“Enorm jammer dat het zo is verlopen”: Bemiddeling met Jannie Haek, CEO Nationale Loterij, mislukt

Na weken bemiddelen blijkt het water te diep tussen Bruggeling Jannie Haek en de vakbonden. Ze verwijten hem ‘toxisch leiderschap’.

De bemiddelingsprocedure over Jannie Haek, gedelegeerd bestuurder van de Nationale Loterij, heeft geen akkoord opgeleverd. Een nieuw incident tijdens de vergadering dinsdag zou de druppel te veel geweest zijn.

Die procedure werd in maart opgestart op vraag van de syndicale delatie bij de Nationale Loterij, enerzijds over het moeizame sociaal overleg bij het overheidsbedrijf en anderzijds over het gedrag van Jannie Haek, die werd geboren in Torhout maar vandaag in Brugge woont. In de krant De Tijd verweten de bonden Haek “onaanvaardbaar verbaal geweld” tegen het personeel en “overmatig alcoholgebruik”.

Uithaal

Volgens de Nationale Loterij heeft Haek zich tijdens de bemiddeling meermaals verontschuldigd, ook bij het personeel, “voor zijn communicatiestijl die door ongepast woordgebruik of door de gebruikte toon, kan overkomen als intimiderend, onaangepast en kwetsend”, luidt het in een geschreven mededeling. Hij zou ook beloofd hebben daaraan te werken.

“De bemiddeling is stukgelopen. Het vertrouwen is volledig weg, zeker na het gedrag van Haek dinsdag”, reageert vakbondsvrouw Kelly De Wilde van ACV Openbare Diensten. Volgens haar was er tijdens de vergadering een “uithaal” van de CEO, “boven het normale geluid”, waardoor de vakbondsvertegenwoordigers zich aangevallen voelden. “Dat voelde zeer respectloos naar ons toe.”

Keuze aan directie

Jean-François Lemaire, federaal secretaris bij ACOD Overheidsdiensten, spreekt van “een gebrek van vertrouwen” tussen de vakbonden en Haek. “Hij blijft een probleem vormen. Ondanks meerdere vergaderingen, blijft hij in de ontkenningsfase zitten”, zegt hij. “Hij schuift zijn fouten in de schoenen van zijn medewerkers en blijft duidelijk een toxische manager.”

Opvallend: de vakbonden zullen niet het ontslag eisen van Jannie Haek. “We laten de keuze aan de directieraad”, zegt De Wilde. “We hebben weken aan een stuk geprobeerd om positief te werken. Het is enorm jammer dat het zo is verlopen.”

Het kabinet van voogdijminister Vincent Van Peteghem kan zich op dit moment nog niet beraden over eventuele stappen. Daarvoor is het wachten op een mogelijke beslissing van de directieraad. “Wij volgen de procedures, en kunnen momenteel geen reactie geven”, klinkt het.

The post “Enorm jammer dat het zo is verlopen”: Bemiddeling met Jannie Haek, CEO Nationale Loterij, mislukt is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Musea Brugge koopt tekening van Odevaere aan

Musea Brugge heeft in een kunsthandel in Parijs een tekening aangekocht dat het portret voorstelt van “Donatien Stochove voor Rome” door de Brugse kunstenaar Joseph Denis Odevaere. De tekening kost 21.000 euro.
The post Musea Brugge koopt tekening van Odevaere aan appeared first on KW.be.

Lees meer »

Mysterieuze cirkels in de lucht doen Berlijners speculeren over aliens, maar het antwoord is minder spectaculair

De inwoners van Berlijn hebben woensdag verschillende zwarte cirkels in de lucht gespot. Op sociale media doken al snel video’s op met speculaties over ufo’s en aliens, maar het echte antwoord is veel minder spectaculair. De ringen zouden afkomstig zijn van roet en/of uitlaatgassen. “Ze ontsnappen wanneer er een explosie op de grond plaatsvindt. Dit gebeurt in de industrie of

Lees meer »

Meer dan 100 dolfijnen aangespoeld op Amerikaanse oostkust

Aan de oostkust van de Verenigde Staten zijn ongeveer 125 witflankdolfijnen gestrand. De dieren kwamen vast te zitten aan een schiereiland in de Amerikaanse staat Massachusetts toen het eb werd. Reddingswerkers proberen de dieren nu terug naar de oceaan te begeleiden. Zeker 10 dolfijnen zijn al gestorven.

