Filou Oostende bereidt zich voor op nieuwe seizoen: “Met creativiteit en continuïteit strijden voor Fantastic 14”

Enkele weken na een nieuwe landstitel – de dertiende op rij, meteen de 25ste op het palmares van BCO – bereidt ‘s lands meest gelauwerde basketclub ooit zich al voor op een nieuw topseizoen in Oostende.

“Onder de slagen ‘Fantastic 14’ zullen we alles doen om opnieuw te strijden voor een landstitel”, verklapt CEO Jurgen Vanpraet de hashtag van de Filous in de komende campagne. “Makkelijk zal dit niet worden. Hoe langer deze unieke rij titels duurt, des te dichter het einde van de reeks nadert. Antwerp Giants toont flink wat ambities met een verhoogd budget. Maar in het verleden is al gebleken dat dit geen garanties zijn. Creativiteit en continuïteit zijn dan ook onze sleutelwoorden om seizoen 2024-2025 aan te vatten.”

3.250 supporters als seizoensgemiddelde

“Het aantal abonnees en seathouders zit voor het derde jaar op rij in de lift. Ook de belangstelling bij lokale en regionale sponsors in onze businessclub is gegroeid. Daarvan maken we een prioriteit. Basketball is hot. Het is aan ons om te bewijzen dat deze sport naast de Cats en de NBA-Belgen ook super aantrekkelijk is in de eigen competitie. Met een gemiddelde van 3.250 supporters bij thuismatchen in Oostende timmeren we verder aan de weg.”

“Dat het woordje FAN dit seizoen in onze slogan voorkomt, is helemaal geen toeval. Onze fans in Oostende maar ook op verplaatsing maken vaak mee het verschil. Dat we de titelmatch met 650 Oostende-fans konden vieren in en tegen Antwerp, was dan ook een uniek gegeven. Nooit was onze yellow wall zo talrijk op verplaatsing aanwezig!”

Goede organisatie

Filou Oostende speelt voor het negende seizoen op rij minstens de poulefase van de Basketball Champions League. “Samen met Tenerife en AEK Athene zijn we de enige van 165 deelnemende ploegen die daarin slaagden. Dit unieke gegeven mogen we best koesteren. Je merkt bij een loting ook het respect van anderen voor onze clubs. We hebben een reputatie opgebouwd van een goed georganiseerde club die talenten uit de USA binnenbrengt”, zegt Vanpraet.

Filou Oostende is een springplank geworden voor talenten die het om één of andere redenen net niet maken tot in de NBA en daarna via een jaar Oostendse ervaring elders in Europa hun plaats vinden. Dat spelers zoals Jantunen en Randolph, drie seizoenen geleden nog actief in Oostende, nu te bewonderen zijn in de Euroleague is heel knap.”

Geduld en vertrouwen

“Je kunt het spijtig vinden dat we elk jaar op zoek moeten naar een nieuwe Jefferson, maar dat is gewoon ons sportief en economisch model. Het vraagt wat geduld van de supporters maar er is veel vertrouwen dat het elk jaar weer goed komt. Uiteraard is het dan aan onze coach om telkens dat huzarenstukje te herhalen. Nieuwe spelers doet coach Gjergja in de loop van het seizoen naadloos opgaan in de stevige ruggengraat aan blijvende Belgische spelers.”

Dat Dario Djergja daarin elk jaar slaagt, blijft te vaak onderbelicht in ons land. “Met Luik en Antwerp Giants waren er dit jaar twee clubs met minstens dezelfde financiële mogelijkheden. Het is dus niet alleen wat je ter beschikking hebt, het is ook wat een coach ermee doet. Dankzij een sterke medische omkadering en uitstekende accommodatie probeert Filou Oostende zo goed mogelijke omstandigheden te creëren voor de spelers. Ook voor jeugdig talent zoals afgelopen seizoen met Joppe Mennes, Matteo Verstraete en Xander Pintelon.

Weliswaar heeft Pintelon zijn nog doorlopend contract opgezegd. Wellicht trekt hij naar Charleroi. “Het doet altijd pijn om een talent te zien vertrekken, zeker na alle energie die in de opleiding is gestopt”, reageert Vanpraet. “Als dat de keuze is van de speler en zijn entourage, moeten we dat respecteren. Er was een afkoopsom voorzien in zijn contract en daarvan heeft hij gebruik gemaakt”.

Drie centers blijven

“Door de Belgische ruggengraat van de ploeg te behouden, opteren we voor stabiliteit en continuïteit. Met kapitein Pierre-Antoine Gillet blijft de beste Belgische speler in de competitie. De drie centers Tass-Buysschaert-Bratanovic behouden hun plaatsen in de kern, evenals de stilaan ouwe getrouwe Simon Buysse. Jong talent Noah Meeusen (18) komt over van Leuven en krijgt op de guardpositie onder andere concurrentie van opkomend talent Corentin Efono (17). Uiteraard komt er nog flink wat versterking op tal van posities. Dat zal de komende weken duidelijk worden maar onze scoutingsgroep en sportief verantwoordelijken laten zich daar nooit in opjagen door al te snel te beslissen”, merkt Jurgen Vanpraet op. De ploeg komt reeds bijeen op 1 augustus. Net zoals vorige jaren is een achtdaagse stage voorzien in het Kroatische Zadar, thuisstad van coach Dario Djergja.

