Einde van eenrichting in Sabbestraat/Sint-Jorisstraat in Beernem

Het gemeentebestuur schaft de proefopstelling met eenrichtingsverkeer in de M. Sabbestraat en Sint-Jorisstraat af na kritiek van buurtbewoners en oppositiepartijen. “Inwoners mogen niet massaal op de bon vliegen”, vindt raadslid Lode Vanneste (N-VA).

De verkeersstromen in en rond de stationsomgeving zijn al langer voer voor discussie. Daarom voerde het gemeentebestuur een proefopstelling in de stationsomgeving in. Dit gebeurde op vraag van de bewoners omdat er verschillende klachten waren over de snelheid van het verkeer en sluipverkeer. Na dat onderzoek werden in februari 2024 een aantal verkeersmaatregelen ingevoerd. In de Stationsstraat, Sint-Jorisstraat, M.Sabbestraat en Sint-Andreaslaan werd definitief een zone 30 ingevoerd. In de M. Sabbestraat en de Sint-Jorisstraat kwam een proefopstelling met eenrichtingsverkeer.

Te hoge snelheid

“Maar die beslissing bleek niet op goeie cijfers te berusten”, vertelt Vanneste. “De te hoge snelheid van chauffeurs was voor het gemeentebestuur de aanleiding voor het nieuwe snelheidsregime. Alleen bleken er op de gemeenteraad van januari geen cijfers beschikbaar van politiezone Het Houtsche om dit te staven. Die cijfers heb ik nu eindelijk te pakken. Bij een meting tussen 16 en 25 januari bleek dat 85 % van de chauffeurs er gemiddeld 48 kilometer per uur reed. De automobilisten hielden er zich dus wel mooi aan de snelheid”, vertelt gemeenteraadslid Vanneste. Dat zou dus betekenen dat quasi elke chauffeur bij een controle in de Sint-Jorisstraat geflitst wordt. Beernem mag geen tweede gemeente zoals Aalter worden waar iedereen massaal op de bon vliegt. Dit heeft niets met verkeersveiligheid te maken en daar pas ik voor.”

Minder verkeer

De gemeente beslistte eerder deze week om de proefopstelling terug te draaien. Dat deed het na een objectieve meting en een bevraging bij de inwoners die 112 reacties opleverde. “Er rijden sinds de verkeersmaatregelen minder voertuigen door de Sint-Jorisstraat. Voor de maatregelen waren dat 5.000 maatregelen, nu zijn dat er nog 1.600. Bovendien rijden die wagens trager, maar nog steeds sneller dan de toegelaten 30 kilometer per uur. Uit de bevraging blek dat slechts een vierde van de antwoorden aangeven dat het eenrichtingsverkeer in de Sint-Jorisstraat een goede maatregel is. Over het eenrichtingsverkeer in de M. Sabbestraat zijn de meningen verdeeld.

The post Einde van eenrichting in Sabbestraat/Sint-Jorisstraat in Beernem is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Orbán ontmoet president Poetin in Moskou voor omstreden gesprek over oorlog in Oekraïne: “Vrede komt er niet zomaar, je moet ervoor werken” 

De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft in Moskou met de Russische president Vladimir Poetin over de oorlog in Oekraïne gesproken. Orbán heeft het over een "vredesmissie", maar het bezoek stuit op heel wat kritiek bij Europese leiders. Zij benadrukken dat de Hongaarse premier niet kan spreken in naam van de Europese Unie, zelfs niet nu Hongarije voorzitter is van de

Lees meer »

Frituur ’t Oud Station in Staden krijgt nieuwe stek naast station: “Gebouw heeft zijn beste tijd gehad”

In Staden verlaat frituur ’t Oud Station op termijn zijn huidige stek in de De Carninstraat. Ze verhuist naar een stuk grond naast het voormalige stationsgebouw in dezelfde straat. De gemeenteraad keurde daartoe de ontwerpakte voor recht van opstal voor het perceel grond naast het stationsgebouw goed.
The post Frituur ’t Oud Station in Staden krijgt nieuwe stek naast

Lees meer »