Burgemeester Ward Vergote van Moorslede geschorst na veroordeling wegens belangenneming

Ward Vergote, de liberale burgemeester van Moorslede, wordt voor de rest van de legislatuur geschorst uit zijn functie. Dat is vernomen op het kabinet van Vlaams minister van binnenlands bestuur Gwendolyn Rutten (Open VLD). “Het gaat om een grove nalatigheid en strookt niet met de voorbeeldfunctie die een burgemeester heeft”, zegt de minister.

Toen de rechtbank van Kortrijk Ward Vergote (62) op 19 december vorig jaar veroordeelde tot één jaar celstraf met uitstel wegens belangenneming mocht de burgemeester van Moorslede politiek actief blijven. De rechtbank besloot namelijk om zijn politieke rechten niet af te nemen. Vergote bleef dan ook namens de partij VISIE zitten als burgemeester van Moorslede, tot ontsteltenis van de verzamelde oppositie. Zowel PRO als N-VA eisten zijn ontslag. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten vroeg gouverneur Carl Decaluwé kort na de veroordeling wel om een tuchtprocedure op te starten.

Die tuchtprocedure heeft nu geleid tot de schorsing van Ward Vergote als burgemeester van Moorslede. Dat is vernomen bij het kabinet van minister Rutten. “De gouverneur bezorgde in maart zijn tuchtverslag en het tuchtdossier. Enkele weken later vond de hoorzitting plaats waarbij Ward Vergote werd gehoord. Op basis hiervan, het tuchtverslag en het vonnis van de rechtbank meent de minister dat de ten laste gelegde feiten bewezen zijn en als ‘grove nalatigheid’ moeten worden beschouwd”, klinkt het op het kabinet van Rutten.

Zelfbediening

De schorsing geldt voor een periode van vijf maanden, te starten vanaf 1 augustus. “De facto komt dit neer op een schorsing voor de rest van de lopende bestuursperiode. Hiermee volgt minister Rutten het voorstel van de gouverneur”, klinkt het. De minister beschouwt de voorbeeldfunctie van een burgemeester als een verzwarende omstandigheid. “Politieke mandatarissen moeten elke schijn van belangenvermenging vermijden. Door de ten laste gelegde feiten werd de perceptie gecreëerd dat een politicus via de uitoefening van zijn ambt in eerste instantie zichzelf bediende. De schade bij de publieke opinie en de aantasting van het vertrouwen in de overheid is dan ook groot”, benadrukt Rutten.

Ward Vergote was sinds 1 januari 2013 burgemeester van Moorslede. In 1994 nam hij voor het eerst deel aan gemeenteraadsverkiezingen. Die politieke carrière van dertig jaar kent nu met de afzetting door de minister een einde in mineur. Ward Vergote kondigde eerder al aan dat hij geen ambitie heeft om bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober nogmaals voor de burgemeesterssjerp te gaan.

The post Burgemeester Ward Vergote van Moorslede geschorst na veroordeling wegens belangenneming is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Minderjarige joyriders van 13, 15 en 16 jaar oud crashen op parking van Makro in Deurne, zwaargewonde jongen ondertussen buiten levensgevaar

Drie minderjarigen van 13, 15 en 16 jaar oud hebben zondagmiddag een ongeval veroorzaakt op de parking van de voormalige Makro in Deurne aan de Krijgsbaan. Een van hen verkeerde zelfs een tijdje in levensgevaar, maar dat is nu geweken. Hoe het ongeval precies kon gebeuren, is nog niet duidelijk. Mogelijk was het drietal aan het joyriden op de parking.

Lees meer »

Woordvoerster van Franse regering en team aangevallen tijdens campagnemoment

Prisca Thevenot, woordvoerster van de Franse regering, is woensdagavond aangevallen in Meudon, ten zuidwesten van Parijs. Volgens AFP werden de Française en “haar team” geviseerd door een twintigtal personen toen ze er verkiezingsaffiches ophingen. Zondag vindt de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen plaats, in een zwaar gepolariseerd politiek klimaat.

Lees meer »

Dit vindt Steven De Lelie zelf over acteurswitch voor zijn personage Bert in ‘Familie’: “Op zich jammer”

De familie Van den Bossche wordt wederom geteisterd door Bert(je), alleen heeft die na plastische chirurgie niet meer het gezicht van Steven De Lelie (47) maar van de Gentse acteur Jan Sobrie (45). ‘Jammer, want ik heb die rol heel graag gespeeld’, zegt Steven. Dat hij boven op een heleboel duistere intriges ook de opdracht gaf voor de brandstichting die

Lees meer »

Regi Live op Waterbekfestival in Ardooie

Op vrijdag 19 juli staat het Ardooise Waterbekfestival op de kalender. Hoofdact is Regi Live. Ook Get Ready en Maksim prijken op de affiche. Ardooienaar Dennis Cartier zorgt voor een stomende afterparty. Verder staan er foodtrucks en kinderanimatie op het menu.
The post Regi Live op Waterbekfestival in Ardooie appeared first on KW.be.

Lees meer »

Prijzen stegen in 2023 nog steeds sneller dan lonen in EU

De reële lonen zijn in de Europese Unie in 2023 verder gezakt: ondanks sterkere loonstijgingen en een dalende inflatie is de koopkracht met gemiddeld 0,6 procent gedaald. Dat blijkt uit analyse van het Duitse onderzoeksinstituut WSI van de Hans-Böckler-Stichting, een orgaan van de Duitse vakbonden.

Lees meer »