Brugse onderzoeker Carmen Mazijn: “Artificiële intelligentie is levensgevaarlijk”

Carmen Mazijn uit Brugge is een van de vijf laureaten die strijden om de Eos Pipet. Het tijdschrift Eos Wetenschap en de Jonge Academie nomineerden deze gastprof aan de VUB als een van de meest beloftevolle onderzoekers van het land.

In september 2023 voltooide Carmen Mazijn (31) haar doctoraat aan de VUB. Ze promoveerde met het ontwikkelen van een techniek die discriminerende patronen in artificiële intelligentie opspoort. Deze oud-leerlinge van de Athenea in Assebroek en Brugge behaalde eerst een master wiskunde en studeerde nadien politieke wetenschappen.

Ben je al van jongs af geïnteresseerd in wiskunde?

“Alle wetenschappen genoten mijn interesse in mijn tienerjaren. Toen ik afstudeerde aan het Brugs Atheneum bekeek ik mijn punten. Ik scoorde het hoogst voor wiskunde en vond dat een leuk vak. Dus trok ik naar de VUB om wiskunde te studeren.”

Na je master in wiskunde studeerde je politieke wetenschappen. Een bizarre keuze?

“Na mijn erg abstracte, fundamentele wiskunde wou ik iets meer werelds doen, ik ben maatschappelijk geëngageerd. In het Atheneum zat ik in de leerlingenraad, nadien aan de VUB in de studentenraad. Toen ik voor Erasmus in Granada studeerde, kwam ik in een internationale studentengroep terecht.”

De opmars van AI is niet te stuiten

“Dat contact met zoveel verschillende culturen was zo stimulerend. In Granada rijpte de idee om een schakeljaar te doen en zo een tweede master in de politieke wetenschappen te behalen. Gelukkig had ik in dat schakeljaar een vrijstelling voor statistiek!”

En nadien volgde een doctoraat!

“Het was niet mijn bedoeling om er nog eens vier jaar studiewerk bij te doen. Maar een prof zocht een jonge onderzoeker die een doctoraat wilde maken over artificiële intelligentie. Dat interdisciplinair doctoraat bracht mijn twee interessevelden samen: het wiskundig coderen en een ethische reflectie op hoe omgaan met artificiële intelligentie.”

Hoe diep zit AI in ons leven?

“Veel meer beslissingsprocessen dan we denken zijn tegenwoordig geautomatiseerd en maken gebruik van AI. Denk maar aan de apps op je gsm, zoals Google Maps of Waze, die de snelste weg naar je bestemming berekenen. Maar ook de taalcorrecties in Word. We zien enkel de input en de output, hoe die processen werken, weten we niet.”

“De opmars van AI is niet te stuiten. Ook al is het een geweldige techniek die ons op veel domeinen kan helpen, er blind op vertrouwen mogen we niet. AI kan immers discriminerende of absurde regels hanteren. Met de techniek LUCID heb ik een tool gecreëerd die deze blackbox opent. Zo wordt artificiële intelligentie transparanter en kunnen we discriminerende patronen detecteren en aanpassen.

Dat klinkt nogal abstract.

“Als personeelsdiensten van grote bedrijven vacatures uitschrijven, krijgen ze honderden sollicitaties binnen. Om tijd uit te sparen doen ze met behulp van AI een selectie. Ze reduceren het aantal kandidaten tot tien. Als dit vijf mannen en vijf vrouwen zijn, lijkt dit fair.”

“Met de tool LUCID kunnen we nagaan op welke basis die personen geselecteerd werden. De selectiecriteria voor vrouwen en mannen kunnen verschillen. Was het omdat die mannen polo spelen? Of de vrouwen een populaire Vlaamse voornaam dragen?”

AI beslist wie recht heeft op een lening

“Zelfs bij de premies voor autoverzekeringen en hypothecaire leningen kan er een discriminerend patroon zitten. AI wordt gebruikt om te beslissen of iemand recht heeft op een lening of een verzekering en hoe hoog de te betalen premie is. LUCID is gratis online beschikbaar, waardoor ontwikkelaars vrij hun AI-systeem kunnen controleren op discriminatie. Zeker overheden moeten waken over de ethiek bij het gebruik van artificiële intelligentie.

Je beweert zelfs dat AI levensgevaarlijk kan zijn. Waarom?

“Ook voor defensie wordt gebruik gemaakt van AI. Het is levensgevaarlijk als in oorlogstijd een machine beslist waar en wie dient aangevallen te worden. Het baart mij zorgen dat niet de mens, maar AI die beslissing over leven of dood neemt. Een systeem duidt aan welke mogelijk onschuldige burgers opgeofferd kunnen worden.”

“Op welke gronden gebeurt dit? Heeft deze AI vooroordelen? Maar ik maak mij geen illusies: LUCID zal nooit een audit van een blackbox voor defensie mogen uitvoeren…”

The post Brugse onderzoeker Carmen Mazijn: “Artificiële intelligentie is levensgevaarlijk” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KIJK. Zo klopte Girmay zowel Philipsen als De Lie, die ingesloten zat, in de spurt: de momenten van rit acht

Nadat de Noor Jonas Abrahamsen maar liefst 168 kilometer in de aanval reed, barstte het geweld rond tien kilometer van de finish in Colombey-les-Deux-Églises los. In het helse strijdgewoel voor de beste posities, kwamen zowel Philipsen als De Lie bijna ten val. Uiteindelijk werd de machtsspurt gelanceerd door Coquard, maar kwamen onze twee landgenoten net te kort om Biniam Girmay

Lees meer »

#iedereenwestvlaming

Met het kwakkelweer zijn er veel mensen die nog snel op zoek gaan naar de zon. Maar het aanbod is beperkt.
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

In deze Brusselse buurt dweilt de politie met de kraan open: “Wie wil hier nog iets komen eten met zijn kinderen?”

