Juwelier Yves (62) uit Ieper woont in huis met opmerkelijk verleden: “Ik wist hier totaal niets van”

Een huis met een ferme geschiedenis. Dat is het minste wat je kan zeggen over de woning op de hoek van Grote Markt met de D’hondtstraat in Ieper. Huidige bewoner en juwelier Yves Vandermarliere (62) viel bijna van zijn stoel toen hij onlangs hoorde wie er allemaal ooit nog eigenaar van het huis was. Een van de opmerkelijkste was Lambert Joseph de Stuers. Die vocht ooit mee in het leger van Napoleon, maar zwoer later trouw aan Willem I van Oranje.

Het Ieperse stadsarchief kreeg dit voorjaar een schenking door de kleinkinderen van Robert Declercq (1855-1933). Hij was na de Eerste Wereldoorlog secretaris van de Handels- en Nijverheidskamer en vanaf 1921 gemeenteraadslid in Ieper. In 1924 wordt hij tot schepen benoemd. Hij is mee verantwoordelijk voor de wederopbouw van Ieper. Nu blijkt dat die man in bezit was van belangrijke verkoop- en hypotheekaktes van twee woningen in de D’hondtstraat in Ieper. De documenten dateren van rond 1650 tot 1850 en illustreren twee eeuwen Ieperse huizengeschiedenis.

“De twee huizen waarover het gaat liggen in de D’hondtstraat vlak bij de Grote Markt”, zegt archivaris Rik Opsomer. “Een van de twee panden, het noordelijke, was bijna altijd een bakkerij, gekend als ‘de Tinnen Pot’. Het zuidelijke huis was bekend onder ‘de Gouden Schaar’. Vermoedelijk was daar ooit een kleermaker gevestigd”, vertelt stadsarchivaris Rik Opsomer. “De huizen werden in 1840 aangekocht door luitenant-kolonel Lambert Joseph de Stuers (1784-1866). Dat is een heel interessant, maar minder gekend figuur uit de Ieperse geschiedenis. Niet de eerste de beste, dat is zeker, hoewel zijn carrière nogal wat kronkels vertoont.”

Slag van Waterloo

De vader van onze officier kwam ooit in opstand tegen Jozef II en woonde in de regio van Roermond en Maastricht. Op een bepaald moment gaat Lambert bij het leger van Napoleon. Hij nam als officier deel aan de Slag van Waterloo en raakte daar, net als zijn broer trouwens, gewond. Het leverde hem wel een Legion d’Honneur op. “Maar uiteindelijk wordt hij ‘maar’ luitenant-kolonel’, terwijl zijn beide broers het tot generaal schoppen”, vertelt Rik Opsomer verder.

“Het pand is al sinds 1928 in onze familie, dus ik ken het al mijn hele leven” – Yves Vandermarliere, juwelier

“Op zoek naar een job meldt hij zich in het leger van Willem I van Oranje, koning der Nederlanden en winnaar in Waterloo. Hij wordt naar Ieper gestuurd en in 1820 vervoegt hij daar het Nederlands garnizoen. Ieper was in die tijd, in tegenstelling tot vele andere Belgische steden, heel orangistisch, voor de Hollanders. Hier trouwt de militair met een Devroe, een dame uit de betere stand. Samen met haar vestigt hij zich in de Dhondtstraat. In 1830 slaagde hij erin om samen met zijn zieke vrouw te vluchten met het vaandel van zijn regiment. Dat vaandel overhandigt hij in Den Haag aan Willem I. In 1831 slaan belgicisten zijn huis in Ieper kort en klein. Toch keert Lambert terug naar de Kattenstad, vooral omdat zijn familie er nog woont. Zijn eerste vrouw sterft en hij hertrouwt met een Vandenpeereboom, ook geen onbelangrijke naam in de Ieperse geschiedenis, net als De Stuers dat is. Opvallend is dat Lambert Joseph de Stuers, als aanhanger van het huis van Oranje, er toch in slaagt tot ridder geadeld te worden door koning Leopold I.”

Platgebombardeerd

Wanneer Lambert overlijdt, gaan zijn bezittingen in 1894 naar zijn zoon Gustave. “Door het ontbreken van latere akten is de verdere huizengeschiedenis moeilijk te achterhalen”, aldus de archivaris. “Wel weten we dat er regelmatig miserie was met een buurman, ene Peene. Dat moet een ambetante man zijn geweest, want er was wel langer twist rond een muur. Bij de dood van Gustave moet de familie Peene in bezit zijn gekomen van de twee woningen, vermoeden we. Tijdens de Eerste Wereldoorlog worden de woningen, net zoals de rest van Ieper, tot op de grond platgebombardeerd. Na de oorlog kreeg Elodie Peene de volledige hoek van de Grote Markt en de D’hondstraat in handen. Stadsarchitect Jules Coomans tekent de plannen voor een groot hoekhuis met vier verdiepingen.”

