Drie piepjonge Franse autodieven op heterdaad betrapt in Kortemark: blanco autosleutels en decoder in auto gevonden

De politie kon dinsdagochtend vroeg drie jonge Franse autodieven arresteren toen die na een dubbele poging om een wagen te stelen wegvluchtten in Kortemark. In hun wagen werden blanco sleutels voor wagens van Franse merken én een decoder om signalen van ‘keyless-entry’ auto’s om te zetten. Vorige week werden zo nog drie auto’s op één nacht gestolen in Veurne. “Het gaat om drie Fransmannen geboren in 1998 en tweemaal 2004 en ze verschijnen vandaag voor de onderzoeksrechter”, zegt Griet De Prest van het West-Vlaamse parket.

Het was een alerte buurman die in de Torhoutstraat in Kortemark woont die dinsdagochtend in alle vroegte iets verdacht opmerkte. Hij hoorde lawaai en zag hoe een of meerdere mannen aan het prutsen waren aan de wagen van de buren. Toen hij dichter wou gaan kijken, gingen de verdachten ervandoor. Daarbij stapten ze in een auto met Franse nummerplaat. De buurman aarzelde niet en belde onmiddellijk de politie op. Een patrouille van zone Polder was vlakbij en ging meteen speuren in de buurt. Het was al gauw prijs: even verder in de Lichterveldestraat kon hun wagen gestopt worden. De drie inzittenden, allen Fransen, werden gearresteerd. Nadien bleek dat er een dubbele poging tot autodiefstal was geweest.

Blanco sleutels

Een doorzoeking van de auto van het trio leverde heel wat op. In de wagen werden bivakmutsen en handschoenen gevonden. Maar daarnaast werden ook blanco autosleutels voor voertuigen van Franse automerken gevonden én een soort decoder. De handelswijze van de dieven zou er in bestaan om eerst het chassisnummer van de auto’s die ze willen stelen te achterhalen. Ze hebben het daarbij gemunt op de duurdere auto’s van Franse merken die uitgerust zijn met een ‘keyless-entry’, waarmee de auto’s sleutelloos geopend en gestart kunnen worden. Met de decoder en het chassisnummer zouden ze er dan in slagen de code te kopiëren en de auto te stelen. Het wordt nog verder onderzocht, maar ook in Kortemark waren de dieven uit op een Citroën en Peugeot.

Drie auto’s gestolen

Vorige week maandagnacht werden in Veurne nog drie auto’s gestolen: een Citroën, een Peugeot 5008 en DS7. Het ging telkens om wagens met zo’n ‘keyless-entry’ systeem. Net als in Kortemark sloegen de dieven ook daar toe in de vroege ochtend en namen ze vrij veel risico’s want ze pleegden de diefstallen in het centrum van de stad. Of het om dezelfde bende als nu is nog onduidelijk. “De feiten worden nog verder onderzocht”, zegt Griet De Prest van het parket van West-Vlaanderen. “De drie mannen die opgepakt werden op verdenking van poging tot autodiefstal zijn drie Fransmannen, geboren in 1998 en twee in 2004. Ze verschijnen vandaag voor de onderzoeksrechter.” (JH)

The post Drie piepjonge Franse autodieven op heterdaad betrapt in Kortemark: blanco autosleutels en decoder in auto gevonden is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Nieuwe verdachte opgepakt in zaak rond afpersing van familie Michael Schumacher voor 15 miljoen euro

De Duitse politie heeft opnieuw een vermoedelijke medeplichtige gearresteerd die ervan verdacht wordt de familie van Formule 1-legende Michael Schumacher (55) te hebben gechanteerd. Het gaat om een 52-jarige man die als beveiliger voor de familie werkte, aldus het openbaar ministerie in Wuppertal. Eerder werden ook al een buitenwipper en zijn zoon aangehouden. De mannen zouden in het bezit zijn

Lees meer »

BEKIJK: Kajakken in het groen op de Demer tussen Herkenrode en Kuringen

Vanaf vandaag kan je kajakken aan de abdij van Herkenrode in Hasselt. Tijdens een tochtje van anderhalf uur vaar je tussen de bomen en het riet tussen de abdij van Herkenrode en Kuringen. "We nemen even pauze tijdens het broedseizoen, maar het is wel de bedoeling dat dit een blijvertje is", zegt Paul Lambrechts, directeur van de abdijsite.

