“Een uitermate harde en onredelijke uitspraak”: burgemeester Ward Vergote reageert op vijf maanden schorsing

Burgemeester Ward Vergote (Visie) reageert ongemeen hard op de vijf maanden schorsing die is opgelegd door Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten (Open Vld). Vergote keerde haar partij enkele jaren geleden de rug toe en het is zeer de vraag of dit nu al dan niet heeft meegespeeld.

“Ik ervaar deze schorsing als een uitermate harde en onredelijke uitspraak van de minister die, na verschillende verzoeken, niet eens het fatsoen had om mij persoonlijk te willen aanhoren”, reageert burgemeester Ward Vergote (Visie). “Ze heeft verzaakt aan haar verantwoordelijkheid om het tuchtonderzoek te voeren. In plaats daarvan heeft ze deze taak gedelegeerd naar de directeur van Agentschap Binnenlands Bestuur.”

Niet in lijn met vonnis

“De schorsing wordt ervaren als uitermate hard omdat het volledig in tegenstrijd is met het gerechtelijk vonnis. Daarin wordt duidelijk gesteld dat de feiten zonder bedrieglijk opzet en eerder uit onwetendheid werden gesteld. Gelet op de concrete omstandigheden heeft de rechter ook geoordeeld dat er onvoldoende redenen waren om mijn burgerlijke en politieke rechten te ontnemen: ‘Zijn huidig en/of toekomstig functioneren als burgemeester moet beoordeeld worden door het electorale proces’, staat het in het vonnis. “Daar heeft minister Rutten blijkbaar geen oren naar en pleegt ze liever deze broedermoord.”

“Mijn schorsing wordt ervaren als uitermate onredelijk. Vooreerst stel ik mij de vraag hoeveel keer je voor dezelfde, onopzettelijke fouten gestraft kan worden? Verscherpt toezicht, rechtszaak, straf, geldboete, enzovoort. Is het redelijk dat ik daar bovenop nog eens vijf maanden geschorst word?”

“Daarenboven werd de tuchtprocedure onredelijk laat opgestart. Ik was ervan overtuigd dat deze er niet meer zou komen. De tuchtoverheid had normaliter na het auditverslag september 2022 moeten beslissen om een tuchtprocedure te starten. Dat deden ze pas begin 2024 waardoor de redelijke termijn van zes maanden flagrant werd miskend en als onmenselijk wordt ervaren.”

Kiezer beslist

“Wat mijn verdere politieke loopbaan betreft laat ik het volledig over aan de kiezer. De inwoners van Moorslede kunnen op 13 oktober bepalen of ik al dan niet opnieuw word verkozen. Ik ben supertrots op wat ik de voorbije twaalf jaar heb kunnen betekenen voor Moorslede. Ik mag terugkijken op een mooie carrière met zeer veel mooie realisaties, dankzij het fantastische team van Visie, al onze kiezers en alle medewerkers van de gemeente Moorslede”, besluit Ward Vergote.

Vanaf 1 augustus zal Nessim Ben Driss, schepen voor Cultuur, Bib en Toerisme, waarnemend burgemeester worden.

The post “Een uitermate harde en onredelijke uitspraak”: burgemeester Ward Vergote reageert op vijf maanden schorsing is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Indrukwekkende Remco Evenepoel in de wolken met tijdritwinst: “Een kinderdroom gaat in vervulling”

Een fenomenale Remco Evenepoel (24) heeft de 25,3 kilometer lange tijdrit tussen Nuits-Saint-Georges en Gevrey-Chambertin naar zijn hand gezet. Enkel geletruidrager Tadej Pogacar kon in de buurt van Evenepoel blijven. Zijn vrouw, Oumi Rayane, stond voor het podium te glunderen van trots. “Ik heb van iedere seconde genoten”, klinkt het bij onze landgenoot. Ook ploegleider Klaas Lodewyck is een tevreden

Lees meer »

Herkent u hem nog? Ook getransformeerde Mesut Özil doet duit in zakje in rel rond Turkse held Demiral, die schorsing dreigt op te lopen

Turkije is goed op weg om dé revelatie van het EK voetbal te worden, maar het toernooi dreigt een donker randje te krijgen door een omstreden gebaar van speler Merih Demiral, die dweepte met de extreemrechtse beweging ‘de Grijze Wolven’. Hij dreigt twee wedstrijden geschorst te worden. En opvallend: ook ex-topvoetballer Mesut Özil doet z’n duit in het zakje –

Lees meer »

Paardenhoofd van 450 kilo pronkt na restauratie van twee jaar op dakterras van Paul (59) en Ariane (60): “We wilden er eerst een boom zetten”

Paul Van Marcke (59) en Ariane Van de Waeter (60) uit het Oost-Vlaamse Dendermonde hebben sinds afgelopen weekend een paardenhoofd op hun dakterras staan. Het koppel kocht het beeld tijdens een veiling op de Grote Markt, maar raakte snel beschadigd. Na een restauratie van twee jaar is het paardenhoofd nu afgewerkt met illustraties over de strijd tussen Aalst en Dendermonde.

Lees meer »

Dylan Vens is nieuwkomer bij promovendus Zwevegem Sport: “We zullen zeker ons mannetje kunnen staan”

Zwevegem Sport won vorig seizoen met vlag en wimpel de titel in tweede provinciale. In het tussenseizoen haalden de jongens van T1 Frederic Calu zeven nieuwelingen binnen. “Het zou moeten volstaan om een rustig seizoen vol te maken”, hoopt sportief verantwoordelijke Mathieu Dosquet.
The post Dylan Vens is nieuwkomer bij promovendus Zwevegem Sport: “We zullen zeker ons mannetje kunnen

Lees meer »

LIVE. Extreemrechts Rassemblement National van jonge kandidaat-premier Jordan Bardella op kop bij eerste ronde Franse parlementsverkiezingen

De eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk zijn gewonnen door het Rassemblement National van kandidaat-premier Jordan Bardella (28). De partij haalde 33 procent van de stemmen binnen. Dat melden Franse media zondagavond. Het gaat nog wel om schattingen. De daadwerkelijke resultaten komen later vanavond binnen. Dit artikel zal voortdurend worden bijgewerkt met de laatste ontwikkelingen.

Lees meer »