Nieuw vrijetijdsaanbod voor jongeren in De Lovie vzw: “We willen zorg op maat bieden aan wie er nood aan heeft”

De Lovie vzw is een sociale organisatie actief in heel de Westhoek. Ze ondersteunen kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke handicap, andere beperking of verhoogde kwetsbaarheid. Om tegemoet te komen aan de nood aan vrijetijdsbesteding voor jongeren met ASS of een gedragsproblematiek en voor jongeren met een beperking werd een nieuw aanbod uitgewerkt onder de noemer JokiFun en Tjsakut Tsjakin.

“Zowel thuis als in onze eigen locaties, op school, op het werk, in de vrije tijd of waar nodig ondersteunen we kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke handicap, andere beperking of verhoogde kwetsbaarheid. Het zorglandschap is de voorbije jaren sterk veranderd, ook maatschappelijke noden evolueren”, vertelt Birgit Provoost van De Lovie vzw. “Vanuit een bewust sociaal engagement verruimt onze doelgroep en verbreedt onze werking. Wij zetten in op nieuwe initiatieven en ondersteuningsvormen, steeds met hetzelfde doel voor ogen: zorg op maat bieden aan wie er nood aan heeft.”

Gedragsproblematiek

JokiFun is er voor jongeren met ASS of een gedragsproblematiek. “De Vlaamse overheid verleent jaarlijks projectsubsidies aan verenigingen die een experimenteel project opzetten voor de jeugd, bijvoorbeeld door in te spelen op nieuwe behoeften. De Lovie vzw en De Pinker vzw dienden een aanvraag in voor de uitwerking van een vrijetijdsaanbod voor jongeren van 13 tot 20 jaar met een (rand)normale begaafdheid en ASS (autismespectrumstoornis) of een gedragsproblematiek: JokiFun. Die aanvraag werd goedgekeurd en begin maart startten we kleinschalig. In juli en augustus bieden we elke week een activiteit aan”, aldus Birgit. Een folder is beschikbaar om het volledige programma te raadplegen.

Verstandelijke beperking

Voor jongeren met een verstandelijke beperking van 13 tot 20 jaar is er Tsjakut Tsjakin. “Dit initiatief werd vorig jaar geleidelijk aan opgestart met steun van De Warmste Week. Ook voor deze jongeren werkten we een volledig programma uit voor de zomervakantie bestaande uit twee activiteiten per week”, legt Birgit uit. Tjakut Tsjakin is een knipoog naar de West-Vlaamse uitdrukking ‘tsjakut tsjakin’ wat zoveel betekent als ‘in alle richtingen’. Dit slaat zowel op de veelheid aan activiteiten als op de toekomstmogelijkheden van jongeren.” Ook hiervoor is een folder beschikbaar met het volledige programma.

Begeleiders en vrijwilligers

Alle activiteiten worden begeleid door een enthousiast team van ervaren begeleiders en vrijwilligers. “Heb jij een warm hart voor jongeren en wil je onze nieuwe werking versterken? Wij zijn op zoek naar extra vrijwilligers om de vrijetijdsactiviteiten te begeleiden: van sport en spel tot creatieve workshop en uitstapjes. Je bepaalt zelf wanneer en hoe vaak je je wil inzetten.”

Info: JokiFun via [email protected] en Tsjakut Tsjakin via [email protected] of 0471 630 494 (of 057 334 965).

The post Nieuw vrijetijdsaanbod voor jongeren in De Lovie vzw: “We willen zorg op maat bieden aan wie er nood aan heeft” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Van “een ingewikkelde rit” tot “een cruciale dag”: zo kijken Evenepoels concurrenten in de Tour naar de graveletappe

Belangrijke afspraak voor de klassementsmannen in de Ronde van Frankrijk met de graveletappe rond Troyes. Remco Evenepoel “kijkt ernaar uit”, maar wat met de rest? Wat is de mindset bij de concurrentie voor zondag? Hoe hebben zij zich voorbereid en wat zijn voor hen mogelijke valkuilen? Van Pogacar tot Philipsen, van De Lie tot Stuyven, zo vatten hun teams de

Lees meer »

Stroompanne bij Cambio opgelost: autodelen in Vlaanderen wordt hervat

Autodeel-bedrijf Cambio lag zondag urenlang plat. Hierdoor was het nergens in Vlaanderen nog mogelijk om deelauto’s te gebruiken. Rond 14.30 uur werd het probleem verholpen en kon het autodelen weer hervatten. “Door het slechte weer in Duitsland was er een grote stroompanne”, klinkt het bij Geert Gisquière, directeur van Cambio.

Lees meer »

Niet de Middellandse Zee, wel gebied rond Canarische Eilanden is dodelijkste stukje oceaan voor vluchtelingen: “Het risico om te sterven, is 1 op 12”

Voor de kust van het West-Afrikaanse Mauritanië zijn maandag minstens 89 mensen omgekomen toen hun vissersboot zonk. De boot vertrok tussen Senegal en Gambia, en was onderweg naar Europa. Op die route langs de Atlantische Oceaan vielen dit jaar al bijna 5.000 doden. “Het is veel gevaarlijker dan de Middellandse Zee.”

Lees meer »

KIJK. Belgische toeristen getuigen over bosbranden in Turkije: “Hier was paniek, rook en assen vielen op ons”

Door de bosbranden die delen van Turkije teisteren, zijn verschillende Belgische toeristen gisterenavond uit hun hotel geëvacueerd. Dat lieten enkele Belgen aan onze redactie weten via ‘4040′. In het getroffen gebied zitten volgens Buitenlandse Zaken 150 landgenoten. Voorlopig verandert het reisadvies voor Turkije niet. “Vanmorgen is gebleken dat het vuur tot tegen de straat is gekomen, een kleine 150 meter

Lees meer »

Moet je binnenkort betalen om overtollige stroom van zonnepanelen op het net te zetten? “De situatie is onhoudbaar”

Betaal je binnenkort in plaats van geld te ontvangen om overtollige stroom van je zonnepanelen op het elektriciteitsnet te zetten? Het lijkt de wereld op z’n kop, maar in Nederland rekenen bijna alle energieleveranciers ondertussen kosten aan voor wie opgewekte stroom op het elektriciteitsnet zet. Waarom doen ze dat? En zal dat ook bij ons gebeuren?

Lees meer »

Christiaan heeft al ruim een maand geen internet of tv omdat facturen Proximus bij naamgenoot belanden: “Een oplossing? Misschien volgend jaar, zeiden ze”

Christiaan Rosiers (67) uit Willebroek heeft al meer dan een maand geen internet en tv, omdat hij volgens Proximus zijn facturen niet betaalt. Dat komt omdat de telecomoperator de facturen sinds eind mei opstuurt naar zijn naamgenoot Christiaan Rosiers (69) uit Itegem. Ook na een twintigtal smeekbedes kon of wil Proximus het probleem niet oplossen.

Lees meer »

Wie is dé nieuwe, geheimzinnige Britse premier? “Mijn achtergrond is op geen enkele manier geprivilegieerd”

Een stijvere bovenlip kan hij niet houden. Evenmin kan zijn naam nóg doordeweekser klinken. “Een saaie dossiervreter”, menen zijn tegenstanders. “De rustige vastheid”, volgens zijn aanhangers. Toch boekte Keir Starmer (61) een monsterzege in de Britse verkiezingen en is hij als premier voortaan de machtigste man van het Verenigd Koninkrijk. Wie schuilt er écht achter dat wandelende maatpak?

Lees meer »