Toneelkring Bartje uit Pollinkhove viert 75-jarig bestaan

Toneelkring Bartje uit Pollinkhove bestaat 75 jaar. De leden van de toneelvereniging vierden dat albasten jubileum onlangs met een etentje.

Toneelkring Bartje werd opgericht in 1949. Het eerste stuk dat werd opgevoerd, was ‘Monica’s wraak’. De acteurs die toen letterlijk en figuurlijk voor het eerst op het toneel verschenen, waren Agnes Decroos, Simonne Decroos, Anna Dieryck, Marie-Thérèse Sissau en Mariette Ryckeboer. De cast bestond dus volledig uit dames.

Pas in 1969 tijdens de opvoering van ‘De stap terug’ stond een gemengde groep toneelspelers op de planken. De acteurs van dienst waren toen Cécile Decroos, Raf Luyssen, Lieve Haelewyn, Nicole Dequidt, Hugo Vanhee, Gerarda Luyssen, Agnes Vermeulen, Roger Feryn en Noël Matthys.

Oscar

Toneelkring Bartje speelt dus al 75 jaar onafgebroken toneel. Alleen in de coronajaren 2020, 2021 en 2022 was er geen opvoering. Vooral in 2020 was dat een domper voor Bartje. Na maandenlang repeteren moest de toneelvereniging vlak voor de première alles annuleren door de toen ingevoerde covidmaatregelen. Normaal hadden ze toen het stuk Oscar opgevoerd. Uiteindelijk deden ze dat pas in 2023.

Aan dat stuk hangt trouwens een hele geschiedenis. “In 2018 deden we een eerste poging om Oscar te spelen, maar toen kregen we de rechten van het stuk niet in handen”, zegt Frederik Devloo. “In 2020 ondernamen we een tweede poging, maar de dag voor de première ging dus de eerste coronalockdown in. Daarna moesten we nog enkele voorstellingen van Oscar annuleren door de coronamaatregelen. In 2023 was het dus vijfde keer, goed keer.”

De voorbije twee jaar mocht toneelkring Bartje telkens het bordje ‘uitverkocht’ bovenhalen, goed voor om en bij de 1.400 kaarten. Niet slecht voor een dorp als Pollinkhove, met amper 600 inwoners. Welk stuk ze volgend jaar in maart zullen opvoeren, is nog niet bekend.

The post Toneelkring Bartje uit Pollinkhove viert 75-jarig bestaan is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Jules (11) is gezond en wel, toch moet hij naar het ziekenhuis. “Nergens crisisopvang te vinden voor hem”

In de provincie Oost-Vlaanderen dreigt een jongen van elf deze week in het ziekenhuis te belanden omdat er geen crisisopvang voor hem wordt gevonden. Jules* is nochtans gezond, maar nergens anders is er plaats voor hem. Niet in een jeugdvoorziening, niet bij een pleeggezin. En het ergste: zoals Jules waren er vorig jaar 744 kinderen. “We geven asielzoekers bed, bad

Lees meer »

Buurtbewoners plannen protest tegen wachthalte De Lijn in Keerbergen: “Wildplassende chauffeurs, uitlaatgassen en gevaarlijke situaties”

Buurtbewoners in Keerbergen plannen een protestactie tegen De Lijn omdat een wachthalte er leidt tot overlast. De buschauffeurs zouden er hun motor laten draaien, wat volgens de inwoners tot storende geluiden en uitlaatgassen leidt. Daarnaast zouden er gevaarlijke verkeerssituaties ontstaan en wildplassen de bestuurders er geregeld tegen een boom. De Lijn probeert het probleem op te lossen en vraagt om

Lees meer »

Poepsjiek restaurant met imposante glazen koepel opent op unieke locatie in Knokke (al heeft het zelf geen toiletten)

Een glazen koepel met een architecturaal staaltje van wereldniveau: het kan wel tellen als unieke locatie voor je restaurant. Christophe Deklerck(64), die mee aan het roer staat van Hotel Memlinc in Knokke, zag daarin dé perfecte locatie voor zijn – op zijn zachtst uitgedrukt – chique nieuwe zaak. Opvallend detail: een van de meest indrukwekkende restaurants van Knokke heeft géén

Lees meer »

Politieke aardverschuiving in het Verenigd Koninkrijk: oppositiepartij Labour verplettert Conservatieven, premier Sunak biedt ontslag aan

Zoals verwacht een politieke aardverschuiving in het Verenigd Koninkrijk: nadat de rechtse Conservatives van huidig premier Rishi Sunak veertien jaar lang aan de macht waren, wint oppositiepartij Labour nu de Britse verkiezingen. En nog geen klein beetje ook. “Een verpletterende overwinning”, voorspelt de exitpoll van de grote Britse media. De Conservative Party wordt zwaar afgestraft: de partij stevent af op

Lees meer »

“Hij eet maar één maaltijd per dag”: zijn eisen backstage en alles wat u wilt weten over Bruce Springsteens passage in België

Hij is er. Nu nog in hartje Brussel, straks op de wei van Werchter. Bruce Springsteen was even slapjes door een maagzweer en stemproblemen, maar dat zal hem niet weerhouden van een weergaloos concert én een bezoek aan zijn favoriete Belgische winkel. Wat staat er op zijn setlist? Wat op zijn bankrekening? En wat op zijn 37 bladzijdes tellende rider?

Lees meer »

LIVE GIRO DONNE. Rijdt Lotte Kopecky meteen naar de ‘maglia rosa’ in de openingstijdrit? “Het wordt een soort van zwaar trainingsblok”

Zondag begint het vrouwenpeloton aan de 35e editie van de Giro Donne – de Ronde van Italië voor vrouwen. In en rond Brescia begint wereldkampioene Lotte Kopecky aan haar strijd om de eindzege met een tijdrit van 15,7 kilometer. Dwingt de Belgisch kampioene tijdrijden meteen een goede start af onder het motto ‘goed begonnen is half gewonnen’?

Lees meer »