Papes Putten krijgt Groene Voetafdruk van milieuraad Lichtervelde

De milieuraad van Lichtervelde reikte dit jaar de Groene Voetafdruk uit aan Papes Putten in de Weststraat, een natuurgebied met zachte recreaties.

De Groene Voetafdruk wordt gegeven aan personen of verenigingen die iets bijdragen aan het milieu van Lichtervelde. “De vele vijvers maken het aangenaam voor iedere liefhebbende hengelaar”, zegt Heidi Deleu, voorzitter van de milieuraad. “Maar ook aan fauna en flora is er geen gebrek. Papes Putten staan vooral bekend omwille van de vele ruwe berken. Op weinig plaatsen in West-Vlaanderen staan zoveel grote berken bij elkaar. Wie hier op verkenning gaat, zal ongetwijfeld merken dat dit een gebied is voor tal van watervogels. Papes Putten draagt bij aan een groener Lichtervelde.”

Organisch gegroeid terrein

“Papes Putten is eigenlijk een beetje een organisch gegroeid terrein”, zegt Bram Vandekerckhove. “Een historische site van mijn grootvader. De visclub zit hier intussen al van voor mijn geboorte. In de jaren 50, helemaal in het begin, stond hier een boerderij. Halfweg de jaren 60 is André Pape zavelzand beginnen verkopen. Onder de zandputten zat klei, een korte periode is hier een steenbakkerij geweest, op de plaats waar nu de kantine staat. In de jaren 70 is het rechtgetrokken geweest door de beek hierachter.”

Door een storm in 2015 waren heel wat grote bomen op het terrein onherstelbaar beschadigd. “Er werden nieuwe bomen aangeplant langs de dreef en er zijn bomen bijgekomen in de weide, met het systeem van agroforestry.”

Vijverkaffee

Het prachtige Papes Putten is voor velen een felbegeerde plek in de zomermaanden. “We krijgen heel dikwijls de vraag van jeugdbewegingen of mensen die willen komen zwemmen. Dat is allemaal tof en leuk, maar als we tegen één iemand ja zeggen, moeten we iedereen toelaten. Ik heb hier met mijn neven enorm veel gezwommen in mijn kinderjaren. Ergens is het jammer dat we dit niet meer aan de huidige generatie kunnen geven. Daarom is het Vijverkaffee een goed compromis, om een tiental dagen per jaar iets meer toe te laten dan de rest van het jaar.”

The post Papes Putten krijgt Groene Voetafdruk van milieuraad Lichtervelde is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

22-jarige publiekelijk geëxecuteerd in Noord-Korea wegens luisteren naar K-pop

Noord-Korea heeft een 22-jarige man publiekelijk geëxecuteerd omdat hij naar K-pop luisterde, Zuid-Koreaanse films keek en deze verspreidde. Dat meldt het Zuid-Koreaanse Ministerie van Hereniging, dat mensenrechtenschendingen in het buurland documenteert. Het rapport is gebaseerd op getuigenissen van meer dan zeshonderd Noord-Koreaanse overlopers en belicht de strenge censuurmaatregelen van het regime onder leiding van Kim Jong-un.

Lees meer »

Staande ovatie voor afscheidnemend schepen Hedwig Kerckhove in Wingene: “Dubbel gevoel, want de politieke ‘goesting’ is er nog”

Een van de headlines tijdens de jongste gemeenteraad was de kwartaalrapportering van het fusietraject tussen Wingene en Ruiselede, dat door technisch falen een presentatie werd in mineur. Maar het talrijk opgekomen publiek – voor de gelegenheid in CC De Wissel – zag een emotionele schepen Hedwig Kerckhove afscheid nemen. De charmante, ervaren politicus werd geëerd door meerderheid en oppositie en

Lees meer »

“Op de fiets een strijder, ernaast een schone mens”: portret van overleden voormalig geletruidrager Gilbert Desmet (93)

In Lichtervelde is zondagnacht oud-wielrenner Gilbert Desmet op 93-jarige leeftijd overleden. Smetje was de oudste nog in leven zijnde Belgische geletruidrager. Naast zijn twaalf dagen in het geel won hij meer dan honderd koersen, waaronder Parijs-Tours en de Waalse Pijl. Een portret van een skone mens.
The post “Op de fiets een strijder, ernaast een schone mens”: portret van

Lees meer »

Belgische verdachten in verdwijning Vlaams koppel op Tenerife verzetten zich niet langer tegen uitlevering aan Spanje

Michael A. (44) en zijn zoon Lucas A. (23), de twee Belgische verdachten van de verdwijning van Marc Olbrechts en de verdwijning en de dood van Laura Trappeniers op Tenerife, verschijnen donderdag voor de raadkamer in Brussel. Die moet zich buigen over hun uitlevering aan Spanje. Volgens hun advocaat zullen de twee zich daar niet langer verzetten.

Lees meer »

Masterplan herwaardering Gaverdomein unaniemgoedgekeurd: “Pareltje van ontspanning”

De gemeenteraad van Deerlijk zette unaniem het licht op groen voor het masterplan dat tot een herwaardering van het Gaverdomein moet leiden. “We willen het domein nog meer uitspelen als bruisende recreatieve belevingsplek”, verduidelijkt bevoegd schepen Bert Schelfhout.
The post Masterplan herwaardering Gaverdomein unaniemgoedgekeurd: “Pareltje van ontspanning” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Stadskoor Kortrijk in volle opbouw: “Iedereen is welkom, je moet enkel graag willen zingen”

Hoe zou het nog zijn met het Kortrijkse Stadskoor? “Alles goed en wel en in volle verdere opbouw”, zegt drijvende kracht Diederik Glorieux, een Kortrijkse componist. “Om elk op hun eigen manier – met een eigen verhaal, taal of melodie – het geluid van de stad Kortrijk te weerspiegelen.”
The post Stadskoor Kortrijk in volle opbouw: “Iedereen is welkom,

Lees meer »