Luk (70) miste amper een festival, nam er duizenden foto’s en is nu zelf te zien in Dranouter: “Onze manier om merci te zeggen”

Oervrijwilliger Luk Dombrecht (70) neemt sinds jaar en dag foto’s in Dranouter, een van ’s lands oudste festivals. Voor de viering van het gouden jubileum stelt Dranouter een fractie van zijn duizenden foto’s tentoon in het dorp. Ook Luk is er te zien. “Maar die beelden waren moeilijk te vinden, want zelf staat hij niet graag op foto.”

“In Dranouter nam ik mijn eerste foto’s eind de jaren 1970, dan was ik nog bezoeker van het festival”, vertelt Luk Dombrecht (70) uit Ieper. “Ik raakte geïnteresseerd in muziek door Bob Dylan en Woodstock. Mijn foto’s in Dranouter vielen in de smaak bij Alfred Den Ouden, medeoprichter van het festival, en ik mocht starten als vrijwillig medewerker: fotograaf, plus chauffeur, plus… jah, in die tijd deed je nog alles hé.”

Gratis

Luk groeide uit tot een van de oervrijwilligers van Festival Dranouter. “Ik ben intussen alleszins een van de oudste”, lacht Luk. “Op vandaag help ik met de opbouw en afbraak van het festival. Foto’s bleef ik doorheen de hele festivalgeschiedenis nemen. Was ik er nu als bezoeker of als vrijwilliger, foto’s nam ik altijd. Dat toestel is precies aan mijn hand vergroeid. Ik fotografeer niet alleen artiesten en optredens, maar ook het publiek en de sfeer op de festivalweide. Alle foto’s geef ik telkens af aan de festivalorganisatie. Gratis.”

“Luk neemt sinds jaar en dag foto’s van het festival. Zijn werk vult ongeveer de helft van ons fotoarchief”, zegt festivalmedewerkster Sofie Pauwels. Ze bekeek de voorbije maanden duizenden foto’s van Luk voor een nieuw boek en expo over het 50-jarig bestaan van het festival. Iedereen kan tot en met 9 september wandelen door de foto-expo, die langs een traject van een viertal kilometer is opgebouwd in en rond het dorp. “We hebben ook werk van andere fotografen opgenomen, maar ik denk dat de expo toch voor een zesde uit werk van Luk bestaat.”

Medelijden

“Mijn digitale foto’s had ze al grotendeels, maar voor de expo heb ik ook nog eens meer dan tweeduizend analoge zwart-witfoto’s overhandigd”, vertelt Luk. “Die zijn allemaal ingescand en er werd een selectie gemaakt. Een enorm karwei, ik had dikwijls medelijden met Sofie. Voor mij werd het een verrassing welke foto’s zouden gebruikt worden en waar.”

Op een paar foto’s is ook de fotograaf zelf te zien: een recent beeld met het vergroeide toestel aan de hand en een oud beeld met meer haargroei op het hoofd. De portretten zitten verstopt in het Eeuwenhout, een bos bij de campingweide. “Ze zijn zeldzaam en moeilijk te vinden, want Luk staat zelf niet graag op foto”, aldus Sofie. “Gelukkig probeerde onze andere huisfotograaf, Laurens Charlet, hem vast te leggen wanneer het kon. We hebben ze bewust opgenomen, zowel in de expo als het fotoboek. Het is onze manier om merci te zeggen voor z’n jarenlange inzet.”

Festivalfamilie

“Waarom ik het doe? Omdat ik het graag doe”, stelt Luk. “Het festival bracht me in contact met tal van muzikanten, hun muziek, de typische sfeer en heel wat festivalmedewerkers die ik intussen als mijn familie beschouw.” In Dranouter mag Luk dan wel de hoofdleverancier zijn van het fotoarchief, zelf houdt hij amper foto’s bij. Behalve één. “Ze hangt hier uit”, wijst Luk in zijn huis in Ieper. “De zangeres van ZAZ, toen ze zich in de zomer van 2022 een weg baande door het publiek richting hoofdpodium. Ze verdrinkt als het ware in de mensenmassa. Als ik andere foto’s wil terugzien uit de voorbije decennia, dan trek ik wel naar Dranouter. Ja, ik ben een atypische fotograaf, maar ik ben een beetje tegendraads in alles hoor.” (TP)

The post Luk (70) miste amper een festival, nam er duizenden foto’s en is nu zelf te zien in Dranouter: “Onze manier om merci te zeggen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Sammy Swaenepoel niet langer op kieslijst van Vooruit-Groen in Izegem: “Niet akkoord met LGBTQ+-beleid”

Kapper Sammy Swaenepoel (44) is niet langer kandidaat op de lijst van Vooruit-Groen bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober in Izegem. Hij stapt op uit onmin met de gang van zaken omtrent het LGBTQ+-beleid binnen de partij. “Ik ben naïef en goedgelovig op de lijst terecht gekomen, nu stap ik er gekwetst en teleurgesteld op en dit na twee jaar inzet

Lees meer »

Zanger en schilder Henk Stevens onverwacht overleden

Henk Stevens (01/12/1967 – 28/06/2024) is op vrijdag 28 juni onverwacht op 56-jarige leeftijd overleden. Henk laat drie kinderen Nona, Lou en Roef en zijn partner Sofie achter.
The post Zanger en schilder Henk Stevens onverwacht overleden appeared first on KW.be.

