Met subsidie van € 1 miljoen verbetert Kortrijk water- en bodemkwaliteit tussen Leie en Schelde op grondgebied

Kortrijk zet met project ‘Van beek tot bodem’ Vlaamse Blue Deal om in de praktijk door met concrete acties de water- en bodemkwaliteit tussen de Leie en de Schelde te verbeteren, zoals het terug openleggen van de overwelfde beek in de Munkendoornstraat. De stad kan rekenen op een subsidie van € 1 miljoen.

In het kader van de Blue Deal maakt Vlaanderen middelen vrij om de gevolgen en de impact van droogte te lijf te gaan door meer water te laten infiltreren en onze voorraden aan te vullen. Er werd een tweede oproep gelanceerd binnen het programma Water+Land+Schap. Het door Kortrijk ingediende project ‘Van beek tot bodem’ werd goedgekeurd en kan rekenen op een subsidie van € 1 miljoen.

“Met ons project verbeteren we de water- en bodemkwaliteit in het gebied tussen Leie en Schelde op grondgebied Kortrijk Zuid. We geven meer ruimte aan water om wateroverlast en extreme droogte tegen te gaan. Zo staan we sterker in de strijd tegen de klimaatverandering”, aldus Bert Herrewyn, schepen van Klimaat.

Concrete actie

Op de flanken van de heuvels van Bellegem, richting Rollegem, loopt een ingeschreven waterloop door het landschap richting Munkendoornstraat en Kapelweg. Bij plotse regenval heeft de waterloop onvoldoende capaciteit om binnen zijn bedding het water te vervoeren en veroorzaakt deze wateroverlast. Ter hoogte van de Munkendoornstraat is bovendien een veel te kleine overwelving aanwezig in buizen die onvoldoende het oppervlaktewater kunnen vervoeren.

“In samenwerking met de Dienst Integraal Waterbeleid van de Provincie West-Vlaanderen zorgen we ervoor dat de waterloop meer ruimte krijgt, door de realisatie van een profiel met flauwe oeverranden én de opbraak van het overwelfde tracé van de waterloop”, duidt Bart Naeyaert, depute Provincie West-Vlaanderen.

In totaal wordt een lengte van 85 meter aan overwelving opgebroken. Het herstellen van het open tracé van de waterloop zorgt voor een natuurlijke waterloop. De bedding zorgt voor een betere infiltratie en vermijdt mogelijke wateroverlast in het stroomafwaartse gebied. Om het beheer van de waterloop te bestendigen werd beslist om vier jonge elzen te rooien. Langs het traject worden 4 wilgen geplant ter compensatie.

The post Met subsidie van € 1 miljoen verbetert Kortrijk water- en bodemkwaliteit tussen Leie en Schelde op grondgebied is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Leiebrug in Wervik is door EK-match van Rode Duivels tegen Frankrijk afgesloten met bloembakken: “Hopelijk gooien ze niet met bloemen”

De Leiebrug tussen Wervik en Wervicq-Sud werd enkele minuten voor 17 uur afgesloten, uitgezonderd voor fietsers en voetgangers. De stadsdiensten kwamen enkele rijen houten bloembakken plaatsen. Naar aanleiding van België-Frankrijk op het EK voetbal in Duitsland wordt niks aan het toeval overgelaten om de veiligheid aan weerszijden van de grens te garanderen.
The post Leiebrug in Wervik is door

Lees meer »

“Zijn rider met eisen bestaat uit 37 pagina’s”: alles wat u wil weten over Bruce Springsteens passage in België

Hij is er. Nu nog in hartje Brussel, straks op de wei van Werchter. Bruce Springsteen was even slapjes door een maagzweer en stemproblemen, maar dat zal hem niet weerhouden van een weergaloos concert én een bezoek aan zijn favoriete Belgische winkel. Wat staat er op zijn setlist? Wat op zijn bankrekening? En wat op zijn 37 bladzijdes tellende rider?

Lees meer »

“Probeer eerlijke sprinter te zijn”: Philipsen reageert voor het eerst op “onverwachte” declassering waarvoor z’n vriendin hem moest kalmeren

Jasper Philipsen liet dan toch nog van zich horen na zijn tweede plek en latere declassering in de zesde Touretappe. “Ik ben ontgoocheld door de onverwachte declassering”, zegt hij in een statement. De sprinter van Alpecin-Deceuninck was na afloop bijzonder kwaad. Philipsen vloekte er op de ploegbus op los, zijn vriendin Melanie moest hem daar zelfs gaan kalmeren.

Lees meer »

90-jarige vrouw gewond nadat ze door rukwind met bestelwagen op boom botst

De felle rukwinden van zaterdag zorgden in Avekapelle bij Veurne voor een slachtoffer. Een 90-jarige vrouw verloor door de rukwinden de controle over het stuur van haar bestelwagen en botste tegen een boom. Daarna belandde ze in de gracht. Ze werd gewond naar het ziekenhuis gebracht.
The post 90-jarige vrouw gewond nadat ze door rukwind met bestelwagen op boom

Lees meer »

Reconstructie van moord op Maria duurt twee uur, toch blijven er onduidelijkheden: “Enkele cruciale elementen van die fatale nacht herinnert Ali zich niet”

De Mechelse onderzoeksrechter heeft maandag een reconstructie gehouden van de moord op de 43-jarige Maria G. Zij werd in haar appartement in Beerzel met messteken om het leven gebracht door haar echtgenoot Ali G. (62). De man reageerde emotioneel tijdens de reconstructie en hij herinnerde zich ook niet alles van die fatale nacht.

Lees meer »

Egbert Lachaert (46) is géén kandidaat om Open Vld te leiden, maar heeft wel veel ideeën: “We hebben te snel gezegd dat het oppositie wordt”

Egbert Lachaert (46) wil niet opnieuw voorzitter van Open Vld worden. Wie dan wel? Eén ding is voor hem al zeker: “Het kan maar lukken als het beeld niet meer bepaald wordt door de oude familieclans die de partij al veel te lang domineren.” De families De Croo, De Gucht en Dewael dus. Een uitgebreid interview over zijn plannen en

Lees meer »

Griekenland maakt zesdaagse werkweek mogelijk in bepaalde sectoren

De nieuwe wet die het in bepaalde sectoren mogelijk maakt om zes dagen per week te werken, is sinds vandaag van kracht in Griekenland. Deze aanpassing verhoogt de maximale werkweek van 40 naar 48 uur voor werknemers binnen industriële bedrijven en de productiesector. De Griekse regering wil zo onder meer de arbeidstekorten aanpakken en zwartwerk tegengaan.

Lees meer »

Nieuwe wet verbiedt kindhuwelijken in Sierra Leone

De president van Sierra Leone heeft dinsdag een wet afgekondigd die kindhuwelijken in het land verbiedt. In 2017 waren in het West-Afrikaanse land 800.000 meisjes jonger dan 18 jaar oud al getrouwd. De helft van was onder de 15, zo blijkt uit gegevens van VN-kinderrechtenorganisatie UNICEF.

Lees meer »

Tweedehandsverkoop van elektrische auto’s in de eerste helft van dit jaar fors gestegen

De tweedehandsverkoop van elektrische auto’s doet het bijzonder goed. In de eerste helft van dit jaar zijn 87,3 procent meer elektrische tweedehandswagens verkocht dan in de eerste helft van 2023. Dat zegt Traxio, de federatie die de sector van autohandel en -herstel vertegenwoordigt. De Vlaamse premie voor de aankoop van een elektrische wagen zit daar volgens Traxio voor iets tussen.

Lees meer »