Nieuw offshore oliebestrijdingssysteem voorgesteld in Oostende

Donderdagnamiddag werd het nieuwe offshore oliebestrijdingssysteem voorgesteld door de dienst Marien Milieu van de FOD Volksgezondheid in het Houtdok in Oostende.

Twee dobberende gapende kussens drijven fuikgewijs alle olie aan het wateroppervlak in een resevoir dat tijdens de recuperatie-operatie op zee zelf nog kan leeggepompt worden. Zo valt de Nofi Current Buster 4 te omschrijven. Of een drijvend oliescherm dat bestaat uit opblaasbare kussens, waarbij de olie opgevangen wordt in een grote zak achteraan. Wanneer deze zak vol is, kan de olie overgepompt worden naar een ander schip. Het is een belangrijke aanvulling van de bestaande middelen van de federale overheid voor het opruimen van olie op zee in geval van een olieramp.

Opgeborgen in een container is het systeem inzetbaar vanaf een vaartuig zoals de Zeetijger van DAB Vloot of vanop de wal. “De voordelen zijn dat het door één vaartuig kan ingezet worden waarbij een scheerbord zoals in de plankenvisserij wordt toegepast, een tweede slepend vaartuig vervangt”, zegt Rik Maes van de dienst Marien Milieu. “En het systeem kan aan een hogere snelheid gesleept worden dan de klassieke olieschermen en is erg wendbaar waardoor het kan gebruikt worden in de windmolenparken.” Een aantal medewerkers van diverse offshore windmolenparken woonden de demonstratie ook bij.

Over de grenzen inzetbaar

Het systeem zal ingezet worden in de Belgische Noordzee, maar het Akkoord van Bonn bepaalt dat in geval van olievervuiling op zee de Noordzeelanden hun bestrijdingsmateriaal ook over de eigen grenzen kunnen inzetten.

Het nieuwe systeem kost 264.000 euro en werd aangekocht in Noorwegen. Het budget is afkomstig van het Fonds Leefmilieu dat gespijsd wordt met middelen van de vergunninghouders voor offshore activiteiten. “Gelukkig horen de chronische vervuiling tot het verleden”, zegt Claude Velter van het opvangcenter voor vogels en wilde dieren in Oostende. “Maar rampen zoals met de ‘Tricolor’ in 2003 en met de ‘Flinterstar’ vrij recent nog getuigen dat er nood is aan zulke opvangsystemen. Onlangs nog zijn er 150 met olie besmeurde vogels levend opgevangen aan de oostkust van Ierland maar zijn zeker 100.000 zeevogels omgekomen nabij de Varanger fjord in het noorden van Noorwegen door een niet gedetecteerde olieramp.”

The post Nieuw offshore oliebestrijdingssysteem voorgesteld in Oostende is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ex-Red Flame geeft eerste interview na bekendmaking anorexia: “Je kreeg geen eten na de wedstrijd als je boven een bepaald gewicht zat”

“Een tegenspeler zei dat ik er ziek uitzag. Mijn kleren zakten af. Vanaf dan werd het enkel erger.” Heel Vlaanderen leeft mee met voormalige Red Flame Tine Schryvers (31) die vanochtend heeft bekendgemaakt dat ze al acht jaar met een eetstoornis worstelt. Nu geeft ze voor het eerst een openhartig interview waarin ze dieper ingaat op haar ziekte, én de

Lees meer »

“Geloofwaardige aanwijzingen” voor aanslag op Amerikaanse militaire bases in Europa en die zou deze week al kunnen plaatsvinden

Er zijn “geloofwaardige aanwijzingen” dat een terroristische aanslag op til is tegen één of meerdere Amerikaanse militaire bases in Europa. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender ‘Fox News’ op basis van een Amerikaanse defensiefunctionaris. Ook in ons land is er een basis van het Amerikaanse leger: in Chièvres, op enkele kilometers van Pairi Daiza.

Lees meer »

Gebakkelei over jaarrekening en investeringen op gemeenteraad van Koksijde

Net voor de start van de zomervakantie lichtte burgemeester Marc Vanden Bussche op de gemeenteraad de jaarrekening 2023 toe, wat leidde tot stevig gebakkelei met N-VA-oppositieraadslid Sander Loones, die op zijn beurt weerwerk kreeg van raadslid Elwin Van Herck (Koksijde Vooruit).
The post Gebakkelei over jaarrekening en investeringen op gemeenteraad van Koksijde appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. De film van de rit: Cavendish schrijft geschiedenis en Pedersen valt in laatste rechte lijn

Mark Cavendish heeft geschiedenis geschreven met zijn 35e etappeze in de Tour. De ‘Manx Missile’ verwees Jasper Philipsen en Alexander Kristoff naar de dichtste ereplaatsen. Mads Pedersen, misschien wel de grootste concurrent van Philipsen voor de groene trui, kwam nog stevig ten val in de laatste rechte lijn. Hij vloog vol tegen de dranghekken en zag een mooi ereplaats door

Lees meer »