Jonathan (33) moet Wevelgemse jeugd in kaart brengen: “Geschrokken dat ook hier zo veel problematieken aanwezig zijn”

Veel te doen voor de jeugd in Wevelgem, maar niet voor alle jongeren. Maar welke jongeren zijn dat? En hoe bereik je ze? En hoe betrek je ze in de maatschappij? Vragen waarop het gemeentebestuur eind dit jaar antwoord hoopt te vinden. Het doet daarvoor beroep op Jonathan Eggermont (33). “Mijn job? Vooral luisteren.”

“En zeggen dat ik eigenlijk solliciteerde voor een job als medewerker in de bibliotheek van Wevelgem”, lacht Jonathan Eggermont. Na zeven jaar de straten van Menen te hebben afgedweild als jeugdopbouwwerker én een jaar als beleidsmedewerker bij Uit de Marge, wou de Gullegemnaar andere oorden opzoeken.

Met zijn profiel en ervaring zag het gemeentebestuur echter een andere bestemming voor Jonathan. “Eerst en vooral de jongeren in kaart brengen en op basis van mijn bevindingen tegen eind dit jaar beleidsaanbevelingen formuleren”, vat hij kort samen.

Luisteren

Al enkele weken schuimt Jonathan straten en pleintjes af. “Observeren, contact leggen, babbelen. Maar mijn job, dat is vooral luisteren naar de jongeren. Het gaat om jongens en meisjes die geen aansluiting vinden in de reguliere jeugdbewegingen en sportclubs. Ze voelen er zich niet thuis, of er is de verplichting wekelijks te gaan of de financiële drempel, noem maar op.”

Kwetsbare jongeren, zouden we schrijven. “Maar dat woord hoor ik niet graag. Je duwt jongeren in een hokje en kleeft er een stempel op. Het zijn gewoon jongeren die zich begeven in de publieke ruimte en die ook op zoek zijn naar een bepaalde structuur. Zij hebben ook goesting om iets te doen, maar er is geen aanbod op hun maat.”

Net als dat in Menen ook het geval was. “In Menen was dat een evidentie, hier zitten die jongeren meer onder de radar. Ik ben toch wel geschrokken dat ook hier zoveel problematieken aanwezig zijn.”

Jonathan vertrekt vanuit het positieve en start zijn verhaal nog voor er eventuele problemen zich voordoen. “Dat is iets anders dan wanneer de politie, het CLB of OCMW aan de beurt zijn. We moeten tieners een plek geven waar ze kunnen praten. Vaak worden ze ook scheef bekeken als ze samenkomen.”

Vertrouwenspersoon

Intussen organiseerde hij ook al een voetbaltornooitje om de jongeren te leren kennen en is er op woensdag JC ChillSpot aan het jeugdhuis. “Het is een middel om te horen wat er leeft en waar de jongeren wakker van liggen. In reguliere verenigingen worden waarden en normen meegegeven, in de publieke ruimte geldt de wet van de luidste roeper en diens normenkader is niet altijd het juiste.”

De Gullegemnaar treedt daarin op als vertrouwenspersoon. Dreadlocks, petje nonchalant achterstevoren op het hoofd, losse trainingsbroek – hij is ook niet de alledaagse ambtenaar. “Het zorgt er wel voor dat ik wat anders overkom, maar ze testen me ook hoor.” (JDr)

The post Jonathan (33) moet Wevelgemse jeugd in kaart brengen: “Geschrokken dat ook hier zo veel problematieken aanwezig zijn” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Nederlandse ministers mogen pas eed afleggen na screening door Staatsveiligheid: waarom gebeurt dat niet bij ons?

Vandaag worden in Nederland de ‘bewindspersonen van de regering beëdigd’. De kandidaat-ministers die straks de eed zullen afleggen, zijn vooraf gescreend door Staatsveiligheid. Eén kandidaat-minister werd op basis van die screening zelfs geweerd. In ons land wordt vreemd genoeg niet nagegaan of kandidaat-ministers en staatssecretarissen integer en betrouwbaar zijn. Ook niet als die kandidaten straks toegang krijgen tot gevoelige informatie.

Lees meer »

Amadou Onana en Orel Mangala leggen op sociale media EK neer: “Wreed, maar we hebben hart en ziel in de strijd gegooid”

Einde verhaal voor de Rode Duivels op dit EK. Een zure nederlaag tegen Frankrijk als eindstation. En dus zijn de Belgen intussen huiswaarts gekeerd. Tijd voor vakantie, tijd voor bezinning. “We komen sterker terug”, legde Amadou Onana het teleurstellende EK neer. Mangala, zijn ploegmaat op het middenveld, vulde aan: “We willen jullie trots maken en ik heb er alle vertrouwen

Lees meer »

“Iedere andere Democraat kan winnen van Trump.” Waarom Joe Biden nu écht onverkiesbaar wordt

De kans dat Joe Biden uit de presidentsrace verdwijnt, wordt eerder onder- dan overschat. Dat zegt Nate Silver, één van de befaamdste Amerikaanse voorspellers. Of hij opstapt, blijft voorlopig koffiedik kijken. “Maar hij is nu definitief voorbij het point of no return”, legt onze buitenlandjournalist Guy Van Vlierden uit. “Hij kan alleen nog opgeven of verliezen.” Waarom zou dat plots

Lees meer »

Effectieve renovatie Plaatsmolen in Pittem kan binnenkort starten: “We zitten op schema voor november 2025”

De voorbereidende werken voor de renovatie van de Plaatsmolen in Pittem, die in november van start gingen, werden in februari alweer stilgelegd door een gebrek aan materialen. Volgens cultuur- en erfgoedschepen Heidi Lievrouw (CD&V) zal de molenbouwer binnenkort echter de effectieve werken opstarten en dus blijft de deadline van november 2025 haalbaar.
The post Effectieve renovatie Plaatsmolen in Pittem

Lees meer »

KIJK. “Dit is onmenselijk”: youtuber IShowSpeed aangevallen in Noorwegen, fans trekken zijn haar uit en gooien met urine

De 19-jarige youtuber IShowSpeed, wiens echte naam Darren Watkins Jr. is, is woensdag in Oslo aangevallen op straat. Een grote menigte stond hem buiten een souvenirwinkel op te wachten. Toen hij naar de auto probeerde te lopen, werd er plotseling aan zijn haar getrokken en sprong een fan bovenop hem. Daarnaast kreeg hij ook urine over zich heen. Watkins noemt

Lees meer »

Brigitte (54) en zoon Alex (22) openen nieuwe bakkerij op de Hille in Wingene: “Dit is altijd onze droom geweest”

Terwijl overal in Vlaanderen de bakkers verdwijnen, komt er op de Hille in Zwevezele (Wingene) net een nieuwe bakker bij. Brigitte Croenen (54) en haar zoon Alex Dewilde (22) openen in oktober de deuren van hun nieuwe winkel B&A Desserts, nadat ze eerder al een atelier openden in Beernem. Vanaf vrijdag 5 juli kan je er terecht voor ambachtelijk ijs

Lees meer »

Huiveringwekkende beelden tonen hoe haaien bloedende vrouw ‘stalken’ na aanval voor Amerikaanse kust

Tijdens de nationale feestdag in de Verenigde Staten speelde zich donderdag een huiveringwekkende situatie af. Vier strandgangers die voor de kust van South Padre Island in Texas aan het zwemmen waren, werden aangevallen door haaien. Twee van hen raakten zwaargewond en twee anderen konden nog op tijd uit het water springen. Op sociale media gaan beelden rond van de twee

Lees meer »