Lees meer »

Tweede alzheimermedicijn goedgekeurd in de VS

Het Amerikaanse farmabedrijf Eli Lilly heeft in de Verenigde Staten toestemming gekregen van toezichthouder FDA om een nieuw alzheimermedicijn op de markt te brengen. Het gaat om het tweede goedgekeurde medicijn dat de progressie van de slopende hersenziekte vertraagt.

Lees meer »

Stoffel Vandoorne eindigt elfde in ePrix in Portland

Zoals zaterdag, heeft de Portugees Antonio Félix Da Costa (Tag Heuer Porsche) zondag de tweede ePrix in Portland gewonnen. Landgenoot Stoffel Vandoorne (DS Penske) wist de elfde plaats te bemachtigen op de veertiende van de zestien manches van het Formule E-kampioenschap.
The post Stoffel Vandoorne eindigt elfde in ePrix in Portland appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ward Vergote (Visie) geschorst als burgemeester van Moorslede

Ward Vergote, burgemeester van Moorslede, is geschorst voor de resterende duur van de huidige gemeentelijke bestuursperiode, zo besloot Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten, gebaseerd op een hoorzitting, het tuchtverslag van de gouverneur en een eerder vonnis van de rechtbank van eerste aanleg in december 2023. “Ward Vergote heeft als burgemeester een bewezen tuchtfeit gepleegd door privébelangen te vermengen

Lees meer »

Man aangehouden na uit de hand gelopen burenruzie: Jan in ziekenhuis overleden nadat hij door auto aangereden werd

Een jarenlange burenruzie in Ouwegem (Kruisem) is begin deze week tragisch afgelopen. Eén van de betrokkenen, Jan Clauwaert, werd op dinsdag 25 juni aangereden na alweer een ruzie. De man werd naar het ziekenhuis overgebracht, waar hij maandag overleden is. Meer info over de precieze omstandigheden van het ongeval ontbreekt, de aanrijder werd aangehouden.

Lees meer »

ZOMERREEKS. Sylvia woont al 18 jaar in de brousse in Togo: “Ik kan niemand vertrouwen, voor je het beseft doen ze iets in je drankje”

Sylvia Roovers (63) werkte 23 jaar bij Umicore in Hoboken en was al een tijdje weduwe toen ze in 2006 haar leven een nieuwe, positieve twist wilde geven. Ze nam loopbaanonderbreking en trok naar Togo om vrijwilligerswerk te doen. Achttien jaar later runt ze in Wli, een klein dorpje in de brousse, met haar vzw Joko Togo een weeshuis en

Lees meer »

KIJK. Belgische toeristen getuigen over bosbranden in Turkije: “Hier was paniek, de assen vielen op ons”

Door de bosbranden die delen van Turkije teisteren, zijn verschillende Belgische toeristen gisterenavond uit hun hotel geëvacueerd. Dat lieten enkele Belgen aan onze redactie weten via ‘4040′. In het getroffen gebied zitten volgens Buitenlandse Zaken 150 landgenoten. Voorlopig verandert het reisadvies voor Turkije niet. “Vanmorgen is gebleken dat het vuur tot tegen de straat is gekomen, een kleine 150 meter

Lees meer »

Vanessa (50) en Kris (45) zijn de nieuwe uitbaters van B&B Quarter House: van McDonald’s naar paardenpension

Quarter House, de B&B met paardenpension in Moerkerke, heeft nieuwe uitbaters. Vanessa Huughe (50) en Kris Bogaerts (45) zwaaien nu de plak op het domein. “Als grote paardenliefhebbers kenden we het domein al en toen we de kans kregen de uitbating over te nemen, hebben we toegehapt”, zegt Vanessa.
The post Vanessa (50) en Kris (45) zijn de nieuwe

Lees meer »