Gemeentebestuur legt fiberwerken in Wevelgem tijdelijk stil: “Pas als we groen licht geven, mogen nieuwe sleufwerken opgestart worden”

Er komt geen einde aan in Wevelgem. Voetpad na voetpad wordt in opdracht van Proximus opengegooid om er een fiber kabel te leggen. Vaak blijven die voetpaden lang open liggen, in veel gevallen is de herstelling bovendien niet naar behoren uitgevoerd. Daarom heeft het gemeentebestuur beslist dat er voorlopig geen nieuwe sleufwerken mogen starten in de gemeente. Eerst moeten alle voetpaden worden hersteld.

Net zoals overal in Vlaanderen worden ook in Wevelgem fibernetwerken ondergronds aangelegd. Proximus staat in Wevelgem in voor het aanbrengen van de kabels onder de voetpaden. Met een aansluiting op zo’n fibernetwerk kunnen gebruikers snel en haast onbeperkt op het internet. Die werken zorgen echter ook voor overlast: de voetpaden liggen lange tijd open, ook als er weken geen activiteit is. Wat leidt tot ergernis voor vele inwoners. Daarom begon de gemeente een lijst bij te houden van dergelijke meldingen. Het betreft vooral klachten waar het voetpadherstel niet – of niet naar behoren – gebeurde. Die lijst werd ook meegenomen naar het tweewekelijks overleg met de aannemer van Proximus.

Stop

“Helaas moet de gemeente vaststellen dat, ondanks haar vele pogingen om de fiberleverancier te informeren over de onvoldoende afgewerkte locaties, dezelfde plaatsen terug blijven komen op deze lijsten”, zegt Stijn Tant, schepen van Openbare Werken. “Wij volgen de problemen al een tijdlang van dichtbij op, maar ondanks de vele vergaderingen merken we geen verbetering.”

Hoog tijd dus om in te grijpen. Voetpaden worden hersteld met gebrekkige materialen, worden niet of te laat dichtgemaakt en waar groenzones opengemaakt werden, wordt het gras niet of laattijdig heringezaaid. Blijkbaar is de maat nu vol voor het Wevelgems gemeentebestuur. Daarom mag Proximus voorlopig geen nieuwe sleufwerken beginnen in de gemeente. Er staan nochtans nog voor 2,8 km werken op de planning.

Een zomer zonder werken

“De fibermaatschappijen moeten zelf hun verantwoordelijkheid opnemen. Ze krijgen van de gemeente een lijst met meldingen van inwoners, maar moeten daarnaast ook zelf alle locaties afstappen waar ze de voorbije maanden fiberwerkzaamheden uitvoerden”, verduidelijkt Stijn Tant. “Er zijn immers ook inwoners die al wekenlang het onafgewerkte voetpad tolereren, maar hiervan nog geen melding maakten. De lopende sleufwerken moeten intussen wel afgewerkt worden, dit zal nog tot aan het bouwverlof het geval zijn.”

Proximus krijgt tot eind augustus de tijd om alle gebrekkig uitgevoerde werken recht te zetten. “Daarna zullen we zelf alle locaties gaan controleren. Pas wanneer wij groen licht geven, mogen nieuwe sleufwerken opgestart worden”, besluit schepen Tant.

Wie zelf last ondervindt van gebrekkig uitgevoerde werken, kan dit melden op [email protected].

The post Gemeentebestuur legt fiberwerken in Wevelgem tijdelijk stil: “Pas als we groen licht geven, mogen nieuwe sleufwerken opgestart worden” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Ik hou van Eddy! Een record is maar een nummer”: Cavendish boekt historische Tour-zege en steekt Merckx voorbij

Mark Cavendish (39) heeft na lang wachten zijn 35e Tour-overwinning beet. Hij reed overtuigend naar de zege na andermaal een valpartij, waar Mads Pedersen bij betrokken was. Door deze zege steekt hij Eddy Merckx voorbij en wordt hij alleen recordhouder. Na de finish had Cavendish ook een boodschap voor ‘De Kannibaal’: “Eddy Merckx blijft voor altijd Eddy Merckx. Het is

Lees meer »