“Je krijgt de Barakken niet klein”: onderneemster Marie Anne ijvert voor heropleving van ‘haar’ buurt

Marie Anne Vervisch (66) is gepokt en gemazeld in de handel in de Barakken in Menen. Nu ziet ze haar geliefde buurt teloorgaan en daarom trekt ze aan de alarmbel. Ze spreekt vol lof over de unieke site, maar ziet het enkel achteruitgaan. “Er gebeurt niks en dat wil ik aankaarten.”

Het was alweer een kaakslag toen de Vlaamse Waterweg onlangs aankondigde dat de Leiewerken pas van start gaan wanneer de beroepsprocedure tegen de vergunning van de baan is. Nog altijd geen nieuwe brug in het centrum van Menen. Marie Anne Vervisch (66) ziet het met lede ogen aan.

Ze kende de gouden tijden van de Barakken met haar snoepwinkel, die intussen in handen is van haar zoon Jonah. Op zon- en feestdagen was het over de koppen lopen in de Rijselstraat, waar winkels en horecazaken floreerden.

Potentieel

“Het is dan ook een straat met een enorm potentieel”, vertelt Marie Anne, die haar liefde voor het winkelgebied niet kan verbergen. “Je hebt kledingwinkels, maar ook een slager, chocolatier, bakker, tattooshop, snoepwinkel, noem maar op. Nergens vind je zo’n diversiteit. Als je komt voor één zaak, ga je gauw een andere binnen. Dat is uniek.”

“De bedoeling blijft om de straat aan te pakken, ook buiten de zone van de Leiewerken” – Schepen van Ondernemen en Toerisme Virginie Breye (N-VA)

Haar hart dat klopt voor de Barakken bloedt nu. En daar zitten de Leiewerken voor een groot deel tussen. Leegstand, kapotte ramen en onkruid kenmerken de straat, vooral aan de panden die onteigend werden door de Vlaamse Waterweg. “Het zorgt ervoor dat winkels niet meer verhuurd geraken”, zegt Marie Anne, die zelf ook enkele panden verhuurt. “Als je een grote keten op bezoek laat komen, haken ze af wanneer ze de straat eens zijn doorgelopen. Je pand blijft leegstaan en daar betaal je taksen voor. Plus, die panden verminderen in waarde.”

Marie Anne hoopt dan ook dat de stad inspanningen levert om van de Barakken weer de mooie winkelstraat van weleer te maken. “De Barakken zijn niet klein te krijgen, maar ze doen wel hun best om het te laten doodbloeden. Gelukkig zijn er nog de rasechte ondernemers die blijven investeren.”

Hoop

Schepen van Ondernemen en Toerisme Virginie Breye (N-VA), zelf ook onderneemster in de Barakken, erkent het probleem. “Maar we kunnen enkel wachten op de nieuwe Leiebrug”, meent ze. Als schepen kan ze weinig ondernemen. “De bedoeling blijft om de straat aan te pakken, ook buiten de zone van de Leiewerken. We kunnen wel geen beloftes maken, als we niet weten of we die kunnen nakomen. We leven nu op hoop.”

Ook bij de Vlaamse Waterweg zijn ze zich bewust van het probleem. “Wij willen niks liever dan er een mooie site van maken, maar we moeten de procedure afwachten”, zegt woordvoerder Geert Weymeis. “We bekijken nu wel om een snoeironde in te leggen voor het onkruid en om de panden schoon te maken. Door de beroepsprocedure zijn we nu eenmaal geconfronteerd met extra uitdagingen.”

Financiële inspanning

Naast het snoeien en schoonmaken, wordt ook gewerkt aan een tijdelijke invulling. Daar werd al over gebrainstormd binnen de stad. “Bedoeling is dat wij de voorstellen maximaal ondersteunen en daar ook een financiële inspanning tegenover zetten”, aldus Weymeis. (Joerie Dewagenaere)

The post “Je krijgt de Barakken niet klein”: onderneemster Marie Anne ijvert voor heropleving van ‘haar’ buurt is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Sportweekend bij zomerbar Barra Dentra

Barra Dentra, de kindvriendelijke zomerbar op het einde van de Graaf Karel de Goedelaan (waar de extra kermislocatie werd ingericht voor de Paasfoor), vertoont de sportzomer op groot scherm. Met dit weekend kwartfinales EK en Tour de France.
The post Sportweekend bij zomerbar Barra Dentra appeared first on KW.be.

