Leefbaar Groot Kortemark gaat in beroep tegen nieuwe stortvergunning voor Silvamo

De actiegroep Leefbaar Groot Kortemark gaat in beroep tegen de verlenging van de stortvergunning die Vlaams minister Zuhal Demir afleverde aan het bedrijf Silvamo. “Met de nieuwe vergunning wordt de poort opengezet om vervuilde PFAS-gronden te storten”, hekelen actievoerders Tim Deweerdt en Wouter Onraedt..

In Kortemark vroeg Silvamo in 2022 een verlenging van haar stortvergunning aan. Silvamo is een categorie 2-stortplaats voor niet-gevaarlijk afval. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir stond Silvamo toe om afval met een PFAS-gehalte tot 50 miljoen nanogram per kilogram te storten.

Normen

“Nochtans liet de Vlaamse Milieumaatschappij klaar en duidelijk weten dat de milieukwaliteitsnorm voor PFOS van 0,65 nanogram per liter nu reeds wordt overschreden in de Speyebeek en de Handzamevaart, ter hoogte van de stortplaats”, zegt Tim Deweerdt van actiegroep Leefbaar Groot Kortemark.

De Raad voor Vergunningsbetwistingen vernietigde de vergunning op 8 februari 2024. Ze gaf minister Demir vier maanden voor betere motivering van de vergunning. Die kwam er op 13 juni. Leefbaar groot Kortemark en Climaxi hebben de vergunning geanalyseerd.

Drempelwaarden

“Omdat er nieuwe drempelwaarden van kracht zijn, kon de minister niet anders dan de toegestane PFAS-gehalten in afval te verlagen tot 40 miljoen nanogram per kilo droge stof. Toch is ook deze nieuwe vergunning eigenlijk al meteen achterhaald”, beweert Wouter Onraedt.

“De nieuwe vergunning laat opnieuw toe dat PFAS-afval wordt gestort op de Silvamo-stortplaats, terwijl internationale en Europese regelgeving (Verdrag van Stockholm en POP-verordening) dit met duidelijke bewoording verbieden: de Silvamo-stortplaats is helemaal niet geschikt om PFAS-afval te ontvangen.”

Verontreiniging

Leefbaar Groot Kortemark wijst op de PFAS-verontreiniging in de omgeving van de stortplaats. “In de peilbuizen rondom het stort is op meerdere plaatsen in het water te veel PFAS opgemeten. Er zijn intussen erg grote vermoedens dat het stort minstens gedeeltelijk verantwoordelijk is voor die vervuiling. Water mengt zich met de gestorte verontreinigde grond en zo lekt water met een te hoog PFAS-gehalte uit het stort. Dit is onaanvaardbaar voor de omwonenden van de stortplaats”, aldus Tim Deweerdt.

Volgens Tom Onraedt bevestigt een nieuw advies van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) de bezorgdheid van de buurtbewoners. Hij wijst op de slechte waterkwaliteit in het grondwater: “Het oriënterend bodemonderzoek stelt met enige zekerheid dat dit ook veroorzaakt wordt door nieuwe verontreinigingsbronnen. Voor Silvamo wordt het met de dag moeilijker om vol te houden dat er geen vervuild water uit het stort lekt.”

Meetmethoden

Het pijnpunt zit volgens Leefbaar Groot Kortemark bij de achtergestelde meetmethoden van de Vlaamse overheid. “In Nederland is men al in de mogelijkheid om tot een picogram nauwkeurig te meten. Het blijft vreemd dat de meetmachines van Vlaanderen achterop lopen. Dit ten koste van de volksgezondheid”, aldus Tim Deweerdt.

Leefbaar Groot Kortemark is niet gerustgesteld en gaat opnieuw in beroep. “We moeten volop vermijden dat inwoners op termijn de prijs zullen betalen voor deze lakse manier van vergunnen. Europese wetgeving geldt ook voor Vlaamse stortplaatsen”, aldus Tom Onraedt.

Het kabinet van Vlaams minister Zuhal Demir was voorlopig niet bereikbaar voor een reactie op dit beroep.

The post Leefbaar Groot Kortemark gaat in beroep tegen nieuwe stortvergunning voor Silvamo is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Uiteraard win ik liever zelf. Maar ik gun Cavendish zijn 35ste ritzege van harte”: tien razendsnelle vragen voor onze grote sprinttroef Jasper Philipsen

Turijn, Corso Galileo Ferraris. Gedroomd decor vandaag voor de eerste massasprint in deze Tour: Als opwarmertje: tien razendsnelle vragen voor onze grote troef Jasper Philipsen (26). Met steller dezes als leadout, keurig afgewerkt door de kopman. “Bordeaux, vorig jaar, was een hele mooie ritzege. Maar ook… een afknapper.”

