Lokaal ambachtelijk talent in de kijker tijdens eerste Nacht van de Makers

Op de Nacht van de Makers in Brugge kregen acht makers het kwaliteitslabel ‘Handmade in Brugge’ en ontving goudsmid Lore De Backer de ‘Prijs Jonge Makers’. Het opmerkelijke hebbeding The Bruges Fourchette, een frietvorkje in de vorm van het Belfort, werd er uitgeroepen tot ‘Most Wanted Souvenir’.

Op de binnenkoer van het Belfort, die momenteel opmerkelijk ingericht is met een installatie in het kader van de Triënnale, vond de eerste editie van de Nacht van de Makers plaats. Heel wat Brugs makerstalent viel er in de prijzen.

Bedoeling van het initiatief is om lokaal ambachtelijk talent in de kijker te zetten. Acht makers ontvingen er het label ‘Handmade in Brugge’. Dit label staat voor kwaliteit en geeft in eerste instantie aan dat deze makers pure ambachtsmensen zijn.

Volgende makers kregen het label officieel overhandigd: Choc’Lat Port, Dumon Chocolatier, Handgemaakt geluk (handgesneden houten lepels en kommen), Maillots Pavlova Costume Design, Matubu Coffee, Mytle Makes & Mends (creatieve herstelservice voor kledij), Van Krieken x Llukaj (juwelenontwerpers) en zalmrokerij Wymo. Samen met hun 94 collega’s die reeds eerder het label kregen, zijn deze makers te zien in de nieuwe editie van de gratis Handmade in Brugge stadsgids, die onder andere te verkrijgen is in het Sashuis, de shop van Handmade in Brugge (Wijngaardplein 14).

Most Wanted Souvenir

De Republiek, TURBO en Handmade in Brugge lanceerden vijf jaar geleden ook de Prijs Jonge Makers, gericht op ambachtsmensen jonger dan dertig jaar. Bedoeling is hen een duw in de rug te geven bij hun ondernemerschap én hun ambacht. De prijs gaat dit jaar naar goudsmid Lore De Backer. Lore is een klassiek geschoolde goudsmid en maakt door haar extra opleiding Industrieel Productontwerp vlot gebruik van moderne technieken. Recent lanceerde ze haar eigen merk. Ten slotte is er nog de Most Wanted Souvenir van Brugge. Designers uit Brugge en omstreken werden vorig jaar al uitgedaagd om een nieuw, duurzaam souvenir voor Brugge te ontwerpen. Deze prijs gaat naar The Bruges Fourchette van Nikolaas Pruuost, Nathalie Serfranckx en Björn Van Houtte. Het gaat concreet om een elegant en degelijk uitgevoerd frietvorkje in de vorm van het Belfort. Door middel van hun prijs gaan de ontwerpers nu aan de slag om dit souvenir ook effectief te commercialiseren.

The post Lokaal ambachtelijk talent in de kijker tijdens eerste Nacht van de Makers is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Sociale kruidenier en noodopvang in gewezen rijkswachterswoningen in Dentergem

De gemeente Dentergem gaat in twee voormalige rijkswachterswoningen in de Kasteeldreef de komende jaren ruimte vrij maken voor een sociale kruidenier en crisiswoningen. “We nemen met dit project zelf stappen voor een oplossing voor vijf gezinnen en alleenstaanden in crisis”, klinkt het.
The post Sociale kruidenier en noodopvang in gewezen rijkswachterswoningen in Dentergem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Hij hoeft niet te paraderen in bloot bovenlijf. Maar een zwakke Joe Biden is nefast voor heel de wereld

Oorverdovend wordt de roep in de Verenigde Staten aan Joe Biden om zich terug te trekken als presidentskandidaat. Voor het welzijn van zijn land. Maar hij zou dat ook moeten doen voor het welzijn van de wereld, analyseert onze buitenlandjournalist Guy Van Vlierden. Als Biden verliest, zit iedereen weer opgezadeld met Donald Trump. En als Biden alsnog wint, dan dreigen

Lees meer »

Tom Van Grieken haalt zwaar uit naar de ‘Nieuwe Vooruit Alliantie’: “Onze 1.000.000 kiezers bij het grof huisvuil gezet”

Vlaams Belang was de grootste winnaar van de verkiezingen van 9 juni, maar wordt volgens de partij zelf door de N-VA brutaal aan de kant geschoven bij de Vlaamse formatie. Partijvoorzitter Tom Van Grieken haalde daarom zaterdag op het programmacongres voor de lokale verkiezingen in de Nekkerhal in Mechelen zwaar uit naar de “Nieuwe Vooruit Alliantie met de steun van

Lees meer »

Dreiging in België blijft volgens OCAD ernstig tot zeker einde zomer: “Motieven van daders zijn vager en diverser geworden”

OCAD, het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, schaalt de algemene dreiging voor België nog zeker tot het einde van de zomer in op niveau 3 of ‘ernstig’. Dat zegt Gert Vercauteren, directeur ad interim van OCAD, donderdag bij de publicatie van het activiteitenverslag van 2023. Niveau 3 is al acht maanden kracht, sinds de aanslag op Zweedse voetbalsupporters in Brussel.

Lees meer »

Park in Ruiselede zomert twee maanden lang

Vorige maand opende burgemeester Greet De Roo (RKD) het Park voor de start van een zomer vol activiteiten. Er staat alleszins veel muziek geprogrammeerd.
The post Park in Ruiselede zomert twee maanden lang appeared first on KW.be.

Lees meer »

Tiener urenlang mishandeld en vernederd tijdens “horrornacht”: “Hij moest op zijn knieën zitten, waarna ze op hem urineerden”

Nadat hij de instelling ontvlucht was, zocht een 17-jarige jongen zijn toevlucht in het appartement van Bruggeling Dylan D. (18). Daar wachtten het slachtoffer urenlange vernederingen en mishandelingen waarbij zelfs op hem geürineerd werd. Toen D. en zijn kompaan ermee dreigden de jongen aan een steen in de vaart te gooien, brachten de buren redding. “Het was totale horror”, stelde

Lees meer »

DAS lanceert nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’

Het Guldensporencollege DAS in Kortrijk lanceert de nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’. “Het is een theoretisch artistiek-creatieve richting met een doorstroomfinaliteit. Wanneer je afstudeert, heb je dus een stevige basis en zijn er verschillende mogelijkheden in zowel professionele als academische bacheloropleidingen”, legt directeur Inge Gorré uit.
The post DAS lanceert nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’ appeared first

Lees meer »

LIVE PORTUGAL-FRANKRIJK. Maignan houdt Fernandes én Vitinha van de openingsgoal met twee geweldige saves, ook Kolo Muani kan niet scoren

Portugal kon zich tegen de Slovenen pas na strafschoppen plaatsen voor de kwartfinales op dit EK voetbal. De Fransen hadden een eigen doelpunt van Jan Vertonghen nodig om door te gaan naar de volgende ronde. Kunnen Mbappé en co doorstoten naar de halve finales of steken de troepen van Martínez daar een stokje voor? Voorlopig staat het nog 0-0.

Lees meer »

Dierenrouwplaats is meerwaarde voor baasjes van overleden dieren

Baasjes van gestorven dieren kunnen voortaan op de dierenrouwplaats op de nieuwe begraafplaats in de Groenestraat in Roeselare terecht om er hun geliefde dier te herdenken. “Een erg waardevol initiatief”, aldus Jan Behaeghel die vorige maand afscheid moest nemen van zijn tien jaar oude hond Boris.
The post Dierenrouwplaats is meerwaarde voor baasjes van overleden dieren appeared first on

Lees meer »