Bruno (61) maakt einde aan drie generaties gezouten vlees: slagerij Mahieu in Deerlijk stopt er na meer dan 70 jaar mee

Slagerij Mahieu in de Kerkstraat in Sint-Lodewijk stopt ermee. Drie generaties een ambachtelijke zaak van vader op zoon en met als grote specialiteit het gezouten vlees. “Het doet nu meer en meer pijn en voel ik er mij niet gelukkig mee. Maar de beslissing is genomen. Ik heb nu zelfs van bepaalde eigen bereidingen niets meer te koop”, vertelt Bruno Mahieu (61) aan de klanten.

Grootvader Jules startte op de hoek van de Kerkstraat, op 50 meter van de huidige winkel, met een slagerij. Bruno: “Dat is van ver voor mijn tijd. Hij reed met zijn fiets naar de boerderijen om er varkens te slachten. Hij begon met een kleine eigen winkel en verhuisde enkele jaren later naar de overkant van de straat. Daar startte hij met het gezouten vlees in de kelders. Meer dan zeventig jaar dé specialiteit en steeds volgens het recept van grootvader.”

Kruidenremedies

“Ik weet nog de tijd dat wij als jongeren bepaalde kruiden moesten gaan zoeken langs de grachten. Mijn grootvader zorgde niet alleen voor het gekende gezouten vlees maar had voor zowat alles en nog wat een ‘kruidenremedie’; een groene jongen van weleer. Mijn vader Walter volgde grootvader op en bouwde in 1964 een nieuwe winkel, opnieuw in dezelfde buurt.”

Bruno leerde de knepen van het vak en werd na een inloopperiode de nieuwe slager. “Het gaan slachten bij de boeren was verleden tijd en ik was toen de jongste slager in de gemeente. Ik heb de optie behouden de bereidingen zelf te maken en de mensen kenden dat. Paté, gekookte en gerookte hesp, de charcuterie en het vers vlees voor de mensen die nog zelf koken.”

Van Ronse tot Izegem

Het gezouten vlees bleef drie generaties dé specialiteit. “Ik heb klanten van Ronse tot Izegem en mensen die hier al 40 à 50 jaar komen. Zij nemen tot 20 kilogram gezouten vlees mee voor familie, buren en sommigen voor in de cafés met een lange traditie van het gezouten vlees. Maar dit wordt allemaal verleden tijd. De laatste stukken heb ik nog bewaard voor op de KW-foto.”

Die vrijgekomen tijd zal Bruno gelukkig wel weten in te vullen. “Een handje helpen bij de kinderen, meer tijd voor de moestuin, wat klussen, LP’s draaien en boeken lezen.” De slagerij sloot op 1 juli.

The post Bruno (61) maakt einde aan drie generaties gezouten vlees: slagerij Mahieu in Deerlijk stopt er na meer dan 70 jaar mee is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Crimineel licht juwelier op met sluw trucje

De Britse politie is op zoek naar een crimineel die een juwelier heeft opgelicht eind juni in Stoke-on-Trent. De man wou een gouden sieraad verkopen aan de juwelier, maar verwisselde het horloge na het wegen met een waardeloos kopie. De juwelier is zo’n 2.080 euro kwijt.

Lees meer »

Meer dan 13.000 bezoekers genieten van 33ste editie Feest in ‘t Park in vernieuwde festivalsetting: “Een onvergetelijke start van de zomer”

Een zomerse en gezellige sfeer, een prachtig vernieuwd park, de opzwepende dansbeats van nationale en internationale artiesten én het inhoudelijk lokaal mondiaal verhaal van Feest in ’t Park lokten zaterdag 13.000 bezoekers naar het Minnewaterpark en het Bargeplein. De derde editie georganiseerd door Brugge Plus en de 33ste editie sinds de start van het mondiaal festival was een groot succes.<br

Lees meer »

KIJK. De film van de rit: Cavendish schrijft geschiedenis en Pedersen valt in laatste rechte lijn

Mark Cavendish heeft geschiedenis geschreven met zijn 35e etappeze in de Tour. De ‘Manx Missile’ verwees Jasper Philipsen en Alexander Kristoff naar de dichtste ereplaatsen. Mads Pedersen, misschien wel de grootste concurrent van Philipsen voor de groene trui, kwam nog stevig ten val in de laatste rechte lijn. Hij vloog vol tegen de dranghekken en zag een mooi ereplaats door

Lees meer »

Staande ovatie voor afscheidnemend schepen Hedwig Kerckhove in Wingene: “Dubbel gevoel, want de politieke ‘goesting’ is er nog”

Een van de headlines tijdens de jongste gemeenteraad was de kwartaalrapportering van het fusietraject tussen Wingene en Ruiselede, dat door technisch falen een presentatie werd in mineur. Maar het talrijk opgekomen publiek – voor de gelegenheid in CC De Wissel – zag een emotionele schepen Hedwig Kerckhove afscheid nemen. De charmante, ervaren politicus werd geëerd door meerderheid en oppositie en

Lees meer »

Niko Geldhof van Vooruit na politieke sabbat van tien jaar in ere hersteld met vierde plaats op lijst gemeenteraadsverkiezingen Oostende

Met de keuze voor Niko Geldhof op plaats vier herstelt Vooruit hem in ere na een politieke sabbat van 10 jaar. “Ik was de laatste echte schepen van Toerisme”, zegt Geldhof, die enkele duidelijke plannen heeft. Vooruit Plus herstelt hem in ere.
The post Niko Geldhof van Vooruit na politieke sabbat van tien jaar in ere hersteld met vierde

Lees meer »

Basisschool Klavertje Vier neemt afscheid van juffen Griet en Ria

Op het einde van het schooljaar wuifden de leerlingen van de gemeentelijke basisschool Klavertje Vier in Keiem twee juffen uit met een lange staat van dienst. Juf Griet nam afscheid na een carrière van 41 jaar in het onderwijs, juf Ria heeft er 39 jaar opzitten.
The post Basisschool Klavertje Vier neemt afscheid van juffen Griet en Ria appeared

Lees meer »