Masterplan herwaardering Gaverdomein unaniemgoedgekeurd: “Pareltje van ontspanning”

De gemeenteraad van Deerlijk zette unaniem het licht op groen voor het masterplan dat tot een herwaardering van het Gaverdomein moet leiden. “We willen het domein nog meer uitspelen als bruisende recreatieve belevingsplek”, verduidelijkt bevoegd schepen Bert Schelfhout.

De opwaardering van het Gaverdomein is een van de grote actiepunten in het meerjarenplan van de huidige bestuursploeg. ‘Door het opfrissen en opwaarderen van het Gaverdomein maken we van dit recreatief domein opnieuw een pareltje, waar ontspanning voor verschillende jeugd- en sportverenigingen en individuele bezoekers een plaats krijgt’, staat er letterlijk te lezen.

“Om tot een kwalitatieve en toekomstbestendige herinrichting te komen, lieten we ons ondersteunen”, stelt schepen Bert Schelfhout. “Participatie en co-creatie met lokale actoren en experten stonden de afgelopen maanden centraal. Het ontwerpteam Atelier Romain – MAF ging aan de slag met de opmaak van een toekomstvisie, die vorm kreeg in een globaal masterplan voor de site. Dat plan werd unaniem goedgekeurd tijdens de gemeenteraad en wordt straks aan onze inwoners gepresenteerd. Afspraak hiervoor op donderdag 27 juni om 19 uur om 19 uur op het Gaverdomein zelf.”

“Het Gaverdomein speelt al jarenlang een belangrijke rol in het sociale en culturele leven van Deerlijk. Ontspannen, recreëren en sporten in hoogwaardig kwalitatief en belevenisvol groen vormen vandaag de belangrijkste uitdagingen binnen het domein. Er diende onder meer nagedacht te worden over een kwalitatieve invulling van het openbaar domein, een efficiënt ruimtegebruik van diverse verenigingen en een gewenste herinrichting voor het Gaverkasteel.”

Sporthal

“Aan de plannen ging een traject van 2 jaar vooraf. De inwoners en betrokken verenigingen werden bevraagd en verschillende pistes onderzocht. De belangrijkste doelstelling is het domein nog meer uitspelen als bruisende, recreatieve belevingsplek. Als eerste stap vernieuwden we de uitbating van het Gaverkasteel. Er werd een concessie afgesloten met Maxim Vandenbulcke en we stellen vast dat dit een terechte beslissing was. Het Gaverkasteel bruist als nooit tevoren…”

“Nu hebben we een herinrichting van het Gaverdomein voorbereid in verschillende fases. De oude Gaverhal is versleten. Vooral het dak baart zorgen. Het masterplan schetst alvast een duidelijk beeld over de inplanting en het kostenplaatje van de nieuwe sporthal. Het wordt een van de grote investeringen voor de toekomst. Er is in het masterplan een bedrag van 11,5 miljoen euro voorzien. De realisatie van de nieuwe Gaverhal, allicht met twee verdiepingen, zal wel nog niet voor de volgende legislatuur 2025-2030 zijn.”

Kasteel

“We willen met de gemeente ook het kasteel zelf in ere herstellen. Het is de bedoeling dat het Sociaal Huis zal verhuizen naar de site van de oude Blokker naast het gemeentehuis in de Harelbekestraat. Het dak van het kasteel moet gerenoveerd worden. Reken daarbij nog een mooie omwalling en je komt tot een echt kasteelpark dat de plek bij uitstek wordt voor het organiseren van allerlei ceremoniële festiviteiten.”

“Het masterplan is een visieplan, een inspiratienota. Er werden tijdens het Open Gaveratelier drie scenario’s voorgelegd aan de participanten. Er wordt allicht geopteerd voor het scenario met de minste impact. De huidige over het park verspreide parkings worden daarin gecentraliseerd op de voormalige ligweide van het al even voormalige zwembad. De nieuwe sporthal zou op ongeveer dezelfde locatie komen. De sociale woongelegenheid is voorzien op de site van het oude gemeentedepot. Vanuit de Stationsstraat, vanaf de parking en vanuit de voormalige kasteeldreef worden in dit plan zichtassen op het Gaverkasteel gecreëerd.”

Prioriteiten

De gemeenteraad droeg op om enkele zaken verder te onderzoeken en op te nemen bij de realisatie van het masterplan Gaverdomein. Vooreerst wil men de locatie van de fietsenstalling van de scouts behouden en parkeerplaats(-en) voor mindervaliden voorzien dicht bij het Sociaal Huis en restaurant ’t Gaverkasteel. De herinrichting van de parkeerhaven uitgevend op de Vercruysse de Solartstraat is niet prioritair. De haakse parkeerplaatsen kunnen behouden blijven, maar dit dient bij een herinrichting afgestemd te worden met de andere ontwikkelingen op de site. Ook de herinrichting van de tennisvelden is niet prioritair. Er moet nagegaan worden of de verwachtingen dan nog dezelfde zijn en bij een eventuele herinrichting moet de oriëntering van de speelvelden afgestemd worden met de speeluren.

