Na de verwijdering van 700 ton asbest op oude site Heilig Hartziekenhuis: woonproject ‘t Groen Hart schiet uit de startblokken

Nu 700 ton asbest bijna volledig uit het oude Heilig Hartziekenhuisgebouw verwijderd is, gaat het licht op groen voor de eigenlijke ontwikkeling van de nieuwe woonbuurt ’t Groen Hart in Roeselare. Voor projectontwikkelaars Coussée Bouw & Project en ION is dit dan ook het startschot voor de lancering van de eerste fase en tonen ze voor het eerst meer gedetailleerde beelden van hoe het nieuwe park en de gebouwen er rond eruit zullen zien. In de zomer van 2025 zou begonnen worden met de wederopbouw, in 2028 zullen de eerste bewoners hun intrek kunnen nemen.

De minutieuze verwijdering van alle asbestrestanten zit in de eindfase waardoor de effectieve ontwikkeling van de nieuwe woonbuurt ’t Groen Hart nu echt van start kan gaan. Projectontwikkelaars ION en Coussée Bouw & Project zetten eind september de sloopkogel tegen de verouderde gebouwen zodat de bovengrondse afbraak tegen december afgerond wordt. Aansluitend starten ze met de opbouw van de eerste drie fossielvrije aaneensluitende woonvolumes die 60 private appartementen zullen omvatten alsook een woonzorghotel met 110 studio’s, 27 assistentiewoningen en een zorgvilla met 20 studio’s voor personen met een beperking, voor mede-investeerder en zorgpartner Zorggroep Heilig Hart uit Kortrijk. Alle gebouwen worden op een lokaal warmtenet aangesloten.

Aanbod op maat

Blikvangers daarbij zijn de twee penthouses op de 15de verdieping van 200 m² die een uitzicht geven over gans Roeselare. Ook de lager gelegen appartementen kunnen dankzij de nieuwe parkomgeving altijd rekenen op een aangenaam en groen uitzicht vlak bij het stadscentrum. De zuidelijke vleugel van het oude AZ Deltaziekenhuis wordt overigens gevrijwaard van de sloop en herontwikkeld tot een duurzaam woonproject. “‘t Groen Hart is één van de belangrijkste stadsontwikkelingsprojecten in Roeselare. We zijn fier dat we nu voor de eerste keer gedetailleerde toekomstbeelden van de voormalige AZ Delta-site kunnen presenteren en tegelijk de eerste units op de markt kunnen brengen. We kiezen met dit project voor een gezonde en duurzame mix van nieuwbouw en herontwikkeling. De 60 appartementen variëren van eenkamer-en gezinsappartementen tot luxueuze flats. Zo is er een aanbod op maat van ieders behoefte en budget”, argumenteert Léonie Coussée (Coussée Bouw & Project).

De locatie staat al sinds 1924 in het teken van zorg en gastvrijheid, en dat blijft ook zo. In het hart van het project wordt een woonzorghotel geïntegreerd voor mede-investeerder Zorggroep Heilig Hart Kortrijk. Het gaat om een combinatie van 110 studio’s en 27 assistentiewoningen. Wie de laatste aankoopt als investering, mag rekenen op een huurgarantie wat het rendement verzekert. Aan de kant van de Rode-Kruisstraat wordt ook de mogelijkheid voorzien om een zorgvilla met 20 studio’s te integreren op maat van personen met een beperking.

Bistro en supermarkt

Waar de site nu hoofdzakelijk uit beton bestaat, wordt deze met de komst van ’t Groen Hart voor liefst 72 procent onthard. De internationaal gerenommeerde landschapsarchitecten van ‘West8’ vormen de gebetonneerde site om tot een woonwijk met een nagelnieuw openbaar stadspark van twee hectare groot waarin fietsers en voetgangers de baas zijn. Een verkeersvrije, groene corridor langs het tracé van de Collievijverbeek verbindt de Meensesteenweg en de Westlaan dan weer met elkaar. Op verschillende plaatsen is ruimte voorzien voor buurtversterkende initiatieven, waaronder een bistro met terras en een supermarkt.

De wagens van de toekomstige bewoners en bezoekers krijgen ondergronds een nieuw plekje. Via een lift zullen de 180 parkeerplaatsen, verdeeld over twee ondergrondse verdiepingen, verbonden worden met het gebouw. Het ontwerp voor de drie woonvolumes kwam tot stand bij het Kortrijkse architectenbureau Linklab. “Door compact te werken en te kiezen voor een variatie van volumes ontstaat extra open ruimte. We kiezen ook heel bewust voor platte daken die gebruikt kunnen worden als terras, groenzone en waterbuffer. De ronde hoeken zorgen dan weer voor een speels accent en geven de wijk een zacht karakter dat mooi aansluit op zijn omgeving”, zegt Boris Parmentier (ION).

