“Joost is een echte vinkenpsycholoog”: broers Foret Avelgems kampioen vinkenzetten

Geert Foret en zijn broer Joost zijn kampioen vinkenzetten in Groot-Avelgem. Hun vogeltje zong maar liefst 573 liedjes en troefde daarmee alle andere vinken af. “Mijn broer kan enorm goed overweg met vinken. Hij is een echte vinkenpsycholoog.”

Een vinkenzetting is een wedstrijd waarbij kooien naast elkaar worden opgesteld waarin het vogeltje zit. De vinkenier turft dan het aantal keer dat de vink van zich laat horen. Het draait dus niet om de mooiste stem, maar om de luidste stem. De vink die het meeste zingt, wint de wedstrijd. “Maar het is meer dan een vink in een kooi”, aldus Geert. “Vinken zingen niet uit zichzelf. Een goede vink heeft veel training en verzorging nodig.”

Het was niet de eerste wedstrijd van de twee broers, maar winnen deden ze nog niet. “We merkten al dat onze vinken steeds beter werden en die goede vorm hebben we nu kunnen verzilveren.”

Vinkenfluisteraar

Geert gaat mee naar wedstrijden als hulpje van Joost, maar het is Joost die instaat voor de verzorging van de vinken. “De pluimen gaan naar Joost. Hij geeft de vinken driemaal per dag vers water, verzorgt ze als zijn eigen kinderen en praat ertegen als een echte psycholoog.” Geert vindt het dan ook jammer dat de groenen denken dat vinkenzetting zielig is voor het beestje. “Een vink die zich niet goed voelt, zal niet goed presteren. Onze vogeltjes worden wel degelijk enorm goed verzorgd.”

“Vinkenzetten moet blijven bestaan, het is een fantastisch vak”

De passie en het talent zijn doorgegeven van vader op zoon. Vooraleer Geert of Joost konden praten, kwamen ze al in contact met het vak. Hun vader was dan ook enorm liefhebber. Toen hij stierf op jonge leeftijd, wilden zijn zoons het werk verderzetten. In het ouderlijk huis van Geert en Joost staat achter het doodsprentje van hun vader twee opgezette vinken. “Dat zijn Fonsie en Vlaeminck, twee echte prijzenpakkers van ons pa. Zij hebben hier voor altijd een mooi plekje.”

Vinkenzetten wordt steeds minder populair. “Op wedstrijden merken we dat de gemiddelde leeftijd van de vinkeniers best hoog ligt, dat is jammer.” De sport mag volgens Geert niet verloren gaan. Hij hoopt dan ook zoveel mogelijk jongeren aan te spreken door zijn verhaal te doen. “Vinkenzetten zit verworven in onze Vlaamse cultuur. We doen het al sinds oudsher en het moet blijven bestaan, want het is een fantastisch vak.” (TV)

The post “Joost is een echte vinkenpsycholoog”: broers Foret Avelgems kampioen vinkenzetten is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Effectieve renovatie Plaatsmolen in Pittem kan binnenkort starten: “We zitten op schema voor november 2025”

De voorbereidende werken voor de renovatie van de Plaatsmolen in Pittem, die in november van start gingen, werden in februari alweer stilgelegd door een gebrek aan materialen. Volgens cultuur- en erfgoedschepen Heidi Lievrouw (CD&V) zal de molenbouwer binnenkort echter de effectieve werken opstarten en dus blijft de deadline van november 2025 haalbaar.
The post Effectieve renovatie Plaatsmolen in Pittem

Lees meer »

Burgemeester Eddy Lust topt lijst Voor 8930 in Menen, huidige schepenen krijgen prominente plek

De knoop is doorgehakt. Voor 8930, het kartel waarmee Open VLD en Vooruit naar de gemeenteraadsverkiezingen trekt in Menen, heeft zijn eerste pionnen op de lijst uitgezet. Huidig burgemeester Eddy Lust wordt uitgespeeld als lijsttrekker, schepen Angelique Declercq op plaats twee en ‘onafhankelijke’ Renaat Vandenbulcke als duwer.
The post Burgemeester Eddy Lust topt lijst Voor 8930 in Menen, huidige

Lees meer »

Adjunct-directeur van de Brugse gevangenis opgepakt wegens mogelijke drugssmokkel

Een adjunct-directeur van de Brugse gevangenis is door de politie opgepakt en ondervraagd in het kader van een dossier van drugssmokkel. Hij moest de nacht in de cel doorbrengen. Dinsdag beslist de Brugse onderzoeksrechter over zijn verdere aanhouding.
The post Adjunct-directeur van de Brugse gevangenis opgepakt wegens mogelijke drugssmokkel appeared first on KW.be.

Lees meer »

“We leerden elkaar kennen tussen frieten en frikandellen”: ze werden er verliefd als jobstudent, nu mogen Remco en Jacobine Bonny’s Friethuis overnemen

Romantiek in de frituur: het bestaat! Op hun vijftiende begonnen Remco Depuydt en Jacobine Desmet als jobstudent in Bonny’s Friethuis in Ieper. Ze werden er verliefd, verhuisden naar een nabije woning en mogen nu de frituur overnemen. “Ik heb het aan hen beloofd”, aldus oprichter Emmanuel De Bruyne, die andere oorden opzoekt.
The post “We leerden elkaar kennen tussen

Lees meer »

Patrick Dewael, burgemeester van Tongeren, geen lijsttrekker bij gemeenteraadsverkiezingen voor nieuwe fusiegemeente Tongeren-Borgloon 

Patrick Dewael (Open VLD), huidig burgemeester van Tongeren, zal geen lijsttrekker zijn van de nieuwe partij Tongeren-Borgloon.nu bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Op die lijst staan liberalen en christendemocraten uit de twee gemeenten. Het zal Jo Feytons (Open VLD) zijn, huidig burgemeester van Borgloon, die de lijst zal gaan trekken. Die keuze moet duidelijk maken dat Borgloon in de nieuwe

Lees meer »

Gaëlle Nierynck gaat voor Westerlo voetballen: “Een heel mooi project”

Gaëlle Nierynck neemt na drie jaar afscheid van KAA Gent en gaat komend seizoen voor Westerlo in de Super League voetballen. De hardwerkende middenveldster tekende er een contract voor twee jaar. “Het is een ploeg in bloei. Ze willen investeren in het vrouwenvoetbal en dat merk je aan alles.”
The post Gaëlle Nierynck gaat voor Westerlo voetballen: “Een heel

Lees meer »