Brugse eeuweling André Penninck verklapt zijn geheim: “Van alles iets, van niets te veel”

Op 3 juli viert Bruggeling André Penninck zijn honderdste verjaardag. Niet alleen is hij een talent kunstschilder, hij zorgde er met zijn scherpe blik ook voor dat Cercle Brugge in 1968 kon promoveren naar tweede klasse…

André Penninck zag het levenslicht op 3 juli 1924 in zijn ouderlijk huis in de Blokstraat in Brugge. Hij gaat er prat op dat hij verre familie is van wijlen Achiel Van Acker. “Mijn moeder was de nicht van de gewezen premier en minister van Kolen Achiel Charbon. We woonden niet zo ver van elkaar. Achiel Van Ackers ouderlijk huis bevond zich in de Klaverstraat.”

Blauw Bloed

“Er stroomt blauw bloed door mijn aderen”, knipoogt de guitige eeuweling, die in de Diksmuidse Heerweg in Sint-Andries woont. “Mijn grootvader was een natuurlijk kind van de Kuurnse kasteelheer Octave Eugène baron Landas. Die bezwangerde op hetzelfde moment de barones en mijn overgrootmoeder, die dienstmeid op het kasteel was.”

“De stamboom van het adellijk geslacht Landas gaat terug tot het jaar 945, mijn voorouders namen deel aan de kruistochten. Ik ben hierdoor ook familie van de Belgisch tennisser Xavier Malisse”, aldus André Penning.

Verboden te baden

Na zijn humaniora in het Sint-Leocollege nam André Penninck kort na de Tweede Wereldoorlog met succes deel aan een vergelijkend examen bij het West-Vlaams provinciebestuur. Hij huwde in 1955 met Georgette Deleu, een boerendochter uit Geluveld. Hun huwelijk bleef kinderloos.

André Penninck bleef zijn hele loopbaan voor het West-Vlaams provinciebestuur werken, tot aan zijn pensioen in 1984. Hij schopte het tot afdelingschef van de dienst Onderwijs. Omdat hij zo goed kon tekenen, mocht hij voor de provincie het bord ‘verboden te baden’ ontwerpen.

Cercle

Jarenlang was André Penninck jeugdafgevaardigde bij Cercle Brugge. Hij zorgde ervoor dat groen-zwart in 1968 promoveerde van derde naar tweede klasse. “Voor de beslissende titelmatch stond Cercle één punt voor Eendracht Aalst. Jammer genoeg verloor Cercle die wedstrijd met 1-0. Het was mij opgevallen dat er bij Eendracht Aalst andere spelers – onder andere de reservedoelman – op het veld stonden dan op een krijtbord in het stadion geafficheerd stond.”

“Met andere woorden: de ploeg die op het scheidsrechtersblad stond, werd niet opgesteld. Niemand had dat in het ootje, maar ik heb ‘s anderendaags ondervoorzitter Robert Braet verwittigd. Cercle heeft klacht ingediend, in de tweede beroepsprocedure kreeg de Vereniging gelijk en verloor Eendracht Aalst de wedstrijd met 0-5. Zo kon Cercle promoveren.”

Kunstschilder

André Penninck was en is – vorig jaar vervaardigde hij nog meerdere schilderijen – een talentvol kunstschilder: “Ik heb aan de Brugse Academie les gekregen van Lionel Poupaert, Jules Fonteyne en Guillaume Michiels. Ze gaven les van 6 tot 8 uur ‘s morgens, voor ik naar mijn werk moest. Nadien heb ik nog gestudeerd aan de ABC-school in Parijs.”

“Er zijn vijftig individuele tentoonstellingen aan mijn werk gewijd. Je mag mijn schilderijen impressionistisch realisme noemen. Voor mijn landschappen put ik inspiratie uit het wisselend beeld van onze lucht.”

Blijven ademen

“Hoe het komt dat ik al zo lang leef? En dat zonder medicatie! Ik moet geen enkel pilletje slikken! Van alles iets, van niks te veel, is mijn levensmotto. En blijven ademen!”, knipoogt de guitige Brugse eeuweling.

The post Brugse eeuweling André Penninck verklapt zijn geheim: “Van alles iets, van niets te veel” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Mensen worden afgeslacht en het kan nog erger worden”: Antwerpse cafébaas bibbert op vakantie in Kenia door hevige rellen

In Kenia zijn afgelopen week ernstige onlusten uitgebroken. Antwerpenaar Robert Vinck, cafébaas in Hemiksem, vertrok maandag nietsvermoedend op vakantie naar het Oost-Afrikaanse land. Momenteel zit hij nog altijd ‘gegijzeld’ in zijn hotel in een residentiële wijk van hoofdstad Naïrobi. “Je hoort dat het op elk moment opnieuw kan escaleren en dat het nog erger kan worden.”