Lees meer »

Boshoek in Deerlijk geeft geheimen prijs

Team Boshoek organiseerde een geslaagde wandeling langs enkele merkwaardige plaatsen in de buurt. Het initiatief werd in goede banen geleid door Danny Debaere, Ann Schellaert, Luc Dewaele, Magda Vanneste en Ruth Schoutetens.
The post Boshoek in Deerlijk geeft geheimen prijs appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Ik had het toen al moeilijk met mijn geaardheid”: Jitske Van de Veire en vader Peter in tranen tijdens gesprek over scheiding

Onderneemster Jitske Van de Veire (31) voert het meest eerlijke gesprek met haar vader Peter Van de Veire (52) in diens podcast ‘De zandloper’. Ze praat over haar kindertijd, de scheiding van haar ouders en hoe ze nu in het leven staat. “Ik neem het jullie niet meer kwalijk. Maar toen begreep ik niet dat mensen kinderen maken en niet

Lees meer »

Duitse politie zwijgt over doodsoorzaak teruggevonden Arian (6): “Het kan zijn dat we nooit zullen weten hoe en wanneer hij stierf”

Een week nadat het levenloze lichaam van de vermiste 6-jarige Arian teruggevonden werd in het noorden van Duitsland, is er nog altijd geen duidelijkheid over wat de Duitse jongen precies is overkomen. De politie verklaarde dat hij niet door een misdrijf om het leven kwam, maar zwijgt over wat er dan wél met hem gebeurde. “Om zijn familie te beschermen”,

Lees meer »

#iedereenwestvlaming

Wie vertrekt er dit weekend op reis? En zijn jullie valiezen al gemaakt??
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. Inwoners meten schade op na overstromingen in provincie Luxemburg, ook huis van Alexandro helemaal onder de modder: “Alles is kapot”

Delen van de provincie Luxemburg hebben te kampen met wateroverlast na het zware onweer van afgelopen nacht. In sommige straten stond het water zelfs meer dan een meter hoog. Onder meer Aubange en Athus werden zwaar getroffen. De hulpdiensten kregen meer dan 600 oproepen binnen. Ook het huis van Alexandro zit helemaal onder de modder. “Er is veel schade, alles

Lees meer »

Marktkramer die ‘peperduur’ fruit verkocht, bijt van zich af: “We verkopen geen gouden druiven. Die bedragen kloppen niet”

De marktkramer die door de bezoekers van de Kalseibraderij in De Klinge verweten wordt veel te duur fruit en koekjes te hebben verkocht, ontkent de aantijgingen. “We hebben topproducten, en die zijn niet goedkoop. Maar niemand was verplicht om bij ons te kopen”, klinkt het. Enkele klanten kregen naar eigen zeggen een rekening van meer dan 600 euro gepresenteerd voor

Lees meer »

TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Procureur-generaal Oekraïne: “Groep plande staatsgreep in Kiev”

Bij een Oekraïense droneaanval is zondag een 4-jarig meisje in een auto in de zuid-Russische regio Belgorod om het leven gekomen. Dat heeft de regionale gouverneur gezegd. En in de afgelopen week heeft Rusland 800 glijbommen boven Oekraïne gedropt, zo hekelt de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Hij vraagt opnieuw om meer hulp van het Westen bij de luchtafweer. Lees hier

Lees meer »

Plectrumfestival in Ichtegem viert 20ste editie

Dit jaar gaat de 20ste editie van het Plectrumfestival door begin juli. Wat in 2003 begon als een podium voor lokaal talent, is ondertussen uitgegroeid tot een vaste waarde in het lijstje van gekende zomerfestivals. Tijd dus voor een babbel met een van de ‘founding fathers’ Ben Mispelon en huidig (ontslagnemend) voorzitter Ives Deprez.
The post Plectrumfestival in Ichtegem

Lees meer »