Tweejaarlijkse Duynewake rond de Visserskapel in Bredene: “Kostbare parel als thema”

Op zaterdag 6 juli vindt de tweejaarlijkse Duynewake plaats, inclusief vissersmis en wake aan de vloedlijn. Nieuw dit jaar is dat het christelijke feest, dat afwisselend met het vrijzinnige Feest van de Zeegeus wordt georganiseerd, zich deze keer vooral in het groene decor van de Visserskapel zal afspelen.

Het is ooit anders geweest, toen de Duynewake zich groots presenteerde op het Paelsteenveld, maar de editie 2024 wordt straks een kleinschalig evenement. Het christelijke feest lijkt zich opnieuw te concentreren op zijn essentie: een vissersmis en een wake aan de vloedlijn, waar stil zal worden gestaan bij het harde zeemansleven.

“We willen niettemin een breed publiek bereiken op dit gratis evenement: jong en oud, inwoners en toeristen, gelovigen en andersdenkenden”, verzekert coördinator Johan Vervaeke.

Kostbare parel

“Als thema voor deze editie kozen we ‘een kostbare parel’, dat we ontleenden aan een parabel. Het verwijst naar de zoektocht naar wat kostbaar is in ons leven, wat ons leven richting en houvast kan bieden, iets wat ons leven zin en betekenis geeft. Wie is niet op zoek naar die ene parel die het leven glans kan geven? Ook mensen in onze omgeving kunnen zo’n parel zijn, mensen die in de stilte werken, luisteren, bidden, helpen,… Daarom kan de wereld haar glans behouden, dankzij het vele goede dat leeft in mensen. Of je nu religieus bent of niet, deze boodschap is universeel en tijdloos.”

Nieuw dit jaar is dat alles zich afspeelt in het groene decor van de Visserskapel, en niet langer in de Klemskerkestraat.

“We starten traditiegetrouw om 18 uur met een viering waarin we de vissers, matrozen en zeelieden uit Bredene die het leven lieten op zee bij hun harde werk, herdenken. Hun foto of overlijdensbericht neemt een belangrijke plaats in tijdens dit evenement. Na de viering trekken we in processie, met Maria in ons midden, naar het strand en wordt aan de vloedlijn een sfeervolle wake gehouden. Doris Klausing zal er een waargebeurd verhaal vertellen over dat harde leven op zee. Met bloemen brengen we hulde aan wie op zee gebleven is en vragen we de zegen over de zee, over allen die werken op en leven van de zee.”

Nadien kunnen de deelnemers nog gezellig vertoeven in het sfeervolle decor van de Visserskapel.

Meermens

“Daar wacht de hongerige magen het vele lekkers uit de zee, en ondertussen kunnen we genieten van een optreden van Meermens, het muzikale alter ego van Bram Verstappen. Met zijn Nederlandstalige liedjes probeert hij te amuseren, te troosten, gelukkig te maken, gedachten te verzetten, maar vooral een antwoord te bieden op de vragen van elke dag. Muziek die ontspant, beweegt en je meeneemt op een bestemmingsloze reis richting morgen.” (MM)

Duynewake 2024 is een organisatie van de Pastorale Eenheid Galilea Bredene-Vuurtoren, met steun van de gemeente Bredene.

Meer info rond de Duynewake vind je op www.duynewake.be of bij Johan Vervaeke, 0499 43 43 64 [email protected]

.

The post Tweejaarlijkse Duynewake rond de Visserskapel in Bredene: “Kostbare parel als thema” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Quinten (21) runt twee zomerbars aan de kust: “Heerlijke drankjes en hapjes in een stijlvolle setting”

Quinten Foulon, slechts 21 jaar oud, bewijst dat ondernemerschap geen leeftijd kent. Hij is uitbater van zomerbar Westdiep aan de promenade in Nieuwpoort. Op 29 juni opende hij ook een nieuwe bar op het dak van Fort Napoleon in Oostende.
The post Quinten (21) runt twee zomerbars aan de kust: “Heerlijke drankjes en hapjes in een stijlvolle setting” appeared

