Kruidvat-dieven krijgen tot meer dan 2 jaar cel: “Diefstallen in bijna elk land van Europa”

Een Roemeens koppel werd donderdag in de rechtbank van Ieper veroordeeld tot celstraffen tot 24 maand voor een reeks diefstallen in vestigingen van winkelketen Kruidvat en andere handelszaken in heel het land. “We zien zelfs diefstallen in bijna elk land van Europa.”

Van het Limburgse Beringen tot het West-Vlaamse Poperinge werden diefstallen vastgesteld in vestigingen van winkelketen Kruidvat. Twee verdachten, een koppel uit Roemenië, werden aangehouden en moesten zich in de rechtbank van Ieper ook verantwoorden voor diefstallen in vestigingen van parfumerie ICI Paris XL en andere handelszaken in ons land.

Europese feiten

Het koppel blijkt niet aan hun proefstuk toe. “Als we kijken naar het Europees strafregister, dan vallen we bijna achterover. We zien diefstallen in bijna elk land van Europa: 28 feiten in Nederland, Oostenrijk, Duitsland…”, somde de procureur op in haar de pleidooien.

De procureur vorderde effectieve celstraffen tot twee jaar. De verdediging betwistte onder meer de bewijsvoering, maar de rechtbank achtte de feiten bewezen en veroordeelde het koppel donderdagvoormiddag tot een gevangenisstraf. De man kreeg een celstraf van 26 maanden en een boete van 1.200 euro, de vrouw kreeg een celstraf van 20 maanden en een boete van 800 euro.

Vluchtgevaar

De procureur vorderde de verdere aanhouding van het koppel “omwille van het vluchtgevaar”. “Beide hebben geen gekend adres in België en hebben de Roemeense nationaliteit”, aldus de procureur, die ook nog eens verwees naar de veroordelingen in verschillende Europese landen.

Vast adres?

De advocaat van de veroordeelde man benadrukte dat zijn cliënt een vast adres heeft in Roemenië en er geen rekening hoefde gehouden te worden met “onttrekkingsgevaar”. “Ik heb er mijn kindertijd doorgebracht, er woont nog steeds familie en ik ben er nog geweest tijdens de feestdagen. Ik woon er effectief”, sprak de man tot de rechter.

“Mijn cliënte verblijft al meer dan tien jaar in Antwerpen”, pleitte de raadsman van de veroordeelde vrouw. “Tijdens het voorafgaand onderzoek heeft ze zich nooit verstopt, ook niet na een eerste aanhouding.”

Verdere aanhouding

Na het aanhoren van de pleidooien voor en tegen een verdere aanhouding verklaarde de rechter de vordering van het openbaar ministerie gegrond. “Er is geen sprake van een vaste verblijfplaats op heden in hoofde van de eerste en tweede beklaagde, en er is sprake van onttrekkingsgevaar”, aldus de rechter. “De rechtbank gelast de verdere aanhouding van beide veroordeelden.” (TP)

The post Kruidvat-dieven krijgen tot meer dan 2 jaar cel: “Diefstallen in bijna elk land van Europa” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Julie Vermeire doet oproep aan Gert Verhulst: “Als je daar voor iemand nodig hebt, bel mij”

Zondagnamiddag vond in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne de première plaats van de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’. Meer dan 25 jaar na de eerste voorstelling steekt Studio 100 deze klassieker in een nieuw jasje en dat lokte heel wat nieuwsgierige BV’s naar de rode loper. Reporter Jarne strikte er Marie Verhulst en Julie Vermeire voor een gesprek. Bekijk het

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Kremlin: geen bemiddelaarsrol voor Turkse president Erdogan in oorlog met Oekraïne

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft tegen de Russische president Vladimir Poetin gezegd dat hij wil bemiddelen in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Het Kremlin ziet dat echter niet zitten, zo meldt een woordvoerder van het Kremlin. En de Russische nucleaire waakhond Rosatom beschuldigt Kiev ervan een droneaanval te hebben uitgevoerd op een onderstation van de kerncentrale van

Lees meer »

