Verdachte in zaak cannabisplantages blijkt op dag van proces… gerepatrieerd: “Hij moet op zijn proces aanwezig kunnen zijn”

Precies op de dag dat hij als verdachte in een zaak van cannabisplantages in Lauwe (Menen) en Lievegem moest verschijnen, blijkt een man naar zijn thuisland in Bosnië-Herzegovina te zijn gerepatrieerd. “Dit kan niet. Hij moet op het proces aanwezig zijn”, aldus advocaat Walter Van Steenbrugge, die nog een eitje met de man te pellen had en hem eens flink op de rooster wou leggen. Tegen 18 september moet er meer duidelijkheid komen over de situatie van de verdachte.

Al twee keer eerder schoven vier verdachten en hun advocaten in het Kortrijkse gerechtsgebouw voor de rechtbank aan om zich te verantwoorden. Maar evenveel keer moest het proces noodgedwongen uitgesteld worden omdat Surkovic H. door problemen met de overbrenging vanuit de gevangenis niet aanwezig was. “En dat is broodnodig”, vond advocaat Walter Van Steenbrugge, die een 43-jarige medeverdachte uit Sint-Niklaas verdedigt. “H. is immers de enige die belastende verklaringen tegen mijn cliënt aflegde. Ik wil hem daar mee confronteren.”

Verrast door repatriëring

Maar ook de derde poging om het proces te laten doorgaan, strandde dus. Tot eenieders grote verbazing bleek Surkovic H., die onlangs onder elektronisch toezicht was vrijgelaten maar naar een gesloten centrum was overgebracht, nu naar zijn thuisland gerepatrieerd. “Die man kan niet eens naar zijn eigen proces komen”, uitte advocaat Van Steenbrugge kritiek op de werkwijze van de Belgische Staat. “En wat met de borgsom die hij betaalde? Als hij niet bij alle proceshandelingen aanwezig is, riskeert hij die te verliezen. Maar ook ik wil dat hij hier is, omdat hij de enige is die tegen mijn cliënt, Fatos S. (42), belastende verklaringen heeft afgelegd.” Zowel de rechter als het openbaar ministerie moesten toegeven dat ook zij door de repatriëring zijn verrast. De rechter vroeg het openbaar ministerie tegen 18 september meer duidelijkheid te verschaffen en stelde de zaak dus nog maar eens uit.

Meer dan 1.000 plantjes

Surkovic H. was op 5 juni 2023 in de Koningin Astridlaan in Lauwe (Menen) opgepakt in een cannabisplantage met meer dan 1.000 plantjes. Hij deed er dienst als werkkracht en zou eerder ook al ingezet zijn in een plantage in het Oost-Vlaamse Lievegem. Bij een huiszoeking op 15 juni 2023 bleek die te zijn opgedoekt, maar waren er wel nog restanten aanwezig. Ook aanwezig op de plantage in Lauwe op 5 juni 2023: Alen S. (56) uit Temse, die als ‘operationeel directeur’ en tussenpersoon zou hebben gefungeerd.

Vader (58) en zoon S. uit Sint-Niklaas worden door de openbare aanklager aangeduid als organisatoren, die de locaties van de plantages regelden, huurcontracten onder valse namen aangingen en de huur betaalden. Drie verdachten riskeren 30 maanden cel, H. 18 maanden. Maar voorlopig is die vogel dus gaan vliegen, met dank aan een repatriëring die door de Belgische Staat zelf is georganiseerd… (LSi)

The post Verdachte in zaak cannabisplantages blijkt op dag van proces… gerepatrieerd: “Hij moet op zijn proces aanwezig kunnen zijn” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Broers Michel en Francis De Buck vieren 75 jaar ijssalon Au Pingouin

Feest in de Kerkstraat 33: het ijssalon van de gebroeders De Buck bestaat dit jaar liefst vijfenzeventig jaar en dat vieren ze samen met de klant. Een ‘golden ticket’ betekent een jaar lang gratis wafels smullen.
The post Broers Michel en Francis De Buck vieren 75 jaar ijssalon Au Pingouin appeared first on KW.be.