Lees meer »

De eerste reacties op de zware nederlaag van de Tories en winst voor Labour en Reform in Britse verkiezingen: van “vreselijke avond” tot “bijna ongelofelijk”

Volgens exitpolls en de eerste resultaten lijdt de Conservatieve partij van premier Rishi Sunak een ongeziene nederlaag in de Britse parlementsverkiezingen, terwijl Labour een ruime meerderheid van de zetels behaalt. Ook de Liberal Democrats en Reform UK gaan er sterk op vooruit. Dit zijn de eerste reacties.

Lees meer »

LIVE GAZA. Israël beveelt evacuatie van Khan Younis en Rafah – Netanyahu belooft onderzoek naar vrijlating Palestijnse ziekenhuisdirecteur

Het Israëlische leger heeft maandag de evacuatie bevolen van Khan Younis en Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Daar werden honderdduizenden Palestijnen enkele weken geleden al gedwongen te vluchten voor gevechten. En duizenden Israëlische ultraorthodoxe mannen zijn zondag in Jeruzalem de straat op gegaan om te protesteren tegen de dienstplicht. Zij doen dit vanwege een uitspraak van het Israëlische

Lees meer »

Joe Biden na kritiek op debat: “Ik weet hoe ik deze job moet doen”

“Ik geef je mijn woord: ik zou niet opnieuw meedoen aan de verkiezingen als ik niet met heel mijn hart en ziel geloofde dat ik deze baan aankan”, dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden gezegd tijdens een verkiezingsrally in de staat North Carolina. Hiermee reageert hij op kritiek na het debat donderdag en verzekert dat hij de race naar

Lees meer »

Nu nog zonnig, maar vanavond slaat het weer om: felle onweersbuien op komst, grote hagelstenen en mogelijk tornado’s verwacht in grensstreek

Op dit moment schijnt het zonnetje nog, maar vanavond en vannacht trekken felle onweersbuien over delen van België. Het KMI waarschuwt met code oranje in het zuiden van het land. Ook in Vlaanderen houden we het niet overal droog, maar vooral in onze buurlanden dreigt het weer helemaal om te slaan. “Belgische toeristen die op weg zijn naar hun vakantiebestemming,

Lees meer »

“Ik ben nogal chaotisch, dus ik moet me goed voorbereiden”: zo brengen onze BV’s hun vakantie door (deel 2)

Vakantie, dat staat voor veel mensen gelijk aan zon, zee en strand. Maar wat zijn de vakantieplannen van onze BV’s? Hoe proberen ze te ontspannen na een druk jaar? Onder meer Dimitri Vegas, Tanja Dexters en Zita Wauters verklappen hun ultieme vakantietips. “Verschillende plekken van de wereld zien en er niet zelf voor betalen … Dat is het voordeel aan

Lees meer »

Volgende week opnieuw zomers intermezzo? “Warme lucht die richting ons land trekt is niet noodzakelijk goed nieuws”

De komende dagen domineert een lagedrukgebied tussen IJsland en Schotland ons weer door regenzones naar West-Europa te sturen. Maar daar zou volgende week wel eens verandering in kunnen komen volgens verschillende weermodellen dankzij een hogedrukgebied. Betekent dit dat er een nieuw zomers intermezzo op komst is voor ons land? Krijgen we warm en droog weer of staat er ons iets

Lees meer »

Fernand maakt kunstwerkjes met brokstukken gecrashte bommenwerper: “Het is belangrijk dat wij lessen uit het verleden koesteren”

Het verhaal van de crash van de Amerikaanse bommenwerper B-24 Liberator die op 24 juni 1944 crashte tussen Wulpen en Oostduinkerke werd op een bijzondere manier weer actueel. Dat kwam door een toevallige vondst van Guy Marteel, een gepassioneerde metaaldetectorist. Kunstenaar Fernand Vanderplancke zorgde voor de kers op de taart en maakte van de gevonden brokstukken unieke kunstwerkjes met een

Lees meer »

Erebrandweerman Franky Vermeulen (63) uit Moorslede is overleden: “Hij was van goudwaarde voor de werking van de brandweer”

In het AZ Delta Rumbeke is Franky Vermeulen (63) overleden. Hij was erebrandweerman van de brandweer Moorslede en lid van wandelvoetbalploeg Old Stars SV Moorslede. Franky was de echtgenoot van Greta Debrauwer en woonde in de Emiel Jacqueslaan.
The post Erebrandweerman Franky Vermeulen (63) uit Moorslede is overleden: “Hij was van goudwaarde voor de werking van de brandweer” appeared

Lees meer »