Win-win voor iedereen

De site van het voormalig Heilig Hart-ziekenhuis is gelegen pal in het centrum van Roeselare, maar lag er sinds de verhuis van het ziekenhuis mistroostig bij. Zowel de buurtbewoners, als het stadsbestuur zijn dus maar wat verheugd dat de ontwikkeling van ’t Groen Hart in een stroomversnelling komt. “Het project is een win-win voor alle partijen. Voor de inwoners van Roeselare komen er duurzame appartementen en een nieuw stadspark bij. Tegelijk wordt ook een potentiële stadskanker onder handen genomen die op termijn zal bijdragen tot de beleving in Roeselare. Door de ontwikkeling komt er een groot park bij in de stad – het grootste dat dankzij een privaat project tot stand komt. Ook uit de buurt krijgen we meer en meer reacties te horen dat ze reikhalzend uitkijken naar de herwaardering van deze iconische locatie”, klikt het bij Boris Parmentier (ION).

Minderhinderplan

In overleg met de stad wordt een minderhinderplan uitgerold dat de buurt én nabijgelegen hogeschool Vives moet vrijwaren van zo veel mogelijk verkeershinder en geluidsoverlast tijdens de werken. Als alles volgens de huidige planning verloopt, zullen in 2028 de eerste bewoners hun intrek nemen in hun nieuwe woning, midden in het groen. De prijzen starten vanaf 230.000 euro voor een eenslaapkamerappartement, 279.000 euro voor een tweeslaapkamerappartement en 315.000 euro voor een drieslaapkamerappartement.

Wie meer wil weten over het project en de eerste aangeboden appartementen kan terecht op https://tgroenhart.be/.

The post Na de verwijdering van 700 ton asbest op oude site Heilig Hartziekenhuis: woonproject ‘t Groen Hart schiet uit de startblokken is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Burgemeester Vandenberghe countert ‘stemmingmakerij’ rond gemeentelijke financiën: “Bredene is financieel gezond”

Burgemeester Steve Vandenberghe bracht vorige week de blijde boodschap dat Bredene financieel kerngezond is. “We presenteren op het einde van de legislatuur een jaarrekening met 3,7 miljoen euro overschot en dat ondanks enorme investeringen in een nieuw woonzorgcentrum, sport- en zwembadcomplex en groen.” Niks van, vindt Vicky Dereere (Alternatief24): “Heel wat uitgestelde uitgaven komen straks als een boemerang terug.”

Lees meer »

Vanessa (50) en Kris (45) zijn de nieuwe uitbaters van B&B Quarter House: van McDonald’s naar paardenpension

Quarter House, de B&B met paardenpension in Moerkerke, heeft nieuwe uitbaters. Vanessa Huughe (50) en Kris Bogaerts (45) zwaaien nu de plak op het domein. “Als grote paardenliefhebbers kenden we het domein al en toen we de kans kregen de uitbating over te nemen, hebben we toegehapt”, zegt Vanessa.
The post Vanessa (50) en Kris (45) zijn de nieuwe

Lees meer »

Welkom bij ‘t Ferm in Rollegem-Kapelle tijdens de Ferme Woensdagen

‘t Ferm, de organisatie die zinvolle dagbesteding aanbiedt aan mensen met een beperking, organiseert tijdens de warmste maanden van het jaar opnieuw ‘Ferme Woensdagen’. Die vinden telkens plaats op de binnenkoer van ‘t Capellehof.
The post Welkom bij ‘t Ferm in Rollegem-Kapelle tijdens de Ferme Woensdagen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Hij hoeft niet te paraderen in bloot bovenlijf. Maar een zwakke Joe Biden is nefast voor heel de wereld

Oorverdovend wordt de roep in de Verenigde Staten aan Joe Biden om zich terug te trekken als presidentskandidaat. Voor het welzijn van zijn land. Maar hij zou dat ook moeten doen voor het welzijn van de wereld, analyseert onze buitenlandjournalist Guy Van Vlierden. Als Biden verliest, zit iedereen weer opgezadeld met Donald Trump. En als Biden alsnog wint, dan dreigen

Lees meer »

KIJK. Kim Kardashian maakt plots achterwaartse salto op dansvloer

Kim Kardashian (43) was een van de aanwezigen op het 40e verjaardagsfeest van haar zus Khloé Kardashian. Ze stal de show op de dansvloer en trok alle aandacht naar zich toe toen ze salto’s begon te maken. Met behulp van Cade Hudson – manager en goede vriend van zangeres Britney Spears – deed ze dit naar eigen zeggen “verschillende keren

Lees meer »