Start-up The Nutty Farmer wint award voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemer: “Meer jobs en winst voor boeren in Burkina Faso”

De food start-up The Nutty Farmer uit Zwevegem heeft de award voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemer 2024 van gemeente Zwevegem in de wacht gesleept tijdens de Tranzformer awards.

Als boerenzoon is Fréderic Bostyn al heel zijn leven geïnspireerd door de pracht van “het boeren”, maar ook door de problemen die veel landbouwers ervaren, zowel in België als ver daarbuiten. “Toen ik 3 jaar geleden zelf noten begon te roosteren in de oven op onze boerderij, omdat ik de noten uit de supermarkt altijd veel te vettig en te saai vond qua smaak, botste ik op de problemen in de notensector, meer bepaald in de cashewnoten sector. We zijn dan 2021 en dit was de start van The Nutty Farmer.”

Te veel transportkilometers

Fréderic legt uit wat die problemen juist zijn. “Wist je dat 95% van de cashewnoten die geoogst worden in Burkina Faso eerst naar Azië worden getransporteerd om daar te pellen en dan in België belanden voor consumptie? Dit zorgt voor meer dan 12.000 extra transportkilometers, een verlies aan jobs en een verlies aan winst voor Burkina Faso.”

Voor het aanpakken van deze problemen hebben wij de MVO award in de wacht gesleept. Het is onze ultieme droom om een éérlijke en duurzame cashewnoten supply chain te bouwen in Burkina Faso.”

Eigen Nutty Farmer program

Ze werken met het eigen “The Nutty Farmer program”. Dit programma bestaat uit 3 pijlers. Ze werken rechtstreeks samen met de cashewboeren-coöperaties waar de cashewnoten niet enkel geoogst maar ook lokaal gepeld worden. Dit zorgt voor méér jobs en winst voor de boerenfamilies in Burkina Faso. De producten zijn fairtrade gecertificeerd, waardoor de cashewboeren een beter loon krijgen voor hun cashewnoten.

“Om terug te geven aan de cashewboeren hebben we beslist om projecten te gaan uitvoeren in Burkina Faso onder de naam “The Nutty Farmer projects”. We herinvesteren jaarlijks 1% van onze totale netto omzet rechtstreeks terug in de boerencoöperaties. Zo bouwden we vorig jaar mee aan een watertoren die zorgt voor drinkbaar water voor meer dan 200 boeren. Dit jaar bekijken we om te investeren in een school voor de kinderen van de cashewboeren”, klinkt het nog.

“Met deze cashewnoten uit Burkina Faso hebben we 3 gamma’s ontwikkeld die we momenteel vermarkten in België, Frankrijk en de UK: Geroosterde cashewnoten met kruiden, Geroosterde cashewnoten gedipt in Belgische chocolade en Cashew crunch topping.”

The post Start-up The Nutty Farmer wint award voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemer: “Meer jobs en winst voor boeren in Burkina Faso” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Heilbot uit Groenland is eetbaar erfgoed dankzij Pittems bedrijf: “Wij roken de vis hier traditioneel”

De gerookte heilbot van het Pittemse bedrijf Vanafish werd recent bekroond met het Streekproduct.be-label, een initiatief van het Steunpunt Streekproducten van VLAM dat Vlaams eetbaar erfgoed in de kijker moet plaatsen. Hoewel de vis oorspronkelijk afkomstig is uit Groenland, wordt het door de traditionele bereidingswijze toch gezien als waardevol streekproduct, dat nu terecht in de kijker wordt gezet.
The

Lees meer »

“‘Het eiland’ was niet voor gevoelige zieltjes”: Dirk ‘Michel Drets’ Van Dijck blikt terug op ‘brutale sfeer’ op de set

Eigenlijk zou hij niet meespelen, maar toeval bezorgde Dirk Van Dijck (72) de bekendste rol van zijn leven. Op de set van ‘Het eiland’ was het niet altijd prettig, maar Van Dijck was wel wat anders gewend. Voor hij onsterfelijk werd als ambitieuze hielenlikker Michel Drets leefde de eigenzinnige acteur acht jaar in de meest primitieve omstandigheden in het Amazonewoud.

Lees meer »

“Een dag ‘Het eiland’ niet gequoot, is een dag niet geleefd”: fans vieren populaire tv-reeks in coworking op Antwerpse Meir

Trivial time, groene dassen en ‘ne ring op een Düsseldorf’: fans van Het eiland kunnen nog tot eind juli in de voetsporen treden van Guido, Michel, Frankie en Alain en de werksfeer opsnuiven bij Cynaaaal-GOGO. Omdat de reeks 20 jaar bestaat, opende streamingdienst Streamz ‘Coworking Het Eiland’ op de Antwerpse Meir. (En dat is geen) zever, gezever.

Lees meer »

Koolskampse ondernemers blazen De Sloeber nieuw leven in: “Hopelijk volgend jaar open”

Drie Koolskampse ondernemers willen de horeca in hun dorp nieuw leven inblazen. “We kochten De Sloeber en zullen het café annex zaaltje, samen met de binnentuin, helemaal opknappen”, zeggen Bert Duyck en de broers Jurgen en Jimmy Houttekier. “Het moet wel nog steeds een bruine kroeg blijven, zoals het dertig jaar lang met Erik Blondeel was. Voor de uitbating zoeken

Lees meer »

Zware onweerszone trekt over Duitsland: “Dit fenomeen komt maar één of twee keer per jaar voor”

Zaterdagavond trok een zware onweerszone van het noordoosten van Frankrijk rakelings langs ons land naar Duitsland. Volgens een Duitse meteoroloog gaat het om een fenomeen dat maar “één of twee keer per jaar voorkomt”, waarbij water – en op verschillende plaatsen ook hagel – met bakken uit de lucht viel en felle windstoten werden waargenomen. Op verschillende plaatsen sloeg de

Lees meer »