Lees meer »

Democratische gouverneurs spreken openlijk steun uit voor Biden, maar eerste megadonor roept op om zich terug te trekken

De Democratische gouverneurs hebben woensdagavond een “open en eerlijk gesprek” gehad met president Joe Biden, waarin ze spraken over de bezorgdheden na zijn teleurstellend debat tegen Donald Trump. Alle gouverneurs steunen hem, zeiden ze na afloop, maar ondertussen zijn er wel al zeker drie die hem expliciet oproepen om zich terug te trekken. Ook een megadonor van de Democratische partij

Lees meer »

Smeulende wrakken blijven achter: gewapende overval op geldtransport op Zuid-Italiaanse snelweg, bende gaat er met meer dan 3 miljoen vandoor

Een gewapende bende heeft donderdag op een autosnelweg bij Brindisi, een havenstad in de hak van Italië, een geldtransport overvallen. De bendeleden blokkeerden plots het verkeer in beide richtingen met brandende voertuigen en dwongen de bewakers van het transport om meer dan 3 miljoen euro af te geven, voor ze ervandoor gingen. Dat meldt het Italiaanse persbureau Ansa.

Lees meer »

Michèle George en Manon Claeys naar Paralympische Spelen

De Raad van Bestuur van het Belgian Paralympic Committee heeft de selectie van Michèle George uit Waregem en Manon Claeys uit Maldegem bevestigd voor een deelname aan de komende Paralympische Spelen in Parijs, van 28 augustus tot en met 8 september.
The post Michèle George en Manon Claeys naar Paralympische Spelen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Moeder getuigt na agressief gedrag van Waalse leerkrachten tijdens “helse” schoolreis: “Mijn dochter was voortdurend bang om iets verkeerds te doen”

De leerlingen van een lagere school in Wallonië, die niet bij naam wordt genoemd, zouden zowel fysiek als mentaal mishandeld zijn geweest door twee leerkrachten tijdens een vijfdaagse schoolreis. Het duo zou agressief gedrag hebben vertoond. Een moeder van één van de kindjes getuigt over de helse uitstap bij RTL. “Mijn dochter was voortdurend bang om iets verkeerds te doen”,

Lees meer »

Ode aan James Ensor

Kunst voert dit jaar nog meer dan anders hoogtij aan onze Kust. Niet alleen is er dit jaar een nieuwe editie van de Triënnale Beaufort waarbij je nieuwe, monumentale kunstwerken kan ontdekken, het is ook het jaar waarin Oostende James Ensor viert met een waaier aan activiteiten naar aanleiding van zijn 75ste sterfverjaardag. Zo zijn
The post Ode aan

Lees meer »

Groot waterlek aan ondergrondse hoofdleiding: zes huizen zonder water, straatvak blijft deels dicht dit weekend

Op de Zedelgemsesteenweg (N368) op de grens tussen Ichtegem en Aartrijke ontstond zaterdagochtend een groot waterlek. Het bleek om een lek op de hoofdleiding ondergronds te gaan. De straat werd een drietal uur volledig afgesloten. Om 12 uur was het lek gedicht. “Maar tijdens het weekend blijft een rijvak afgesloten”, meldt De Watergroep.
The post Groot waterlek aan ondergrondse

Lees meer »

Poepsjiek restaurant met imposante glazen koepel opent op unieke locatie in Knokke (al heeft het zelf geen toiletten)

Een glazen koepel met een architecturaal staaltje van wereldniveau: het kan wel tellen als unieke locatie voor je restaurant. Christophe Deklerck(64), die mee aan het roer staat van Hotel Memlinc in Knokke, zag daarin dé perfecte locatie voor zijn – op zijn zachtst uitgedrukt – chique nieuwe zaak. Opvallend detail: een van de meest indrukwekkende restaurants van Knokke heeft géén

Lees meer »

Allereerste Landbouwprijs voor oud-schepen Johan Vanysacker

De Landbouwraad van Langemark-Poelkapelle reikte de eerste Landbouwprijs uit aan Johan Vanysacker. De Bikschotenaar kreeg de prijs omdat hij als CD&V-schepen twintig jaar lang de belangen van de landbouw in de gemeente verdedigde.
The post Allereerste Landbouwprijs voor oud-schepen Johan Vanysacker appeared first on KW.be.

Lees meer »