Filou Oostende organiseert zijn fandag zondag 1 september. Dan wordt de volledige ploeg voorgesteld aan de supporters en is er een gratis match tegen de Surrey Scorchers (Verenigd Koninkrijk) om 15 uur. Diezelfde dag is er ook een BBQ voor de supporters en de voorstelling van de Coretec Basketball Academy Oostende met de U14, U16, U18 en U21.

The post Filou Oostende bereidt zich voor op nieuwe seizoen: “Met creativiteit en continuïteit strijden voor Fantastic 14” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Broers Michel en Francis De Buck vieren 75 jaar ijssalon Au Pingouin

Feest in de Kerkstraat 33: het ijssalon van de gebroeders De Buck bestaat dit jaar liefst vijfenzeventig jaar en dat vieren ze samen met de klant. Een ‘golden ticket’ betekent een jaar lang gratis wafels smullen.
The post Broers Michel en Francis De Buck vieren 75 jaar ijssalon Au Pingouin appeared first on KW.be.

Lees meer »

Billboard Series maakt plaats voor nieuwe banner in functie van Triënnale Kortrijk

Naar aanleiding van de Triënnale Kortrijk, verscheen bij de Budabrug een nieuwe banner van 50 m². Dit keer niet uit de Billboard Series, maar een kunstwerk van Felix Gonzalez-Torres. Tijdens After Paradise kan je “Untitled” (Strange Bird) uit 1993 zien, geïnstalleerd op zes reclamebordlocaties op diverse locaties in Kortrijk.
The post Billboard Series maakt plaats voor nieuwe banner in

Lees meer »

Jennifer (27) personaliseert bij Lalou je geschenk: “De mogelijkheden zijn eindeloos”

Een gepersonaliseerde toets geven aan een geschenkje, doop-, communie- of huwelijksaandenken? Bij Lalou zit je goed. Sinds kort kun je bij Jennifer Lagaisse (27) terecht voor professionele begeleiding bij al je gelegenheidsgeschenken, geschenkmanden, geboorte- en communiekaartjes, snoeptaarten en decoratiestukken.
The post Jennifer (27) personaliseert bij Lalou je geschenk: “De mogelijkheden zijn eindeloos” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Biden in eerste tv-interview sinds rampzalig verlopen debat: “Ik was uitgeput en voelde me verschrikkelijk”

De Amerikaanse president Joe Biden heeft in zijn eerste televisie-interview na zijn zwakke optreden tijdens het debat met Donald Trump op 27 juni aangegeven dat hij ziek was tijdens dat debat. “Ik voelde me verschrikkelijk”, zei Biden in gesprek met zender ‘ABC’. Hij noemde het “een slechte episode” en suggereerde daarmee dat het een eenmalig incident zou zijn geweest.

Lees meer »

Voortaan toegangsprijs voor wandeling naar de top van de Japanse Mount Fuji

Venetië lijkt een trendsetter met de invoering van een toegangsticket voor toeristen. Wie de Mount Fuji in Japan wil beklimmen via het populaire wandelpad Yoshida Trail, zal daar voortaan 11,5 euro voor over moeten hebben. Bovendien mogen er maximaal 4.000 klimmers per dag de berg op. Dat meldt CNN. Met deze maatregelen wil Japan de overbevolking op het Japanse icoon

Lees meer »

Directeur Maxim Esprit waagt de sprong naar Prizma Campus VTI: “De laatste weken ging ik in elke klas van de school een uitdaging aan”

Directeur Maxim Esprit van Prizma Basisschool Heilige Familie heeft er drukke laatste weken opzitten. Hij sloot het schooljaar af op de lagere school en start binnenkort met een nieuwe uitdaging in Prizma Campus VTI.
The post Directeur Maxim Esprit waagt de sprong naar Prizma Campus VTI: “De laatste weken ging ik in elke klas van de school een uitdaging

Lees meer »

Izegemse zangeres Katrien Van Opstal trouwde met…. zichzelf: “Zondag feest met vrienden en familie”

Om een relatiebreuk te verwerken en te bevestigen dat ze graag zichzelf ziet, besloot Katrien Van Opstal met zichzelf te trouwen. Vorige week vond in haar woonplaats Nazareth het burgerlijk huwelijk plaats, zondag geeft Katrien voor vrienden en familie haar trouwfeest
The post Izegemse zangeres Katrien Van Opstal trouwde met…. zichzelf: “Zondag feest met vrienden en familie” appeared first

Lees meer »