Familie gaat in cassatieberoep tegen vrijspraak duikongeval: “We willen gerechtigheid”

Op 15 september 2019 stierven Torhoutenaar Kurt Huberecht en zijn vriendin Nathalie Fiers tijdens een duikongeval in zee. Duikinstructeur R.C. zou fouten hebben gemaakt, maar werd toch door het Hof van Beroep vrijgesproken. De familie van Kurt en Nathalie tekent nu cassatieberoep tegen die vrijspraak aan.

Er komt voorlopig dus geen einde aan de juridische procedure inzake de fatale duik. De advocaten van de familie bereiden een stevig dossier voor om bij het Hof van Cassatie hun slag thuis te halen.

Verantwoordelijkheid opnemen

Het Hof van Cassatie spreekt zich niet uit over de feiten, maar oordeelt over de wettigheid van de genomen rechterlijke beslissingen. Het Hof gaat na of een uitgesproken vonnis de wet schendt of een rechtsregel miskent.

In eerste instantie werd R.C. (61) veroordeeld tot drie maanden cel met uitstel, maar de man ging tegen die straf in beroep. Met succes, want recent sprak het Hof van Beroep hem vrij. “Aangezien er niet met zekerheid vastgesteld kan worden wat er zich bij het duikongeval precies heeft voorgedaan, kan er evenmin vastgesteld worden welke fouten de beklaagde gemaakt zou hebben”, luidde het. “Duiken is nu eenmaal een risicosport, waarbij trieste ongevallen met dramatische afloop jammer genoeg mogelijk zijn.”

“Dat was een klap in ons gezicht”, aldus Annita Coolman (79) uit Torhout, de moeder van de betreurde Kurt Huberecht. “Ik wil gerechtigheid, vooral voor Kurts enige zoon Arnaud (14), over wie ik mij als pleegouder ontferm. Het is ongehoord dat R.C. zijn verantwoordelijkheid ontloopt. In maart 2023 werd hij veroordeeld voor de onopzettelijke dood van mijn zoon en diens vriendin. Hij had zich daarbij moeten neerleggen.”

Een fatale beslissing

Straks dateren de feiten al van vijf jaar geleden. Op zondag 15 september 2019 ondernamen Kurt Huberecht (53) en Nathalie Fiers (36) een duikexcursie naar de Noordzee onder de leiding van de hun bevriende duikinstructeur R.C. De man had Kurt opgeleid en Nathalie volgde lessen bij hem. Ze zouden vanuit Nieuwpoort de zee ingaan, maar omdat ze te laat vertrokken waren, koos R.C. in laatste instantie om naar een ander gezonken wrak te duiken. Een fatale beslissing, zo zou blijken. En volgens de familie is dat niet de enige fout die hij maakte.

The post Familie gaat in cassatieberoep tegen vrijspraak duikongeval: “We willen gerechtigheid” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kleinzoon van oprichter Van Hool vangt bot bij de rechter: Zuid-Afrikaans bedrijf mag trailerdivisie overnemen

Slecht nieuws voor Marc Van Hool, kleinzoon van de oprichter van de failliete busbouwer Van Hool. Hij zal de trailerdivisie van het bedrijf van zijn grootvader Bernard niet kunnen overnemen. Het derdenverzet dat hij met een investeringsfonds instelde tegen de curatoren van de failliete busbouwer is onontvankelijk verklaard, meldt de Antwerpse ondernemingsrechtbank maandag.

Lees meer »

1000-soortenweekend: geslaagd met grote onderscheiding

Op de achtste editie van het 1.000-soortenweekend in het West-Vlaamse Hart hebben natuurliefhebbers maar liefst 1.285 soorten wilde planten en dieren in Ingelmunster en Izegem geregistreerd.
The post 1000-soortenweekend: geslaagd met grote onderscheiding appeared first on KW.be.

Lees meer »

LG en Ferm Pittem belonen hun mantelzorgers

Naar aanleiding van de Dag van de Mantelzorg zetten de besturen van Ferm en Landelijke Gilde van Egem hun leden, die zelf de zorg voor een familielid of vriend op zich genomen hebben, in de bloemetjes.
The post LG en Ferm Pittem belonen hun mantelzorgers appeared first on KW.be.

Lees meer »

Langemarkenaar Jeroen Caron wint ADC Benelux Trophy

Langemarkenaar Jeroen Caron won zaterdag in Breda de eerste editie van de ADC (Amateur Darts Circuit) Benelux Trophy. In de finale versloeg hij de Nederlander Nick Crouwel met 5-2.
The post Langemarkenaar Jeroen Caron wint ADC Benelux Trophy appeared first on KW.be.

Lees meer »

Jan (77) uit Heverlee betaalt plots 4 keer meer voor water door probleem met digitale meter: “Als het opgelost is, trakteer ik, en niet met water!”

Jan Geuns uit Heverlee en zijn vrouw hebben een afrekening gekregen van De Watergroep die maar liefst 4 keer hoger is dan normaal. Het koppel moet bijna 1.400 euro betalen, omdat hun digitale meter over een periode van 8 maanden een verbruik registreerde van 888 liter per dag. De Watergroep zal nog deze week onderzoeken wat er aan de hand

Lees meer »

Leiebrug in Wervik is door EK-match van Rode Duivels tegen Frankrijk afgesloten met bloembakken: “Hopelijk gooien ze niet met bloemen”

De Leiebrug tussen Wervik en Wervicq-Sud werd enkele minuten voor 17 uur afgesloten, uitgezonderd voor fietsers en voetgangers. De stadsdiensten kwamen enkele rijen houten bloembakken plaatsen. Naar aanleiding van België-Frankrijk op het EK voetbal in Duitsland wordt niks aan het toeval overgelaten om de veiligheid aan weerszijden van de grens te garanderen.
The post Leiebrug in Wervik is door

Lees meer »

KIJK. “Dit is onmenselijk”: youtuber IShowSpeed aangevallen in Noorwegen, fans trekken zijn haar uit en gooien met urine

De 19-jarige youtuber IShowSpeed, wiens echte naam Darren Watkins Jr. is, is woensdag in Oslo aangevallen op straat. Een grote menigte stond hem buiten een souvenirwinkel op te wachten. Toen hij naar de auto probeerde te lopen, werd er plotseling aan zijn haar getrokken en sprong een fan bovenop hem. Daarnaast kreeg hij ook urine over zich heen. Watkins noemt

Lees meer »