The post Masterplan herwaardering Gaverdomein unaniemgoedgekeurd: “Pareltje van ontspanning” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ruimte voor carpoolparking in Geluwe?

Als het van gemeenteraadslid Nino D’Hellem (Team 2030) afhangt, dan komt er op de hoek van de Komerenstraat en Menenstraat (N8) naast de rotonde van de drukke expresweg N58 in Geluwe een carpoolparking.
The post Ruimte voor carpoolparking in Geluwe? appeared first on KW.be.

Lees meer »

Werd Marc Olbrechts in verzwaarde kist gedumpt in zee? Spaanse speurders leggen vader en zoon vermoedelijk eerstdaags op de rooster

Ons land zet de vader en zoon die opgepakt zijn in het onderzoek naar de vermoorde en vermiste Laura Trappeniers (67) en Marc Olbrechts (71) binnen een tiental dagen wellicht op een vliegtuig richting Tenerife. Opvallend: de Guardia Civil vermoedt dat Marc in een verzwaarde kist op de bodem van de zee ligt en hoopt de man nog te vinden.

Lees meer »

“Ik twijfel aan de toekomst met Tedesco”

De Rode Duivels verloren met 1-0 van Frankrijk en zijn uitgeschakeld op het EK. Onze analist Marc Degryse is scherp voor Lukaku en co, maar vooral Tedesco wordt niet gespaard. “Zijn keuzes waren te ver gezocht, hij hield het niet simpel. Maar ook in de omgang en qua uitstraling heeft hij niet gescoord.”

Lees meer »

“Eto’o heeft in principe niets te zeggen over mij”: Marc Brys praat voor het eerst uitgebreid over de hetze rond z’n aanstelling

“Als je iedereen moet geloven, heeft Eto’o me vier keer ontslagen.” En toch staat Marc Brys (62) nog aan het roer van de Kameroense nationale ploeg. Voor het eerst sinds hij de heksenketel van Yaoundé – en alle rellen daar aanwezig – even achter zich heeft gelaten, neemt de bondscoach het woord. “Vanaf dag één had ik een bewaker bij

Lees meer »

CHECK – Nee, vrouw van Zelenski kocht geen “Bugatti van 4 miljoen euro” in Parijs: nepnieuws uit Rusland, gemaakt met AI

Het bericht dat Olena Zelenska, echtgenote van de Oekraïense president Zelensky, vorige maand in Parijs een peperdure sportwagen zou hebben gekocht, is verzonnen. Het maakt deel uit van een langlopende pro-Russische campagne met nepnieuwssites. Opvallend is dat hierbij nu ook gebruikt maakt van technologie op basis van artificiële intelligentie (AI).

Lees meer »

Geen klamme tent voor deze jongeren: luxueus cruisekamp van 1.350 euro is een groot succes

Vergeet het bivak in de Ardennen. Activak is als eerste jongerenorganisatie op cruisekamp vertrokken met 54 jongeren, die in één week vier landen aan de Middellandse Zee aandoen. Kostprijs: 1.350 euro. Toch was het luxekamp meteen uitverkocht, en voor volgende zomer is er al een wachtlijst. “Het is écht impressionant. Elke verdieping is ingericht door een kunstenaar”, vertelt Xander (19).

Lees meer »

Volgens Amerikaans Hooggerechtshof geniet Donald Trump “absolute immuniteit” voor daden binnen zijn functie als president, maar niet voor private handelingen

Het Amerikaanse Hooggerechtshof geeft oud-president Trump deels gelijk in zijn vraag om immuniteit te krijgen voor zijn rol bij de bestorming van het Capitool. Hij zou volgens het Hof immuun zijn voor wat hij als president heeft gedaan, maar niet voor wat hij als privé-persoon heeft gedaan. De aanklagers moeten dus kunnen aantonen dat hij zijn daden buiten zijn functie

Lees meer »

Stadion Eendracht Aalst is veranderd in complete wildernis: “Je maakt mij niet wijs dat dit van vorige week is”

Het zal nog een tijdje duren voor het Pierre Cornelisstadion weer in zijn oude glorie hersteld zal zijn. Het complex is volledig verloederd achtergelaten. Het veld heeft al een tijdje geen grasmaaier meer gezien, het gras staat tot op kniehoogte. Binnen is de kleedkamer bezaaid met pizzadozen en staan er lege flesjes drank lukraak verspreid over zowat elke ruimte. Een

Lees meer »