Lees meer »

Asbestcontrole in Kortrijkse jeugdlokalen positief afgerond: “Geen enkele acute situatie”

De gratis asbestinventarisatie om risicovolle asbestmaterialen op te sporen en aan te pakken in jeugdlokalen is afgerond. Van de 23 gebouwen werden er 11 als niet-asbestveilig beschouwd. “Ondanks dat er geen dringende grote ingrepen nodig blijken, neemt de stad initiatief om kwaliteitsvolle lokalen voor ons jeugdwerk te garanderen”, zegt Bert Herrewyn, schepen van Kinderen en Jongeren.
The post Asbestcontrole

Lees meer »

Glenn vervangt hertenboer Michiel in ‘Boer zkt vrouw’: “Ik ben niet van plan om als oude papa aan de schoolpoort te staan”

Het leven is meer dan werken alleen. Dat beseft Glenn Driesen (32) meer dan ooit sinds hij op jonge leeftijd wees werd. De veeboer uit Weelde zoekt in het nieuwe seizoen van ‘Boer zkt vrouw’ – hij vervangt hertenboer Michiel, die zich teruggetrokken heeft – dan ook een vrouw die ambitieus en actief is, maar ook kan genieten van het

Lees meer »

Wie is dé nieuwe, geheimzinnige Britse premier? “Mijn achtergrond is op geen enkele manier geprivilegieerd”

Een stijvere bovenlip kan hij niet houden. Evenmin kan zijn naam nóg doordeweekser klinken. “Een saaie dossiervreter”, menen zijn tegenstanders. “De rustige vastheid”, volgens zijn aanhangers. Toch boekte Keir Starmer (61) een monsterzege in de Britse verkiezingen en is hij als premier voortaan de machtigste man van het Verenigd Koninkrijk. Wie schuilt er écht achter dat wandelende maatpak?

Lees meer »

Stroompanne bij Cambio opgelost: autodelen in Vlaanderen wordt hervat

Autodeel-bedrijf Cambio lag zondag urenlang plat. Hierdoor was het nergens in Vlaanderen nog mogelijk om deelauto’s te gebruiken. Rond 14.30 uur werd het probleem verholpen en kon het autodelen weer hervatten. “Door het slechte weer in Duitsland was er een grote stroompanne”, klinkt het bij Geert Gisquière, directeur van Cambio.

Lees meer »

En dan ben je plots niet meer zwanger

Een op de tien vrouwen maakt het mee en een op de zes zwangerschappen eindigt ermee: een miskraam of, zoals het vandaag heet, zwangerschapsverlies. Arkasha Keysers weet nu wat er in zo’n geval gebeurt en hoe het voelt: “De vrijheid om er een beetje, maar niet aardverschuivend triest over te zijn, willen we graag claimen.”

Lees meer »

LG breit vervolg aan Camping Rollkap

De Landelijke Gilde Rollegem-Kapelle organiseert op zaterdag 6 juli de tweede editie van Camping Rollkap. Het evenement kadert dit jaar eveneens binnen de festiviteiten van Vlaanderen Feest.
The post LG breit vervolg aan Camping Rollkap appeared first on KW.be.

Lees meer »

Claude Vindevogel uit Diksmuide staat met zelfgeschreven song ‘Mijn Huis’ op het MENT-podium in Diksmuide

Op de Grote Markt in Diksmuide verwelkomde MENT bekende, maar ook minder-bekende artiesten. Claude Vindevogel uit Diksmuide is al altijd bezig geweest met muziek, maar op nationaal vlak is hij niet zo populair. Toch kreeg hij van de zaakvoerders van MENT eveneens een uitnodiging om zijn zelfgeschreven song ‘Mijn Huis’ te zingen voor het publiek. Weldra zie je zijn verschijning

Lees meer »