Mensen met beperking runnen Hotel Middelpunt voor mensen met (én zonder) beperking

Een weekje vakantie aan zee is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Hotel Middelpunt in Middelkerke zorgt ervoor dat het dat wel wordt, voor personen met en zonder een beperking. Die er in de watten worden gelegd door personen met en zonder een beperking.

Het is op zich geen opmerkelijk tafereel: een groepje Nederlandse gasten geniet van de zon op het binnenterras van Hotel Middelpunt, ze praten en lachen. Bijzonder is wél dat het voor deze mensen met een beperking mogelijk is om hier een zorgeloze, ontspannen vakantie te beleven. Hotel Middelpunt is dan ook uniek in zijn soort. Sinds 2013 wordt het uitgebaat als een sociaal tewerkstellingsproject van maatwerkbedrijf Mariasteen vzw. Er werken personen met een beperking, onder begeleiding van maatwerkcoaches. “Geen zorghotel, maar wel een hotel met zorg”, zo omschrijft Francine Duron (62) het die er sinds vier jaar aan de slag is. Ze startte als zaalmedewerker en is vandaag manager. “We hebben dus geen verpleegkundigen in huis, maar werken samen met de groep Altrio, externe thuisverpleegkundigen voor wie dat nodig heeft.”

Verder is zowat alles wat iemand die meer of minder zorg nodig heeft op vakantie voorzien: de nodige ruimte om overal met een rolstoel doorheen te komen, veel lichtinval, aangepaste badkamers, tilliften, familiekamers, ijkpunten voor slechtzienden, drempelloze terrassen…

Heel inclusief

Francines engagement en betrokkenheid zijn duidelijk en eigenlijk heeft ze het liever niet over mensen met een beperking. “Bij ons werken alleen mensen met talenten. We kijken naar wat iemand kan, niet naar wat hij of zij niét kan. Wij zien het onderscheid niet meer en dat zorgt voor een prettige sfeer, zowel onder ons personeel als bij de gasten. Iedereen voelt zich hier aanvaard en opgenomen. We hebben dan ook heel wat gasten die regelmatig terugkeren.” Dat publiek is heel divers: senioren, jonge gezinnen, groepjes en groepen met hun begeleiders, uit ons land maar ook uit Nederland, Duitsland en Frankrijk. “Een doorsnede van de maatschappij, heel inclusief”, klinkt het.

Hier tellen je talenten, niet je beperkingen

Niet dat alles rozengeur en maneschijn is in Hotel Middelpunt. “Ook bij ons loopt er al eens iets verkeerd, maar waar gebeurt dat niet? Over het algemeen gaat het echt heel vlot. We moeten er alleen rekening mee houden dat de meesten van onze mensen er een iets lager werktempo op nahouden, en dat ze een goeie structuur nodig hebben. Vorige week was het hier even spannend toen we plots heel wat concertgangers voor de optredens van Rammstein in Oostende op bezoek hadden. Een publiek dat we niet bepaald gewend zijn, maar ook dat is ons gelukt”, lacht Francine.

Het hotelteam telt in totaal 35 personeelsleden die samen zorgen voor het onderhoud van de ruimtes en de dienstverlening. Daarnaast staan ze ook in voor vergaderingen en evenementen én ze baten nog het restaurant uit. Dat laatste is geen sinecure. “We bieden zoals andere hotels verschillende formules aan: ontbijt, half of vol pension. Maar onze gasten hebben vaak meer nodig. We zijn gespecialiseerd in diëten, gemixte of sondevoeding, alle mogelijke intoleranties… Daarvoor werken we met draaiboeken waarin alles uitgeschreven staat voor elke gast. Dat voorkomt ook dat we iemand telkens opnieuw moeten vragen wat voor hen van toepassing is.”

