort erbij. Uiteraard vertel ik niet wie!”

We zijn blij dat Brugge ons betrokken heeft bij de herinrichting van het park

“Nu, de editie 2024 is voor mij opnieuw een echte Cactusaffiche: een combinatie van gevestigde waarden met bij het grote publiek minder bekende, maar artistiek interessante namen die verrassend uit de hoek kunnen komen. Ik verwacht veel van Brittany Howard als afsluiter op zaterdag.”

Ben je verheugd over de heraanleg van het park?

“Absoluut. Het was een meerwaarde dat het stadsbestuur ons betrok bij de opmaak van de plannen. Het park zelf is meer open. Er is een klein maar fijn nieuw parkdeel bij gekomen aan het water, dat we tijdens het festival de naam ‘Panorama’ meegeven.”

“Dat wordt een sfeervolle pleisterplaats waar een goed wijntje gedronken kan worden bij zonsondergang. Op termijn zal het heringerichte park ongetwijfeld nieuwe ideeën doen opborrelen qua invulling tijdens het festival.”

Cactus gaat er prat op ‘duurzaam’ te zijn, maar is nog altijd geen cashless festival….

“We merken dat een deel van ons publiek nog altijd liever cash betaalt. We zitten in een overgangsperiode. Trouwens, wettelijk is het nog altijd zo dat mensen de keuze moeten hebben om cash te kunnen betalen. We voldoen aan de wettelijke normen.”

“Vorig jaar was de verplichting van herbruikbare bekers al een hele uitdaging voor het publiek. Maar dat is al bij al goed meegevallen, mensen waren heel snel mee in dit verhaal.”

Programma

De affiche van het Cactusfestival ziet er als volgt uit. Op vrijdag treden vanaf 17.20 uur Kids with Buns, Compact Disk Dummies, De Jeugd van Tegenwoordig, Brihang en Bazart op.

Op zaterdag vanaf 12.25 uur Bluai, Ao, Beak, Whispering Sons, Het Zesde Metaal, Patti Smith, Warhaus en Brittany Howard.

Op zondag vanaf 12.05 uur Demob Happy, Waxahatchee, Admiral Freebee, Anna Calvi, J. Bernhardt, Unkown Mortal Orchestra, Cat Power en The War on Drugs. Er zijn enkel nog dagtickets voor vrijdag beschikbaar.

Info: www.cactusfestival.be.

The post Patrick Keersebilck neemt afscheid van Cactusfestival: “Trots dat ik Brugge op de muzikale kaart kon zetten” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Knip aan De Kromte beroert opnieuw gemeenteraad in Pittem

De knip aan De Kromte is maandagavond nog maar eens aan bod gekomen op de gemeenteraad in Pittem. Oppositieraadslid Andres Vandewalle (NPE) had cijfers opgevraagd en ontvangen over het verkeer dat er passeerde, maar bleef naar eigen zeggen op zijn honger zitten. Burgemeester Dennis Fraeyman (CD&V) gaf dan weer aan dat er zich sinds de invoering van de knip nog

Lees meer »

Bellingham en Kane redden Engeland van roemloze aftocht tegen Slovakije

Engeland zit nog in het toernooi. Meer dan een uur leken The Three Lions op weg naar huis tegen een enthousiast Slovakije, maar in minuut 95 achtte Jude Bellingham zijn moment gekomen. Met een omhaal behoedde hij de Engelsen van de nederlaag. De Slovaken waren aangeslagen en kregen na één minuut in de verlengingen de winnende treffer van Harry Kane

Lees meer »