Documenten op zolder

“Wij weten niet hoe de papieren in bezit gekomen zijn van onze familie”, zeggen zussen Maria (68) en Lut (63) Declercq. “Wij hebben die documenten teruggevonden toen onze mama in 2017 is overleden. De papieren lagen op zolder en we vonden ze toen we het huis leegmaakten. We wisten van het bestaan af van de stukken, want toen we kinderen waren, toonde moeder ze ons regelmatig. We schonken ze aan het stadsarchief omdat ze daar toch in goede handen zijn. Nu ik dit allemaal hoor, waren we er ons niet bewust van dat het om zo’n belangrijke documenten gaat.”

Iemand die vol verwondering naar de verhalen over de huizen luistert, is juwelier Yves Vandermarliere (62), die al heel zijn leven in het huis op de hoek van de D’hondtstraat woont. “Het was mijn grootvader, die ook juwelier was, die zich in 1928 in Ieper vestigde”, aldus Yves. “Daarna kwam mijn vader Lucien, die door iedereen Luc werd genoemd, die op zijn beurt de zaak overliet aan mij. “Ik ken het huis dus al heel mijn leven, maar was me niet bewust van wie er hier op die plaats allemaal heeft gewoond. Het is een hele mooie geschiedenis in ieder geval.” Yves Vandermarliere baat zijn zaak nog altijd uit, maar met zijn zoon Louis is ook de vijfde generatie gegarandeerd.

The post Juwelier Yves (62) uit Ieper woont in huis met opmerkelijk verleden: “Ik wist hier totaal niets van” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Papa Andy (39), mama Kyra (33) én baby Naud zijn alle drie op dezelfde dag jarig: “Dat de kans wel héél klein zou zijn, vertelde onze gynaecoloog nog”

Toen de gynaecoloog de uitgerekende geboortedatum van hun klein spruit verklapte, gniffelden Andy en Kyra meteen naar elkaar. ‘30 juni? Een dag later op 1 juli zijn we samen jarig’, zei het koppel uit het Limburgse Lanaken. Hun stiekeme wens kwam ook nog eens uit, want maandag kwam baby Naud gezond ter wereld. “Een mooier verjaardagscadeau is er niet”, vertelt

Lees meer »

EXCLUSIEF. Fabio Jakobsen toont de littekens die het verhaal van zijn carrière vertellen: “Ik ben wel een taaie, denk ik”

“Wielrennen is geen sport voor kleinzerige mensen”, zegt Fabio Jakobsen (27). Zijn lijf is het bewijs. In Polen raakte hij tien tanden en een deel van zijn neus kwijt – hij werd voor dood opgeraapt van de straat. Op zijn knieën en armen hebben valpartijen “spoor over spoor” nagelaten. En toch gaat hij in deze Tour de France weer op

Lees meer »

Steven Van Moeffaert (KSC Blankenberge) blikt terug op mooi seizoen: “Spelers verdienen duidelijkheid”

We zagen Steven Van Moeffaert voor het laatst als speler actief in Waregem, waar KSC Blankenberge de finale van de beker van West-Vlaanderen won. Intussen was de promotie van eerste provinciale naar de nationale reeksen al afgedwongen.
The post Steven Van Moeffaert (KSC Blankenberge) blikt terug op mooi seizoen: “Spelers verdienen duidelijkheid” appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Hij eet maar één maaltijd per dag”: zijn eisen backstage en alles wat u wilt weten over Bruce Springsteens passage in België

Hij is er. Nu nog in hartje Brussel, straks op de wei van Werchter. Bruce Springsteen was even slapjes door een maagzweer en stemproblemen, maar dat zal hem niet weerhouden van een weergaloos concert én een bezoek aan zijn favoriete Belgische winkel. Wat staat er op zijn setlist? Wat op zijn bankrekening? En wat op zijn 37 bladzijdes tellende rider?

Lees meer »

“Ik zag palmbomen en dacht: dit is Parijs niet”: Jem (30) stapt zonder het te beseffen op verkeerde vlucht en eindigt in Spanje

De Britse Jem Maybank (30) uit Leeds dacht dat ze eind vorige maand op een vlucht richting Parijs stapte, maar niets bleek minder waar te zijn. Door de ‘vakantierush’ vergiste ze zich van gate, waardoor ze even later richting het Spaanse Alicante vloog. “Ik had mijn ticket aan vier personeelsleden laten zien”, klinkt het. Ik vroeg waarom mijn stoeltje op

Lees meer »

Stierenrennen in Pamplona gestart: zes gewonden

Bij de controversiële stierenrennen tijdens de San Fermin-feesten in de Noord-Spaanse stad Pamplona zijn zondag zes gewonden gevallen. Verschillende gewonden werden naar het ziekenhuis gebracht, melden de lokale medische diensten aan Spaanse media.

Lees meer »

“Bevriend met een dochter van Trump.” Wie zijn de kleinkinderen van Biden die zich nu willen mengen in de politiek?

De familie van Joe Biden moedigt hem aan om in de presidentsrace te blijven. Het is zijn campagneteam dat schuld heeft aan het desastreuze debat, zo klinkt het daar. Daarom wil minstens één kleinkind zich gaan bemoeien met die campagne. Wie zijn die jonge Bidens? Opvallend: er kwam er vorig jaar nog eentje bij. Niet omdat het toen het levenslicht

Lees meer »