Band met gasten

Een uitdagende job om dit alles in goeie banen te leiden, maar Francine doet het naar eigen zeggen doodgraag. “De mensen die in een maatwerkbedrijf werken zijn heel eerlijk. Als ze kwaad zijn, blijkt dat duidelijk, als ze blij zijn, krijg je meteen een knuffel… Het is prettig om met hen te werken en ze presteren ronduit goed, vind ik. Bovendien zijn zij maar ook heel wat gasten intussen vrienden geworden.”

Wie in een maatwerkbedrijf werkt, is altijd heel eerlijk

Francine toont me het uiterst doordachte hotel van onder tot boven. In het restaurant plooit Wendy Ghillebert (41) alvast een stapel servetten voor de volgende shift: “Ik werk hier intussen elf jaar en ik doe het nog steeds heel graag”, klinkt het. “Ik doe de zaal: opdienen, tafels dekken, het ontbijtbuffet klaar zetten…” Of ze ergens moeite mee heeft? “Neen, ik kan alles”, lacht ze. Of toch: “Van een koppeltje dat hier al negen jaar op vakantie kwam, is er onlangs iemand overleden. Het viel me emotioneel zwaar, omdat we intussen zo’n goeie band hadden. Want zo gaat dat hier wel…”

The post Mensen met beperking runnen Hotel Middelpunt voor mensen met (én zonder) beperking is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Bart doet dochter tickets voor Taylor Swift cadeau, zij maakt voorbereidende cursus: “Ik wist niet dat het zo complex was”

De Amerikaanse zangeres Taylor Swift is momenteel bezig aan een tour door Europa. Binnenkort gaan ook Bart en Merel De Waele uit Gent kijken. Het is een cadeautje voor dochterlief, maar zij wil geen mal figuur slaan met haar vader aan haar zijde. En dus ontwierp Merel een PowerPoint, een spoedcursus Taylor Swift. VTM NIEUWS ging kijken hoe goed papa

Lees meer »

Samson & Marie namen nieuwe clip ‘Naar Zee’ op tijdens een zonnig moment op het strand van De Haan: “Ik ben een meisje van de zee!”

Het was op een zonnige maandag dat Samson & Marie hun nieuwe clip opnamen op het strand, nabij het Zeepreventorium in De Haan. Heel wat toevallige strandgangers keken raar op toen medewerkers van Studio 100 een opnameset aan het plaatsen waren, waarna de bekende personages ter plaatse kwamen. Naast brandweerman Bill, kunstenares Trees, bakkerin Florentine, turnleraar Tarik en de burgemeester

Lees meer »

KIJK. “Dit is onmenselijk”: youtuber IShowSpeed aangevallen in Noorwegen, fans trekken zijn haar uit en gooien met urine

De 19-jarige youtuber IShowSpeed, wiens echte naam Darren Watkins Jr. is, is woensdag in Oslo aangevallen op straat. Een grote menigte stond hem buiten een souvenirwinkel op te wachten. Toen hij naar de auto probeerde te lopen, werd er plotseling aan zijn haar getrokken en sprong een fan bovenop hem. Daarnaast kreeg hij ook urine over zich heen. Watkins noemt

Lees meer »

Ze verloor zelf haar zoontje, nu zet Alexandra steunactie op voor getroffen gezin van Delano: “Niemand verdient het om een kind te verliezen”

Het nieuws van het overlijden van de kleine Delano (1) slaat in Oostende en ver daarbuiten in als een bom. Alexandra Bouckhuyt – haar zoontje Omélie stierf twee jaar geleden bij de onthaalmoeder in Eernegem – werd teruggekatapulteerd in de tijd. Meer nog: de mama van Delano is een vriendin van haar. Nu heeft ze samen met Emilie Vandenplassche –

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Orbán vraagt Zelensky wapenstilstand te overwegen – Rusland claimt vernietiging van Su-27-straaljagers in Oekraïne

De Hongaarse premier Viktor Orbán bezoekt vandaag Kiev, waar hij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky ontmoet. Dat meldt de Britse krant ‘Financial Times’. Het bezoek van Orbán, een uitgesproken criticus van de westerse militaire hulp aan Oekraïne, volgt een dag nadat Hongarije het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie heeft overgenomen. Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »