Burgemeester Vandenberghe countert ‘stemmingmakerij’ rond gemeentelijke financiën: “Bredene is financieel gezond”

Burgemeester Steve Vandenberghe bracht vorige week de blijde boodschap dat Bredene financieel kerngezond is. “We presenteren op het einde van de legislatuur een jaarrekening met 3,7 miljoen euro overschot en dat ondanks enorme investeringen in een nieuw woonzorgcentrum, sport- en zwembadcomplex en groen.” Niks van, vindt Vicky Dereere (Alternatief24): “Heel wat uitgestelde uitgaven komen straks als een boemerang terug.”

Bredene voert volgens burgemeester Steve Vandenberghe (Vooruit) al decennialang een voorzichtig maar niettemin ambitieus financieel beleid. “Dat was ook de voorbije vijf jaar het geval. Tijdens de eerste jaren van de legislatuur heeft toenmalig financiënschepen Eddy Gryson de lijnen uitgezet. We zijn sindsdien op de ingeslagen weg verdergegaan.”

“De centen worden weloverwogen en goed besteed, de jaarrekening 2023 bewijst dit. En dit ondanks de coronajaren 2020 en 2021 en de energiecrisis van 2022, die voor heel wat financiële en maatschappelijke onzekerheid zorgden. Maar we hebben de crisisjaren goed doorstaan. Vergeet niet dat we tijdens de pandemie onze lokale handelaars en inwoners gesteund hebben met een coronabon én dat we in eigen gemeente een vaccinatiecentrum op poten hebben gezet.”

Investeren

Het meerjarenplan (MJP) is volgens Vandenberghe ook zo goed als volledig uitgevoerd. “De talrijke investeringen in infrastructuur maakten dat we onze spaarpot flink hebben aangesproken. Daar is niets mis mee, want we hebben hierdoor vandaag een lagere leningslast. In een klimaat van stijgende rentes absoluut een troef. De huidige jaarrekening brengt met een overschot van 3,7 miljoen euro nu opnieuw middelen in die spaarpot. Middelen, die door de volgende bewindsploeg kunnen aangewend worden om opnieuw te investeren.”

Terugblikkend op de bijna voorbije legislatuur moet de burgemeester vaststellen dat de maatschappij niet meer is wat ze vijf jaar geleden was. “De laatste jaren waren wellicht de meest uitdagende uit mijn carrière. Maar dat zal ons niet tegenhouden om te blijven investeren in de zorgzame maatschappij waarvoor we staan.”

Vandenberghe hekelde tot slot ook nog de ‘stemmingmakerij’, die volgens hem rond de gemeentelijke financiën wordt gevoerd. “Bredene zou een heuse belastinggemeente zijn, terwijl we, toen ik als lokaal politicus debuteerde, de personenbelasting verlaagd hebben. Wel hebben we één keer ingezet op een verhoging van de kadastrale inkomens. Maar dan wordt hierbij makkelijkheidshalve vergeten dat we de verhaalbelastingen hebben afgeschaft. U mag het overigens noteren: als wij opnieuw aan het roer staan na oktober, dan beloof ik dat we zes jaar lang de belastingen niet zullen verhogen.”

“Allesbehalve gezond”

Voor Vicky Dereere (nu N-VA-fractieleider en straks lijsttrekker van Alternatief24) vertelt het gemeentebestuur fabeltjes. “Volgens het MJP slinken de financiële reserves weg als sneeuw voor de zon. Van 39 miljoen euro in 2020 naar nog amper 1,4 miljoen euro in 2026 en dit omdat ieder jaar de uitgaven miljoenen euro’s hoger liggen dan de inkomsten. De jaarrekening 2023 toont nu echter plots een ander beeld. Geen tekort van 6,7 miljoen in 2023 zoals voorzien in het MJP maar een overschot van 6,8 miljoen euro.”

“Uit een analyse van de cijfers blijkt dat schijn bedriegt en de jaarrekening een misleidende momentopname is. In 2023 werd immers weinig gerealiseerd door deze bestuursploeg waardoor miljoenen euro’s aan uitgaven worden doorgeschoven naar 2024 en later. Het gaat hier over kredieten voor armoede-, duurzaamheids- en welzijnsbeleid. Vooral bij de investeringsuitgaven is het duidelijk dat in 2023 weinig of niets werd gerealiseerd. De jaarrekening bevat een lijstje, goed voor 7 miljoen euro, die van 2023 werden doorgeschoven naar 2024.

Zo kan deze meerderheid in dit verkiezingsjaar een kunstmatig opgesmukt financieel resultaat voorleggen. Maar wat in 2023 werd uitgesteld door deze ploeg komt sowieso als een boemerang terug in de uitgaven van 2024 en later. En dan zal blijken dat de financiële situatie niet zo rooskleurig is als nu wordt voorgesteld. En dit in een gemeente met nu al een hoge belastingdruk.”

The post Burgemeester Vandenberghe countert ‘stemmingmakerij’ rond gemeentelijke financiën: “Bredene is financieel gezond” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Geen wijnopener bij de hand? Zo krijg je de fles toch open

Wat als… je een flesje wijn wil openen, maar geen wijnopener bij de hand hebt? Dan haal je een paar kaarsen uit, want ook daarmee krijg je de kurk van een wijnfles. Dat hebben enkele mannen uitgeprobeerd. “Je moet wel een klein beetje geduld hebben”, klonk het achteraf. “Pas na een dikke minuut konden we de fles ontkurken.”

Lees meer »

CHECK – Nee, vrouw van Zelenski kocht geen “Bugatti van 4 miljoen euro” in Parijs: nepnieuws uit Rusland, gemaakt met AI

Het bericht dat Olena Zelenska, echtgenote van de Oekraïense president Zelensky, vorige maand in Parijs een peperdure sportwagen zou hebben gekocht, is verzonnen. Het maakt deel uit van een langlopende pro-Russische campagne met nepnieuwssites. Opvallend is dat hierbij nu ook gebruikt maakt van technologie op basis van artificiële intelligentie (AI).

Lees meer »

“We zijn niet specifiek op zoek naar de nieuwe Pommelien of Camille”: de eerste details over nieuwe ‘#LikeMe’

“We voelden aan alles dat het verhaal nog niet op was.” De muzikale jeugdreeks ‘#LikeMe’ krijgt een doorstart mét een gloednieuwe cast. Vers talent zal Vlaamse klassiekers in een modern jasje steken en de nodige liefdesperikelen beleven. Staan de nieuwe Camille en Pommelien Thijs al klaar? Annemie Gulickx, de netmanager van Ketnet, onthult de eerste details over de vernieuwde ‘#LikeMe’.

Lees meer »