Het Zuidstation is dan wel opgekuist, in de buurt errond tieren de drugs en het geweld welig. Dat bewijst ook de schietpartij van vorige week. “Dit is de Far West geworden”, getuigt een buurtbewoner. Ook schrijfster Lize Spit ziet haar buurt steeds meer verpieteren: “We horen elke week wel eens geschreeuw en zien dan iemand weglopen, dan wordt er iemand

Lees meer »

Mbappé en Deschamps niet gerust in Franse zege tegen Rode Duivels: “Ons niveau moet omhoog, anders gaan we naar huis”

“België is een heel sterke ploeg.” Van arrogantie of onderschatting geen sprake bij Frankrijk, daags voor de clash met de Rode Duivels. Bondscoach Didier Deschamps en sterspeler Kylian Mbappé namen het woord in Düsseldorf en stelden dat Les Bleus dringend hun niveau moeten opkrikken. “Dat we tweede werden in de groep, was een wake-up call.”

Lees meer »

Staat ziet inkomsten van niet-opgeëiste erfenissen met de helft dalen, en daar zit Axel Daeseleire voor iets tussen

De overheid heeft vorig jaar ‘maar’ 8,9 miljoen euro geërfd van overledenen van wie geen wettelijke erfgenamen werden gevonden of omdat die de nalatenschap hadden verworpen. Dat is ongeveer de helft minder dan het jaar voordien. Notaris Bart Van Opstal ziet meerdere redenen voor die terugval. Het tv-programma ‘Erfgenaam gezocht’ met Axel Daeseleire speelt onrechtstreeks ook een rol.

Lees meer »

Woordvoerster van Franse regering en team aangevallen tijdens campagnemoment

Prisca Thevenot, woordvoerster van de Franse regering, is woensdagavond aangevallen in Meudon, ten zuidwesten van Parijs. Volgens AFP werden de Française en “haar team” geviseerd door een twintigtal personen toen ze er verkiezingsaffiches ophingen. Zondag vindt de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen plaats, in een zwaar gepolariseerd politiek klimaat.

Lees meer »

De eerste reacties op de zware nederlaag van de Tories en winst voor Labour en Reform in Britse verkiezingen: van “vreselijke avond” tot “bijna ongelofelijk”

Volgens exitpolls en de eerste resultaten lijdt de Conservatieve partij van premier Rishi Sunak een ongeziene nederlaag in de Britse parlementsverkiezingen, terwijl Labour een ruime meerderheid van de zetels behaalt. Ook de Liberal Democrats en Reform UK gaan er sterk op vooruit. Dit zijn de eerste reacties.

Lees meer »

David Vandyck & Ingeborg brengen uniek kerstverhaal in Concertgebouw Brugge: “Mét ‘LICHT’ zijn wij het antwoord op De Warmste Week in Brugge”

Op zondag 28 december kan je om 18 uur in het Concertgebouw van Brugge terecht voor ‘LICHT’, een uniek kerstconcert van Ingeborg en David Vandyck. Op het podium staat een vijfkoppige liveband, die regelmatig wordt versterkt met het 60-koppige Brugse jongerenkoor Fioretti. Het inspirerende kerstverhaal wordt afgewisseld met liedjes die ontroeren of aanzetten om mee te zingen.
The post

Lees meer »

Burgemeester van Moorslede Ward Vergote geschorst na belangenvermenging

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten (Open VLD) heeft de burgemeester van Moorslede Ward Vergote (Partij Visie) geschorst tot het einde van zijn bestuursperiode. Vergote werd vorig jaar veroordeeld voor belangenvermenging. Die feiten ziet minister Rutte als een grove nalatigheid waardoor hij zijn ambt niet kan verderzetten.

Lees meer »

Op safari aan onze kust

Laten we meteen duidelijkheid scheppen: neen, we gaan niet op zoek naar olifanten, luipaarden, buffels, leeuwen of neushoorns oftewel de bekendste ‘Big Five’ aan onze kust. Wat de kustsafari dan wel inhoudt? Zes bezoekerscentra aan zee stellen deze zomer opnieuw hun ‘Big Five’ voor. Starten en eindigen doe je steeds aan een natuurbezoekerscentrum, met de
The post Op safari

Lees meer »

Openbaar vervoer privatiseren, kabinetten ministers afschaffen en vlaktaks van 25 procent: opvallendste voorstellen van kandidaat-voorzitter Open Vld Maurits Vande Reyde

Maurits Vande Reyde, kandidaat-voorzitter voor Open Vld, heeft vandaag zijn plannen met de Vlaamse liberale partij onthuld. “We zetten een duidelijke liberale grondstroom”, schrijft hij op zijn website. De Vlaams-Brabander schetst ook enkele concrete politieke standpunten en legt uit hoe hij Open Vld wil vernieuwen.

Lees meer »