Triatlete Nele Dequae (20) uit Spiere-Helkijn mag zo goed als zeker naar het EK: “De variatie in deze sport is zo leuk”

Triatlete Nele Dequae uit Spiere-Helkijn is onlangs knap zevende geworden op de European Triathlon Cup in Olsztyn in Polen. Ze is zo (voorlopig) geplaatst voor het Europees Kampioenschap in augustus.

Nele Dequae (20) uit Spiere-Helkijn begon met triatlon toen ze twaalf jaar was. “Vroeger deed ik atletiek, maar triatlon is veel meer dan dat. Je doet verschillende sporten en het is net die variatie die ik het leukste vind. Er zijn zoveel verschillende aspecten waar je jezelf op kan verbeteren.”

In de triatlon zijn er verschillende niveaus. De World Cups behoren tot het hoogste niveau en daaronder zijn er de Continental Cups, waar de European Cups onder vallen. “Ik doe vooral mee aan de European Cups, die zijn hoger van niveau dan bijvoorbeeld American of African Cups, omdat er meer deelnemers aan de start staan. Ik mag ook al deelnemen aan World Cups, maar voorlopig laat ik die nog even links liggen. Normaal gezien zal ik volgend jaar wel een keer meedoen om te proberen.”

EK U23

Het triatlonseizoen loopt van eind april tot oktober, met het EK dat dit jaar begin augustus valt. “Door mijn zevende plaats in Olsztyn ben ik geplaatst voor het EK U23. Daar ben ik echt ongelofelijk blij mee, want dat was mijn belangrijkste doel van dit jaar. Het is nog niet honderd procent zeker dat ik erbij ben. Er is nog een wedstrijd in Nederland, en als er daar vier Belgische meisjes beter scoren dan ik in Polen gedaan heb, moet ik mijn plaatsje afstaan. Maar de kans dat dat gebeurt is héél miniem.”

Nele is lid van het No Limit Team Avelgem Zwevegem, maar trainen doet ze bij het federatie U23-project in Leuven, waar ze geneeskunde aan de KU Leuven studeert. “Ik train gemiddeld zo’n 18 uur per week, dus het is niet altijd gemakkelijk om mijn studies te combineren met mijn trainingen. Gelukkig heb ik een topsportstatuut, waardoor ik bepaalde examens of practica kan verplaatsen en kan deelnemen aan alle wedstrijden”, legt Nele uit. “Ik heb vorig jaar bijvoorbeeld een aantal examens moeten verplaatsen om mee te kunnen doen met het WK mixed relay. Tot nu toe heb ik gelukkig nog geen herexamens gehad”, lacht de triatlete.

“In de weinige vrije tijd die ik nog overheb, ga ik graag naar huis om bij mijn familie te zijn. Maar ik ga ook graag een koffietje drinken op een terrasje. Ik ga ook af en toe eens thriftshoppen, dat vind ik ook heel leuk om te doen.”

The post Triatlete Nele Dequae (20) uit Spiere-Helkijn mag zo goed als zeker naar het EK: “De variatie in deze sport is zo leuk” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ruim 5.400 studenten leggen toelatingsexamen af voor arts, een forse stijging: “Opleiding verdraagt zulke grote schokken niet”

5.477 studenten leggen vandaag het toelatingsexamen af voor arts. Morgen zijn er 1.767 kandidaten voor het toelatingsexamen tandarts, donderdag zijn 708 kandidaten voor het examen dierenarts. Nooit eerder waren er zo veel inschrijvingen voor de toelatingsexamens. "Dat gaat een hele opdracht worden voor de faculteiten van dit land", zegt Piet Hoebeke, decaan aan de UGent.

Lees meer »

Twee duo’s werpen zich in de strijd om covoorzitterschap Ecolo

Het duo Samuel Cogolati/Marie Lecocq en de tandem Marie-Colline Leroy/Gilles Vanden Burre strijden op 13 juli voor het covoorzitterschap van Ecolo. Het team krijgt geen gemakkelijke taak. De Franstalige groenen zijn nog aan het bijkomen van hun verkiezingsnederlaag en hebben maar een paar weken om hun campagne voor de lokale verkiezingen in oktober op te starten.

Lees meer »

Sportcomplex Gulden Kamer in Sint-Kruis en krachtbalterreinen in Lissewege krijgen LED-verlichting op het veld

Stad Brugge investeert in de vervanging van de veldverlichting van sportcomplex Gulden Kamer en de krachtbalterreinen in Lissewege. De bestaande verlichting wordt vervangen door energiezuinige LED-verlichting.
The post Sportcomplex Gulden Kamer in Sint-Kruis en krachtbalterreinen in Lissewege krijgen LED-verlichting op het veld appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vredesmolen in Klerken kwarteeuw beschermd: gemeente kocht monument voor een symbolische euro

In Klerken werd gevierd dat de Vredesmolen 25 jaar geleden definitieve bescherming kreeg als restant van een stenen windmolen en als oorlogsmonument. De ruïne werd verstevigd en versterkt om dan na de werken te worden ingehuldigd op 21 juni 2014.
The post Vredesmolen in Klerken kwarteeuw beschermd: gemeente kocht monument voor een symbolische euro appeared first on KW.be.

Lees meer »

Prijzen stegen in 2023 nog steeds sneller dan lonen in EU

De reële lonen zijn in de Europese Unie in 2023 verder gezakt: ondanks sterkere loonstijgingen en een dalende inflatie is de koopkracht met gemiddeld 0,6 procent gedaald. Dat blijkt uit analyse van het Duitse onderzoeksinstituut WSI van de Hans-Böckler-Stichting, een orgaan van de Duitse vakbonden.

Lees meer »

Patrick Keersebilck neemt afscheid van Cactusfestival: “Trots dat ik Brugge op de muzikale kaart kon zetten”

Van 12 tot en met 14 juli vindt in het heraangelegde Minnewaterpark in Brugge het jaarlijks Cactusfestival plaats. Deze 41ste editie is ook het afscheid van Bruggeling Patrick Keersebilck, die in oktober als directeur van Cactus Muziekcentrum met pensioen gaat.
The post Patrick Keersebilck neemt afscheid van Cactusfestival: “Trots dat ik Brugge op de muzikale kaart kon zetten” appeared

Lees meer »

“Ik hou van Eddy! Een record is maar een nummer”: Cavendish boekt historische Tour-zege en steekt Merckx voorbij

Mark Cavendish (39) heeft na lang wachten zijn 35e Tour-overwinning beet. Hij reed overtuigend naar de zege na andermaal een valpartij, waar Mads Pedersen bij betrokken was. Door deze zege steekt hij Eddy Merckx voorbij en wordt hij alleen recordhouder. Na de finish had Cavendish ook een boodschap voor ‘De Kannibaal’: “Eddy Merckx blijft voor altijd Eddy Merckx. Het is

Lees meer »