“Iedereen moet spreken over willen promoveren, niet moeten”: Nieuwbakken Zulte Waregem-coach Sven Vandenbroeck begonnen aan Operatie Promotie

De voorbereiding bij Zulte Waregem is nu ook echt begonnen. De eerste oefenwedstrijd werd gewonnen, de open training voor fans is gegeven. Een gesprek met nieuwbakken T1 Sven Vandenbroeck. “In 1B moet je niet te lang met hetzelfde systeem voetballen.” We kunnen ons dus verwachten aan tactische flexibiliteit.

Sven Vandenbroeck: “Één omdat zij bij mij terecht zijn gekomen. Het was eenrichtingsverkeer in het begin. In Lierse verkeerde ik in een goede situatie en ik was niet van plan om te vertrekken. Ik had ook niet verwacht dat er iets zou komen. Tot Zulte Waregem belde dat zij hun eigen screening hadden gemaakt en dat ze bij twee, drie profielen waren uitgekomen. Ik was daar eentje van. Ik vind het positief dat ik daar ben uitgekomen, want deze uitdaging ligt mij wel. Ik ga die heel graag aan.”

Je was bij Lierse samen met sportief verantwoordelijke Jonathan Kindermans bezig met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Ze waren not amused door je plotse vertrek.

“Ik kan dat begrijpen. Alles was vrij vroeg gepland. Op het einde van vorig seizoen waren we al bezig met welke posities we wilden versterken en welke niet. Als dan een van je cruciale posities vertrekt bij de club en dat gebeurt ergens onverwacht, dan kan ik me inbeelden dat mensen kwaad of gefrustreerd zijn. Langs de andere kant moet ik ook zeggen dat zij het misschien anders hadden kunnen oplossen. Je hebt altijd twee kanten aan een verhaal. Maar het punt waarover het eigenlijk gaat: ik vind de ambitie en de werkomstandigheden hier in Zulte Waregem een stap vooruit voor mezelf. Dat kon ik niet laten passeren.”

De eerste oefenwedstrijd tegen KSK Beveren-Leie werd met 0-6 gewonnen. Kan je daar al conclusies aan vasthangen?

“Uiteindelijk niet. Er zijn nog internationals die moeten terugkomen, je bent nog op zoek naar een aantal posities. Een rechtsback is er niet, er waren zeven jongens van Jong Essevee bij. Het was vooral observeren. De natuurlijke bewegingen van bepaalde spelers ontdekken, wat zij graag doen, zonder dat ik daarvoor instructies heb gegeven. En van daaruit ga je een beetje aan de slag en ieder zijn niveau evalueren. Je zag toch al dat sommige jongens er wat bovenuit steken. Dat worden dan je dragende spelers.”

Hoe kijk je naar de spelersgroep, die lijkt me vanzelfsprekend niet voltallig.

“Er zijn posities die niet ingevuld zijn naar de ambitie naar de club. Ik denk dat de club wel beseft dat er nog wat bij moet, daar zijn ze heel hard mee bezig. Chapeau daarvoor, maar ik heb ook aangegeven dat we nog zeven weken hebben. We moeten niet alles morgen rond hebben, want dan gaan we misschien opportuniteiten, die in 1A net uit de boot vallen en heel interessant kunnen zijn, missen. In de komende twee weken hoop ik dat er wel een en ander zal bewegen. De laatste finetuning kan dan begin augustus of misschien iets later gebeuren.”

Hoe kijk je naar Erenbjerg, wat voor speler is hij?

“Hij is een Deen. Hij zal niet luidruchtig zijn of hoog van de toren blazen. Het is wel iemand die getoond heeft dat hij kwaliteit heeft. Hij is technisch onderlegd en heeft een goede linkervoet. Ik denk dat hij zeker een meerwaarde voor ons kan zijn.”

Er zijn heel wat jongens vertrokken. Ergens is dat ook logisch, aangezien het doel niet werd gehaald. Ik zie toch dat er veel ervaring verdwenen is, denk maar aan Vormer.

“In de groep zal het qua maturiteit wel wat schelen. Naar speelminuten toe is dat minder het geval. Als je daardoor ruimte kunt maken voor andere jongens die misschien wel meer impact kunnen hebben dit jaar, dan vind ik dat een goede procedure om te volgen.”

Hoe belangrijk is het dat je de competitie kent? Je zette in een korte periode iets neer bij Lierse.

“Het is zeker een voordeel als je weet waaraan je begint. Als je met zoveel ambitie aan het seizoen begint en plots kom je na een voorbereiding in de realiteit van 1B terecht, dan kan dat schrikken zijn. De meesten die vorig jaar hebben gespeeld, zijn er nog altijd. Ze zijn een jaartje rijper en ouder, dat zouden allemaal pluspunten kunnen zijn om er een mooi seizoen van te maken.”

Welk systeem prefereer je? Ik denk aan een 4-4-2 of eerder een 4-3-3?

Ik denk dat je in 1B niet te lang hetzelfde systeem moet hanteren. Als ze te veel weten wat we elke week doen, dat wordt het misschien te gemakkelijk. Mijn voorkeur gaat naar vier achterin. Essevee kende zijn meest succesvolle jaren vanuit dat systeem. We hebben nog ruimte in onze kern om aanpassingen aan te doen. Een beetje dieper in het seizoen zal ik dan andere accenten leggen.”