Lees meer »

ZOMERREEKS. Sylvia woont al 18 jaar in de brousse in Togo: “Ik kan niemand vertrouwen, voor je het beseft doen ze iets in je drankje”

Sylvia Roovers (63) werkte 23 jaar bij Umicore in Hoboken en was al een tijdje weduwe toen ze in 2006 haar leven een nieuwe, positieve twist wilde geven. Ze nam loopbaanonderbreking en trok naar Togo om vrijwilligerswerk te doen. Achttien jaar later runt ze in Wli, een klein dorpje in de brousse, met haar vzw Joko Togo een weeshuis en

Lees meer »

“Ik weet wat het is om het laatste briefje van 10 euro op tafel te zien liggen”: dit is Jordan Bardella (28), kandidaat-premier in Frankrijk

“Ik doe aan politiek omwille van alles wat ik daar aan den lijve ondervonden heb. Omdat ik niet wil dat heel Frankrijk zo wordt.” Jordan Bardella, de 28-jarige kandidaat-premier van het Rassemblement National, heeft een duidelijke politieke geloofsbelijdenis. Die vindt haar wortels in zijn jonge jaren. Zo zag le gamin het geweld tussen drugsbendes vanuit het raam van de grauwe

Lees meer »

Politie vindt menselijke resten na verdwijning van twaalfjarige in Australië: “Meisje aangevallen door krokodil”

De Australische politie zegt menselijke resten te hebben gevonden die zouden kunnen overeenkomen met een twaalfjarige tiener die eerder deze week als vermist was opgegeven. Het is niet duidelijk hoe het lichaam van het meisje eraan toe is, maar de politie spreekt van een “gruwelijke” vondst. Mogelijk werd het kind aangevallen door een krokodil tijdens een zwempartij in het noorden

Lees meer »

Voormalig N-VA’er Hugo De Bondt krijgt verkiesbare plaats op Brugse VB-lijst

Keert Hugo De Bondt (76) terug naar de Brugse gemeenteraad, zij het als vertegenwoordiger van een andere partij? Jarenlang zetelde hij voor N-VA, nu plaatst het Vlaams Belang de gewezen politicus op een verkiesbare plaats voor de Brugse gemeenteraadsverkiezingen.
The post Voormalig N-VA’er Hugo De Bondt krijgt verkiesbare plaats op Brugse VB-lijst appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vanessa (50) en Kris (45) zijn de nieuwe uitbaters van B&B Quarter House: van McDonald’s naar paardenpension

Quarter House, de B&B met paardenpension in Moerkerke, heeft nieuwe uitbaters. Vanessa Huughe (50) en Kris Bogaerts (45) zwaaien nu de plak op het domein. “Als grote paardenliefhebbers kenden we het domein al en toen we de kans kregen de uitbating over te nemen, hebben we toegehapt”, zegt Vanessa.
The post Vanessa (50) en Kris (45) zijn de nieuwe

Lees meer »

Willy Claes (85) wordt lijstduwer voor Vooruit in Hasselt

Voormalig minister Willy Claes is lijstduwer voor Vooruit in Hasselt bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Dat is beslist nadat Groen heeft aangekondigd dat ze het kartel met Vooruit wil stopzetten. Claes wil achteraan de lijst zijn steentje bijdragen om de partij te versterken. "Het enige wat ik wil doen, is de jonge generatie helpen", zegt hij.

Lees meer »

Onze F1-watcher is in Oostenrijk getuige van spanningen bij Red Bull: “Vader Verstappen weigerde om Horner een hand te geven”

Wat gebeurt er achter de schermen van de paddock in Spielberg? Lees het in het dagboek van onze F1-watcher. Over Corinna Schumacher die haar zoon bij de juiste mensen komt promoten, een voorvleugel als wild gerucht, remmen die mogelijks niet remmen en ruzie die weer oplaait bij Red Bull. “Ik heb het helemaal gehad met Christian Horner.”

Lees meer »