Lees meer »

Hersenbloeding leidt niet tot verzoening tussen Danny Fabry en zoon: “Kwaad blijven over iets van 30 jaar geleden, dat versta ik niet”

Doorgaans brengt een tragedie mensen opnieuw dichter bij elkaar, maar niet in het geval van Danny Fabry (75) en z’n zoon Danny ‘Junior’ Esseldeurs (48). De twee hebben al ruim drie decennia ruzie, en daar brengt zelfs de ernstige beroerte van Junior geen verandering in. Tot grote wanhoop van z’n moeder Julia. Zij ziet met lede ogen toe hoe haar

Lees meer »

Marktkramer die fruit van 600 euro verkoopt, reageert: “Prijzen staan mooi aangegeven. Meer kunnen we niet doen”

De marktkramer die door de bezoekers van de Kalseibraderij in De Klinge verweten wordt veel te duur fruit en koekjes te hebben verkocht, ontkent de aantijgingen. “We hebben topproducten, en die zijn niet goedkoop. Maar niemand was verplicht om bij ons te kopen”, klinkt het. Enkele klanten kregen naar eigen zeggen een rekening van meer dan 600 euro gepresenteerd voor

Lees meer »

Het zotste kamp. Deze jongeren zijn op cruisekamp voor 1.350 euro: “Nu al wachtlijst voor volgend jaar”

Vergeet het bivak in de Ardennen. Activak is als eerste jongerenorganisatie op cruisekamp vertrokken met 54 jongeren, die in één week vier landen aan de Middellandse Zee aandoen. Kostprijs: 1.350 euro. Toch was het luxekamp meteen uitverkocht, en voor volgende zomer is er al een wachtlijst. “Het is écht impressionant. Elke verdieping is ingericht door een kunstenaar”, vertelt Xander (19).

Lees meer »

Team Belgium stuurt met 164 atleten grootste delegatie sinds 1928 naar parijs: “Grote kwantiteit, maar ook veel kwaliteit”

Op de Olympische Spelen in Parijs zullen 164 sporters, 82 mannen en 82 vrouwen, de Belgische kleuren verdedigen. Er zijn ook zestien reserven (negen mannen en zeven vrouwen) geselecteerd. Dat maakte het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) zaterdag bekend. “Een eerste succes als resultaat van een goede samenwerking”, aldus Cédric Van Banteghem (CEO BOIC).

Lees meer »

Wereldberoemd door ‘Big Brother’ en omstreden 22-jarige: dit zijn de vier opvallendste nieuwkomers in het parlement

Vandaag leggen 124 Vlaamse Parlementsleden de eed af. Voor 39 van hen is dat de allereerste keer. Wij spraken met de vier opvallendste nieuwkomers. De ene werd wereldberoemd in Vlaanderen dankzij ‘Big Brother’, de andere werkt al meer dan dertig jaar als arbeider in de haven van Antwerpen. En de jongste verkozene is misschien wel de meest omstreden nieuweling: “Ik

Lees meer »

“Vlaamse leeuwen met handicap worden niet gelijk behandeld”: Actiegroep tekent present 10 juli

Op de Guldensporenviering in Kortrijk op woensdag 10 juli zal ook Actiegroep Recht op Ondersteuning aanwezig zijn. “Horen de Vlaamse onderhandelaars ons brullen en krijgen de 20.000 wachtenden eindelijk waar ze recht op hebben? Het regeerakkoord zal het uitwijzen”, klinkt het bij Youri Devlaminck.
The post “Vlaamse leeuwen met handicap worden niet gelijk behandeld”: Actiegroep tekent present 10 juli

Lees meer »

Katelijn (63) neemt afscheid van Gemeenteschool Okido in Staden: “Ik ben nog niet aan het aftellen naar mijn pensioen”

Directrice Katelijn Callewaert (63) werd op de laatste schooldag door de leerlingen en de collega’s van Gemeenteschool Okido in de bloemen gezet. Eind augustus gaat ze immers met pensioen. “Eens met pensioen zal ik eindelijk tijd hebben voor een aantal klussen die waren blijven liggen”, lacht ze.
The post Katelijn (63) neemt afscheid van Gemeenteschool Okido in Staden: “Ik

Lees meer »

“Saluté!”: Burgemeester drinkt water uit Gardameer na ernstige uitbraak van norovirus

De Italiaanse gemeente Torri del Benaco, aan het Gardameer, werd afgelopen week geteisterd door een opmars van het norovirus. Zeker 1.000 inwoners en bezoekers raakten besmet en meer dan 300 mensen werden opgenomen in het ziekenhuis. Volgens de Italiaanse autoriteiten is de uitbraak op de populaire vakantiebestemming intussen wel voorbij. Burgemeester Paolo Formaggioni uit het naburige dorp Brenzone besloot dat

Lees meer »

Tim Deweerdt lijsttrekker bij CONTENT in Kortemark

Voor de komende lokale verkiezingen trekt CONTENT in Kortemark met ambitie naar de kiezer. Ze willen groeien én besturen. Er is volgens hen nood aan meer durf en ambitie om Kortemark klaar te stomen voor de toekomst. Er is te veel status quo en te weinig langetermijnvisie.
The post Tim Deweerdt lijsttrekker bij CONTENT in Kortemark appeared first on

Lees meer »