Hoe zou je jezelf omschrijven als trainer, ik hoor dat je een people manager bent? Veel spreken met je spelers, draag je dat hoog in het vaandel?

“Eigenlijk ben ik van nature niet zo ingesteld. Ik heb dat geleerd van Hugo Broos (met wie hij vroeger samenwerkte, red.). Ik was vroeger heel zwart-wit en door Afrika ben ik enorm veranderd, zowel thuis als als coach zijnde. Dat is wat ik nodig vind, zeker met bepaalde jongens die uit andere continenten komen. Maar als je mij vraagt hoe ik mezelf omschrijf, dan zou ik zeggen: streng, maar rechtvaardig. Met empathisch gevoel, iemand die tactisch sterk is en heel duidelijk kan overbrengen wat ik wil. Ik denk dat communicatie een van mijn betere punten is, die door heel veel jongens wordt geapprecieerd in verschillende talen.”

Je was clubcoach in Afrika, maar ook bondscoach. Je koos dan toch om weer bij een club aan de slag te gaan. Waarom?

“Als bondscoach heb je maar x-aantal wedstrijden in één jaar. Je werkt ook elke dag, maar je staat niet dagelijks op het veld. Ik vond mezelf daar te jong voor. In Afrika heb ik ook clubs getraind. Ik heb bewust de keuze gemaakt om te stoppen als bondscoach van Zambia en te vertrekken naar een club in Tanzania. Ik heb me dat nooit beklaagd. Sindsdien heb ik toch wel wat trofeeën gewonnen. Ik hoop daar dit jaar toch nog eentje bij te doen. Pardon, dit jaar zeker eentje en hopelijk in de toekomst nog meer (lacht).”

Het doel is promoveren, spreek je de ambitie uit voor de titel?

“Ik vind dat we die druk moeten wegnemen. Die was misschien vorig jaar te hoog. Als ik de stad rondloop om boodschappen, hoor ik: ‘We moeten opgaan.’ Dat werkt negatief. Ik zou graag hebben dat iedereen spreekt over ‘We willen opgaan’. We willen er alles aan doen, we gaan er alles aan doen om dat doel te realiseren en dan denk ik dat we er dichter bij gaan zijn dan vorig jaar.” (Jochen Coorevits)

The post “Iedereen moet spreken over willen promoveren, niet moeten”: Nieuwbakken Zulte Waregem-coach Sven Vandenbroeck begonnen aan Operatie Promotie is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Apotheek Omni-Chimie zit niet langer meer op de Markt in Langemark, maar in nieuwbouw wat verderop: “Veel toegankelijker”

De vestiging van apotheek Omni-Chimie op de Markt in Langemark verhuisde naar een nieuwbouw enkele meters verder. Niet alleen is het pand veel ruimer en beter toegankelijk voor mensen in een rolstoel, buiten hangt er nu een muurautomaat waar je ook ’s nachts en op zondag zowat het hele aanbod behalve geneesmiddelen kan kopen.
The post Apotheek Omni-Chimie zit

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. “Nog veel stappen nodig om oorlog te beëindigen”, zegt Hongaarse premier Orban na gesprek met Poetin

De Hongaarse premier Viktor Orban is in Moskou aangekomen voor een ontmoeting met president Vladimir Poetin. Dat melden Russische media vrijdag. Ondertussen gaat de slag om de strategisch gelegen plaats Tsjasiv Jar door: Rusland meldt terreinwinst, maar volgens het Oekraïense leger houden de troepen nog stand. Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »

Jeugdhuis Den Teirlinck in Moorslede zoekt uitbater: “De huur is een batje”

Het gemeentebestuur gaat op zoek naar een uitbater voor jeugdhuis Den Teirlinck op de Marktplaats in Moorslede. Door een gebrek aan voldoende bestellers stopte de uitbating in mei. De concessie komt neer op 500 euro huur per maand. “Dat is een batje”, merkt Gert-Jan Hovaere (NVAPlus) op.
The post Jeugdhuis Den Teirlinck in Moorslede zoekt uitbater: “De huur is

Lees meer »

Patrick De Clercq hangt na 42 jaar fototoestel aan de haak: “Geen schrik voor zwart gat”

Ruim 42 jaar kon je bij Patrick De Clercq terecht voor professionele fotografie. Daar is nu definitief een einde aan gekomen. We blikken terug op een indrukwekkende loopbaan. Zijn carrièrepad was er eentje van passie, toewijding en aanpassing aan de evoluerende technologieën binnen de fotografie. Schrik voor het zwarte gat heeft de natuurfanaat in hart en nieren alvast niet.

Lees meer »

“Ik had het toen al moeilijk met mijn geaardheid”: Jitske Van de Veire en vader Peter in tranen tijdens gesprek over scheiding

Onderneemster Jitske Van de Veire (31) voert het meest eerlijke gesprek met haar vader Peter Van de Veire (52) in diens podcast ‘De zandloper’. Ze praat over haar kindertijd, de scheiding van haar ouders en hoe ze nu in het leven staat. “Ik neem het jullie niet meer kwalijk. Maar toen begreep ik niet dat mensen kinderen maken en niet

Lees meer »