“We leerden elkaar kennen tussen frieten en frikandellen”: ze werden er verliefd als jobstudent, nu mogen Remco en Jacobine Bonny’s Friethuis overnemen

Romantiek in de frituur: het bestaat! Op hun vijftiende begonnen Remco Depuydt en Jacobine Desmet als jobstudent in Bonny’s Friethuis in Ieper. Ze werden er verliefd, verhuisden naar een nabije woning en mogen nu de frituur overnemen. “Ik heb het aan hen beloofd”, aldus oprichter Emmanuel De Bruyne, die andere oorden opzoekt.

“Hier leerden we elkaar kennen, tussen de frieten en frikandellen.” Remco Depuydt (20) en Jacobine Desmet (20) begonnen op hun vijftiende als jobstudent in Bonny’s Friethuis, een bekende frituur in de Ieperse wijk Capucienen. Na hun koksopleiding gingen ze vast in dienst bij uitbater Emmanuel De Bruyne (40) en nu mogen ze zijn frituur overnemen.

“Ze zijn al jaren mijn rechter- en linkerhand, en mochten als eerste de kans krijgen als ik zou stoppen” – Emmanuel De Bruyne

“Ik kom mijn belofte na. Ze zijn al jaren mijn rechter- en linkerhand, en mochten als eerste de kans krijgen als ik zou stoppen”, vertelt Emmanuel, die sinds zijn achttiende frieten bakt. De Ieperling baatte eerste zestien jaar ’t Smoske uit op de Poperingse Grote Markt en keerde in 2017 terug naar zijn thuisstad om een frituur over te nemen bij de Capucienen.

“De oorspronkelijke naam was ’t Frituurtje, maar dat vind je op elke hoek in Vlaanderen. Ik wou een naam die gelinkt is aan de Capucienen”, aldus Emmanuel. “Toen ik deze wijk googelde, kwam ik telkens uit op een foto van pater Boni.”

Pater Boni

Boni Van Looveren kwam begin de jaren 1980 naar Ieper om pastoor te worden. Hij bleef er tot hij op zijn 83ste met pensioen ging in 2018. “Ik trok destijds naar zijn pastorie naast de kerk van de Capucienen en vroeg of ik zijn naam mocht gebruiken voor mijn frituur. Hij schrok, maar was wel vereerd. We hebben er samen een pater op gedronken. Zo werd Bonny’s Friethuis boven de doopvont gehouden. De uitspraak is dezelfde, maar ik koos voor een andere schrijfwijze. Klanten spraken me vaak aan als ‘Boni’, maar zo heilig ben ik niet hoor (lacht).”

Trotse familie

“Velen vragen ons of we de naam gaan veranderen. Waarom zouden we? Het is iets typisch van hier”, vertellen Remco en Jacobine, die intussen een jaar samenwonen vlakbij de frituur. “Hier zijn we naar mekaar toe gegroeid. We werkten voortdurend samen en dat willen we nog jaren doen, zolang het kan. Onze families zijn trots dat we dit doen, dus er zal begrip zijn als we eens iets missen.”

“Velen vragen ons of we de naam gaan veranderen. Waarom zouden we? Het is iets typisch van hier” – Remco en Jacobine

Emmanuel wil ontdekken wat een weekend kan zijn. “Familiefeesten en trouwfeesten heb ik nooit meegemaakt, de zaak moest openblijven. Ik heb in mijn frituur veel plezier gemaakt, maar ook dikwijls afgezien. Ik wil meer profiteren van het leven. Ik ben veertig. Als ik eens iets anders wil doen, dan moet het nu. Ik word vertegenwoordiger in de frietsector en verhuis naar Kortrijk, waar ik mijn nieuwe vriend leerde kennen. Ik zit met een dubbel gevoel: het voelt als mijn kind loslaten, maar het is tijd voor verandering. Ik wil al mijn klanten bedanken, ook uit Poperinge vanwaar velen naar mijn frituur in Ieper bleven komen.”

Mooiste straat

Na corona werd Bonny’s Friethuis geconfronteerd met langdurige werken in de Dikkebusseweg, al bleef de sfeer er steeds positief: ‘welkom in de bijna mooiste straat van Ieper’, staat te lezen op een bord aan de frituur. “De werklieden zorgden er steeds voor dat we goed bereikbaar bleven”, aldus Emmanuel. “De constructie met het naambord bovenaan de frituur komt van de kapperszaak van mijn moeder aan de Zonnebeekseweg. Ik moest haar veel te vroeg afgeven door kanker.”

Emmanuel laat met vertrouwen zijn levenswerk achter. “Remco en Jacobine zullen blijven streven naar kwaliteit en service en zo de goede naam van Bonny’s alle eer aandoen. Sterker nog, ze zullen het beter doen dan ik.” (TP)

Het koppel houdt op 2 oktober om 17 uur een openingsfeest met een hapje en drankje.

The post “We leerden elkaar kennen tussen frieten en frikandellen”: ze werden er verliefd als jobstudent, nu mogen Remco en Jacobine Bonny’s Friethuis overnemen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Wall Street sluit op record

22:04 De S&P500 sloot op een vers hoogtepunt. Tesla drukte stevig het pedaal in na beter dan verwachte kwartaalverkopen. Eli Lilly profiteerde niet van een goedkeuring van zijn Alzheimer-behandeling.

Lees meer »

Europa zal lastpak Orban wel overleven

Hongarije is het volgend half jaar voorzitter van de EU, en dat betekent dat euroscepticus Viktor Orban vol in de schijnwerpers staat. Hoewel de Hongaarse premier als een lastpak te boek staat, wordt niet verwacht dat hij veel problemen kan veroorzaken.

Lees meer »

Vorig jaar bijna 13.500 zwerfkatten gevangen in Vlaanderen

In 2023 zijn er in de Vlaamse steden en gemeenten bijna 13.500 zwerfkatten gevangen. Zo bericht ‘De Zondag’ vandaag, op basis van cijfers van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). Het gaat om exact 13.428 dieren, oftewel 8 procent minder dan in 2022, toen meer dan 14.600 katten van de straat werden gehaald.

Lees meer »

Oppositie vol ongeloof nadat Wilders eigen premier “slappe hap” noemt: “Schoof werd eerst vernederd en dan gevierendeeld”

In de Nederlandse Tweede Kamer heeft PVV-leider Geert Wilders de kersverse premier Dick Schoof aangevallen op de tweede dag van het regeringsdebat over het nieuwe kabinet. Volgens Wilders neemt Schoof niet genoeg afstand nemen van aantijgingen uit de oppositie die ministers racistisch noemen. Hij noemde het optreden van de premier “slappe hap”, wat hem niet in dank werd afgenomen door

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Washington kondigt nieuw militair hulppakket van 2,3 miljard dollar aan voor Oekraïne

De Hongaarse premier Viktor Orbán bezoekt vandaag Kiev, waar hij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky ontmoet. Dat meldt de Britse krant ‘Financial Times’. Het bezoek van Orbán, een uitgesproken criticus van de westerse militaire hulp aan Oekraïne, volgt een dag nadat Hongarije het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie heeft overgenomen. Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »

Griekenland maakt zesdaagse werkweek mogelijk in bepaalde sectoren

De nieuwe wet die het in bepaalde sectoren mogelijk maakt om zes dagen per week te werken, is sinds vandaag van kracht in Griekenland. Deze aanpassing verhoogt de maximale werkweek van 40 naar 48 uur voor werknemers binnen industriële bedrijven en de productiesector. De Griekse regering wil zo onder meer de arbeidstekorten aanpakken en zwartwerk tegengaan.

Lees meer »