Waarom de Britten zo boos zijn dat ze morgen voor politieke aardverschuiving zorgen: “Ze trekken hier hun eigen tanden met nijptang omdat er geen geld is”

14 jaar conservatief beleid heeft de Britten arm, ziek en boos gemaakt. En daarom gaan ze straks massaal stemmen voor oppositiepartij Labour. Volgens de laatste peilingen staat het Verenigd Koninkrijk een heuse politieke aardverschuiving te wachten. “De Britten willen verandering”, zegt correspondente Lia van Bekhoven. Maar zal die er ook komen? En is er een kans dat de Brexit wordt

Lees meer »

“Backstage moedermelk afkolven en dan zonnebrillen verkopen: pure rock-’n-roll”. Eline De Munck baat pop-upshop uit op festival

Haar eerste Rock Werchter als mama. “En dat doet iets met mij, ik heb voor het eerst de balans gevoeld tussen mama zijn en mezelf”, vertelt Eline De Munck (36). Terwijl baby Colette (bijna 4 maanden) thuis bij haar meter ligt te slapen, is mama aan het werk. Dubbele shift zelfs, want tussen het verkopen van haar limited collectie RW-zonnebrillen,

Lees meer »

Hele dorp aan Gardameer lamgelegd na virusuitbraak: honderden mensen ziek

In plaats van te genieten van een zorgeloze vakantie in Torri del Benaco aan het Gardameer in Italië zijn honderden mensen ziek geworden. Een uitbraak van het norovirus heeft het hele dorp lamgelegd. De afgelopen dagen zijn veel mensen in het ziekenhuis opgenomen die last hadden van braken, misselijkheid, buikkrampen en koorts, zo meldt ‘La Repubblica’.

Lees meer »

Mbappé en Deschamps niet gerust in Franse zege tegen Rode Duivels: “Ons niveau moet omhoog, anders gaan we naar huis”

“België is een heel sterke ploeg.” Van arrogantie of onderschatting geen sprake bij Frankrijk, daags voor de clash met de Rode Duivels. Bondscoach Didier Deschamps en sterspeler Kylian Mbappé namen het woord in Düsseldorf en stelden dat Les Bleus dringend hun niveau moeten opkrikken. “Dat we tweede werden in de groep, was een wake-up call.”

Lees meer »

Ellen (38) en Matthew (41) baten nu Gasthof Het Witte Paard uit in Oostvleteren: “Iedereen moet zich hier thuis voelen”

Sinds kort kan je weer de voeten onder tafel schuiven in Gasthof Het Witte Paard op de Markt in Oostvleteren. Dit prachtige restaurant zat al een tijdje zonder uitbating en daar is nu verandering in gekomen.
The post Ellen (38) en Matthew (41) baten nu Gasthof Het Witte Paard uit in Oostvleteren: “Iedereen moet zich hier thuis voelen” appeared

Lees meer »

“Hij is in staat van ontkenning”, zegt VS-correspondent Soenens nu president Biden alleen stap opzij wil zetten op vraag van “God de Almachtige”

De Amerikaanse president Joe Biden blijft vasthouden aan zijn kandidatuur voor het presidentschap. Ook in het eerste tv-interview sinds het belabberde debat met Trump gaf hij geen enkele indruk dat hij zal toegeven aan de toenemende druk om een stap opzij te zetten. En dat hij Trump moet laten voorgaan in de peilingen, lijkt hij niet te geloven. "Je voelt

Lees meer »

Na feiten in Oostende: trio riskeert tot zeven jaar cel voor meer dan 60 gauwdiefstallen

Drie Bulgaren – twee mannen en een vrouw – moeten zich voor de Brugse rechtbank verantwoorden voor liefst 62 gauwdiefstallen in Oostende, Brugge, Kortrijk en Leuven. Ze viseerden vooral de inhoud van de handtassen van winkelende dames. De procureur vroeg tot liefst zeven jaar effectieve celstraf. “Dergelijke feiten vormen een ware plaag”.
The post Na feiten in Oostende: trio

Lees meer »