Willy Cauwelier exposeert in bijna jarig Muze’um L in Rumbeke

Muze’um L in Rumbeke viert in september de tiende verjaardag en dat wordt nu al voorbereid met een expositie met werk van beeldend en conceptueel kunstenaar Willy Cauwelier. “Ik ben van bij het begin betrokken geweest bij het verhaal van ‘de meridiaan van de kunst’ dat wijlen Fernand Callebert uitgewerkt heeft.”

“De beslissing om de 0°-meridiaan door Greenwich te laten lopen, kwam er omdat de Britten op dat moment de wereldheersers waren. Zoals zij dat zomaar konden beslissen, zo besliste ik om de kunstmeridiaan door mijn eigen atelier te laten lopen. De verbeelding aan de macht dus”, lacht Willy Cauwelier.

De inspirator van het meridiaanverhaal op de Zilverberg is wijlen Fernand Callebert, die in 2014 zijn Muze’um L realiseerde. Hij wilde met zijn project van de lichtmeridiaan 3°7’45” OL, die door het museum loopt, van de noord- tot de zuidpool kunstwerken plaatsen.

Velomobiel

“Ik mocht voor Muze’um L toen een werk maken dat nu nog in de buitenruimte staat. Het is een installatie met fluorescerende metselkoordjes die oplichten en ook geluid produceren.”

“Het werd meteen de start van een heel verhaal van reizen, meridianen en ontmoetingen. Eerst met een gewone fiets en later met mijn velomobiel trok ik door Europa. Eerst op de lichtmeridiaan van Fernand, wat me tot in Palamos in Spanje bracht. Om op die lijn overal kunstwerken op te trekken, bleek moeilijker dan verwacht. Je kan dat niet met ambtenaren ter plekke regelen. Je moet gelijkgezinde enthousiastelingen vinden die er hun schouders willen onder zetten en dat bleek lastig”, aldus Willy.

“Maar ik ben blijven reizen, door Frankrijk, Duitsland, en naar Scandinavië. Bij een stop tekende ik een lijn op de meridiaan van de plaats waar ik was. Ik ging gesprekken aan met voorbijgangers en nodigde hen uit om op de lijn te gaan staan en om mee te werken aan de film die ik over het project maak. Die film en de foto’s van die vele toevallige medewerkers en ook mijn velomobiel zijn tot 1 september te zien in Muze’um L”, besluit Willy Cauwelier.

Muze’um L, Bergstraat 23 in Rumbeke. Open iedere zondag van 14 tot 17 uur. Gratis toegang.

The post Willy Cauwelier exposeert in bijna jarig Muze’um L in Rumbeke is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Tabakommegang wordt uniek volksfeest, dankzij meer dan 300 regionale bedrijven”

Het laatste weekend van juli staat op de Meulebeekse parochie ‘t Veld volledig in het teken van Tabakommegang, een jaarlijks groot volksfeest met de klemtoon op gratis aanbod. Het hoogtepunt blijft de vedettenparade op zondag met de Romeo’s, Yves Seghers, Luc Steeno en 2 Fabiola.
The post “Tabakommegang wordt uniek volksfeest, dankzij meer dan 300 regionale bedrijven” appeared first

Lees meer »

“Paramount en Skydance sluiten fusiedeal”

Mediabedrijf Paramount Global en productiehuis Skydance, dat samen de blockbuster ‘Top Gun: Maverick’ met Tom Cruise maakte, hebben dan toch een akkoord bereikt over een fusie, enkele weken nadat ze hadden aangekondigd dat gesprekken waren afgebroken. Dat melden verschillende Amerikaanse media.

Lees meer »

Nieuwe details over koningin Letizia’s vermeende affaire overschaduwen militaire ceremonie van prinses Leonor

Een nieuwe stap in haar militaire opleiding: prinses Leonor (18) van Spanje is woensdag benoemd tot onderofficier tijdens een officiële ceremonie. Aanwezig en apetrots waren haar ouders koning Felipe (56) en koningin Letizia (51). Ze leken zorgeloos, terwijl er enkele uren voor de ceremonie een explosief interview heeft plaatsgevonden met de vermeende minnaar van Letizia. Jaimie Del Burgo, tevens haar

Lees meer »

Waarom Franse verkiezingen een herexamen voorzien

Wat zeggen politici niet, maar dénken ze wel? In zijn nieuwe analyse, exclusief voor HLN, gunt opiniemaker Noël Slangen jou elke week een blik achter de schermen van de politiek. Vandaag: hoe kiessystemen er in alle vormen en formaten zijn, én hoe die formaten de verkiezingsuitslag kunnen beïnvloeden. Wat als we in België bijvoorbeeld het Franse systeem zouden toepassen? “Een

Lees meer »

Woonzorgcentrum Rozenberg Oostrozebeke breidt uit: “20 assistentiewoningen, dagopvang en dienstencentrum”

In Oostrozebeke wordt het woonzorgcentrum Rozenberg uitgebreid met 20 assistentiewoningen, een dagopvang en een ontmoetingsplaats voor buurtbewoners. Rozenberg kwam de voorbije jaren in opspraak door de insulinemoorden. Een aantal ouderen kregen er, al dan niet opzettelijk, teveel insuline toegediend waardoor 3 mensen overleden. Na die moeilijke periode moet de geplande uitbreiding een nieuw, positief hoofdstuk worden voor het woonzorgcentrum.

Lees meer »

(School)poort open voor appartementen in Jabbeke?

De nieuwe Permekeschool staat in de steigers. De schoolgemeenschap wenst de omliggende stukken bouwgrond te verkopen om te verkavelen. Maar het gloednieuwe ruimtelijk uitvoeringsplan RUP omvat ook de hele zone tussen de Stationsstraat, Kroondreef en Graaf de Renesselaan met de Varsenareweg. Groen vreest voor verdere appartementsgebouwen in het centrum.
The post (School)poort open voor appartementen in Jabbeke? appeared first

Lees meer »

Vrouw van wielrenner Jasper Stuyven aangeklaagd door Amerikaans miljardenbedrijf door gebruik van woord ‘peloton’: “Hallucinant”

Een opmerkelijke zaak: Elke Bleyaert, de vrouw van wielrenner Jasper Stuyven en oprichtster van The Women Peloton, is door een Amerikaans fitnessbedrijf voor de rechter gedaagd. “Het bedrijf heeft het woord ‘peloton’ gemonopoliseerd”, reageert Bleyaert. Na maanden procederen heeft Bleyaert de rechtszaak verloren. The Women Peloton is de grootste vrouwelijke fietscommunity in ons land.

Lees meer »

San Maes is buurtwerker voor digitale inclusie in Pittem

Bij de gemeente Pittem werd onlangs San Maes in dienst genomen als buurtwerker digitale inclusie. Zij zal Pittem- en Egemnaren, die zich vaak in een kwetsbare situatie bevinden en die botsen op digitale drempels in het dagelijkse leven, begeleiden.
The post San Maes is buurtwerker voor digitale inclusie in Pittem appeared first on KW.be.

Lees meer »