Lees meer »

Viervoeters krijgen diploma als blindengeleidehond: “Apple is een fantastische hond”

In het opleidingscentrum van de vzw Vrienden der Blinden in Koksijde studeerden 8 blindengeleidehonden af na een intensieve opleiding. Met hun diploma op zak (of tussen de poten) zijn ze helemaal klaar om hun nieuwe baasje met een visuele beperking elke dag bij te staan.
The post Viervoeters krijgen diploma als blindengeleidehond: “Apple is een fantastische hond” appeared first

Lees meer »

Drie nieuwe fietsroutes langs historische locaties in Maldegem

In samenwerking met de gemeente werkte Maldegemnaar Robin Van Kerschaver drie nieuwe fietsroutes uit, die fietsers langs historische locaties op Maldegems grondgebied loodsen. Elke route start aan het Sint-Annazwembad in de Gidsenlaan en is 40 kilometer lang.
The post Drie nieuwe fietsroutes langs historische locaties in Maldegem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nieuwpoort opent zomer met nieuw openlucht cultuurfestival Langs de Promenade

Tijdens het weekend van 5, 6 en 7 juli pakt Nieuwpoort uit met het gloednieuw cultuurfestival Langs de Promenade. De driedaagse seizoensopener staat garant voor een plejade aan acrobatie, dans, straattheater, kinderanimatie, circus en muziek. Het evenement vindt plaats langs de Havengeulpromenade, die in 2024 exact twintig jaar bestaat.
The post Nieuwpoort opent zomer met nieuw openlucht cultuurfestival Langs

Lees meer »

Grote Markt in Lier krijgt nieuwe ledverlichting die van kleur kan veranderen: “Zal er een stuk frisser uitzien”

De Grote Markt in Lier krijgt volledig nieuwe verlichting. Onder andere de lichten aan de gevels van het stadhuis en de straatverlichting, worden vervangen door ledlampen die van kleur kunnen veranderen. "Zo willen we energie besparen, maar het esthetische is zeker ook van belang", klinkt het bij de stad. Tegen 2030 moet alle openbare verlichting werken op ledlampen.

Lees meer »

Pop-upzomerbar van Landelijke Gilde en Ferm zet zomer goed in

Met veel enthousiasme slaan de Landelijke Gilde Wingene en Ferm Wingene binnenkort de handen in elkaar voor een nieuw initiatief: een pop-up-zomerbar. Op 5, 6 en 7 juli is iedereen van harte welkom om met spijs en drank te genieten van dit gezellige initiatief.
The post Pop-upzomerbar van Landelijke Gilde en Ferm zet zomer goed in appeared first on

Lees meer »

Speed pedelecs verboden op De Groene 62 in Torhout

Het provinciebestuur is een hoffelijkheidscampagne gestart langs de oude spoorwegverbindingen die omgevormd zijn tot waardevolle, recreatieve, groene assen. Zo onder meer langs De Groene 62, die Torhout met Oostende verbindt.
The post Speed pedelecs verboden op De Groene 62 in Torhout appeared first on KW.be.

Lees meer »

“De tijd van de ultragoedkope Chinese spullen is straks voorbij. En maar goed ook”

Eindelijk lijkt Europa een versnelling hoger te schakelen tegen de dumpingpraktijken van Chinese webwinkels als Shein, Temu en Alibaba. Een beetje economisch protectionisme kunnen we alleen maar toejuichen. Al moeten wij, de consumenten, wel beseffen dat de redding van onze Europese economie met een prijs komt. Letterlijk zelfs. De tijd van de ultragoedkope spullen zal straks voorbij zijn. En maar

Lees meer »

Julie Vanloo verliest met Washington tegen Las Vegas in WNBA

De Washington Mystics hebben zaterdag (lokale tijd) in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie voor vrouwen WNBA een 88-77 nederlaag geleden tegen de Las Vegas Aces. Julie Vanloo was in het verliezende kamp in dertig speelminuten wel goed voor acht punten en evenveel assists.
The post Julie Vanloo verliest met Washington tegen Las Vegas in WNBA appeared first on KW.be.

Lees meer »

Twee Belgen die verdacht worden van moord op Vlaams koppel op Tenerife, verzetten zich niet langer tegen uitlevering aan Spanje

De twee Belgische verdachten, Michael A. (44) en zijn zoon Lucas A. (23), verzetten zich volgens hun advocaten niet langer tegen een uitlevering aan Spanje. Dat bericht ‘La Dernière Heure’. Spanje vraagt de uitlevering in het kader van het onderzoek naar de verdwijning van Marc Olbrechts (71) en de dood van Laura Trappeniers (67) op het Spaanse eiland Tenerife.

Lees meer »

Waarom is Beryl een ‘historische’ orkaan volgens wetenschappers? “Zulke krachtige exemplaren zie je nu normaal niet”

Meteorologen kijken vol verbazing toe naar orkaan Beryl in de Atlantische Oceaan, die ze nu al een ‘historische’ orkaan noemen. Beryl brak dan ook in een mum van tijd heel wat records. Maar hoe uitzonderlijk is deze orkaan écht? Waarom is de orkaan zo krachtig kunnen worden? En wat belooft dit voor de rest van het orkaanseizoen? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters

Lees meer »